Mencium Boleh Menyebabkan Herpes, Inilah Fakta Perubatan

, Jakarta - Mencium bibir adalah salah satu aktiviti yang sering dilakukan pasangan, sama ada untuk menunjukkan kasih sayang atau semasa hubungan intim. Tetapi tahukah anda bahawa aktiviti seksual ini sebenarnya dapat meningkatkan risiko penularan penyakit, salah satunya adalah jangkitan virus herpes. Sebab apa?

Semasa mencium, ada pertukaran air liur dengan pasangan. Inilah yang disebut sebagai media penularan dan penyebaran virus yang menyebabkan penyakit. Sebenarnya, ada kajian yang menunjukkan bahawa pasangan yang mencium sering mempunyai jenis bakteria yang sama di dalam air liurnya. Selain itu, ciuman di antara bibir, walaupun hanya selama 10 saat, dikatakan dapat menyebarkan sekitar 80 juta bakteria.

Baca juga: Ketahui jenis herpes yang boleh menyerang mulut dan bibir

Jenis Virus Herpes yang Dihantar Melalui Ciuman

Virus herpes adalah salah satu virus yang menyebabkan penyakit yang dikatakan menular melalui ciuman bibir. Pasangan yang sering berciuman dikatakan mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami ini, terutamanya jika terdapat risiko herpes atau jangkitan virus lain sebelumnya. Semasa mencium, terdapat pemindahan bakteria melalui air liur.

Terdapat dua jenis virus herpes genital, iaitu jenis herpes yang muncul kerana dijangkiti virus herpes simplex (HSV). Dua jenis virus ini adalah virus herpes simplex jenis 1 (HSV-1) dan jenis 2 (HSV-2). Nah, jenis virus herpes yang dapat ditularkan melalui ciuman adalah HSV. Virus jenis ini biasanya dapat disebarkan dari mulut ke mulut. Ia kemudian meningkatkan risiko herpes oral.

Herpes oral disebabkan oleh jangkitan pada mulut dan bibir. Dengan kata lain, mencium di bibir boleh meningkatkan risiko penyakit ini, terutama jika anda atau pasangan anda pernah dijangkiti virus tersebut. Risiko penularan virus ini menjadi lebih besar sekiranya terdapat lepuh di kawasan mulut dan bibir. Penularan virus herpes, bahkan disebut masih boleh berlaku walaupun luka telah sembuh.

Baca juga: Adakah benar bahawa gincu boleh menyebarkan virus herpes?

Tetapi jangan terlalu risau, sebenarnya risiko penyakit serius akibat mencium bibir adalah perkara yang jarang berlaku. Terutama jika anda dan Dia setia satu sama lain aka tidak mempunyai lebih dari satu pasangan. Sebenarnya, ada yang mengatakan bahawa sebenarnya berciuman dengan pasangan boleh memberikan manfaat kesihatan. Selain baik untuk psikologi dan membangun kedekatan dengan pasangan, mencium juga dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

Namun, mencium dapat meningkatkan kekebalan tubuh sebenarnya masih memerlukan bukti saintifik lebih lanjut. Untuk mengurangkan risiko penularan virus, anda dan pasangan disarankan untuk selalu mengamalkan gaya hidup yang sihat dan mengelakkan diri daripada menukar pasangan.

Risiko penularan penyakit, termasuk virus herpes, dapat dikurangi dengan menerapkan tabiat hidup yang sihat, seperti menggosok gigi secara berkala untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut. Di samping itu, anda harus mengelakkan mencium bibir dengan pasangan anda ketika anda sakit dan menjalani imunisasi untuk mencegah penyakit berjangkit akibat ciuman di bibir.

Baca juga: Jadi Jangkitan Menular Seksual, Ini Menyebabkan Herpes Genital

Sebenarnya, ada banyak cara lain untuk menunjukkan kasih sayang selain mencium. Sekiranya pasangan anda sakit, anda boleh memberi perhatian dan mengajak mereka untuk membicarakan masalah kesihatan mereka kepada doktor melalui aplikasi tersebut. Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
NHS UK. Diperoleh pada tahun 2020. Hanya satu ciuman 'menyebarkan 80 juta pepijat'.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Anda Mendapatkan Herpes dari Kissing? Dan 14 Perkara Lain yang Perlu Diketahui.