Kenali Ablutophobia, fobia yang membuat orang takut mandi

, Jakarta - Ablutophobia adalah ketakutan yang berterusan dan tidak terkawal untuk mandi, mencuci muka, atau membersihkan badan anda. Fobia ini bersifat khusus. Ablutophobia adalah biasa pada kanak-kanak dan wanita kecil. Walau bagaimanapun, ketakutan ini biasanya perlahan-lahan hilang pada anak-anak ketika mereka mengetahui bahawa mandi bukanlah sesuatu yang perlu ditakuti.

Orang dengan fobia ini tahu bahawa alasan mereka tidak masuk akal. Walaupun begitu, mereka juga sukar ditangani. Sebaliknya, mereka berusaha sedaya upaya untuk mengelakkan perkara yang menakutkan mereka.

Punca Ablutophobia

Ablutophobia adalah fobia yang penyebabnya belum difahami. Walau bagaimanapun, penyebab umum fobia ini biasanya termasuk dalam salah satu daripada tiga kategori berikut:

 1. Pengalaman negatif, seperti mempunyai pengalaman traumatik seperti mandi atau mencuci.
 2. Keadaan ini boleh disebabkan oleh faktor genetik. Anda cenderung menghidap ablutophobia jika salah seorang ibu bapa anda menghidapinya.
 3. Perubahan fungsi otak. Boleh disebabkan oleh kecederaan, peningkatan usia, dan lain-lain.

Gejala Ablutophobia

 1. Ketakutan dan kebimbangan.
 2. Serangan panik.
 3. Suka mengelakkan mandi atau mencuci untuk mengelakkan ketakutan dan kegelisahan.
 4. Berpeluh.
 5. Jantung berdegup kencang.
 6. Susah bernafas.
 7. Pada anak-anak biasanya tidak mahu berjauhan dengan ibu bapa mereka, menangis, dan juga amarah.

Kerana Ablutophobia

Orang yang menghindari mandi kerana ablutophobia boleh menghadapi masalah di tempat kerja atau sekolah. Bahkan mungkin orang yang menghidap ablutophobia dapat terasing secara sosial dan akhirnya menjadi tertekan.

Orang dengan ablutophobia yang masih kanak-kanak juga boleh berisiko buli yang lebih besar, terutamanya ketika mereka mendekati usia remaja mereka. Di samping itu, ada kemungkinan bagi penghidap ablutophobia untuk mengatasi ketakutan mereka dengan menggunakan dadah atau alkohol.

Cara Mengatasi Ablutophobia

Sering kali, ablutophobia tidak dirawat kerana orang yang memilikinya percaya bahawa tidak ada penawar. Namun, sebenarnya ada rawatan yang cukup berkesan untuk mengatasi rasa takut mereka untuk mandi. Apakah mereka?

Jenis rawatan pertama adalah psikoterapi. Psikoterapi adalah rawatan yang menggunakan terapi pendedahan dan terapi tingkah laku kognitif. Dalam terapi pendedahan ini, kemudian penghidapnya akan menghadapi fobia itu sendiri, iaitu mandi atau mencuci. Selama ini, penghidap akan belajar mengurus perasaan dan kegelisahannya berulang kali.

Terapi tingkah laku kognitif juga dapat digabungkan dengan terapi pendedahan. Semasa penghidap mandi, penderita akan belajar teknik yang dapat membantu mengubah pandangannya tentang mandi sambil mengurangkan kegelisahan dan ketakutannya.

Psikoterapi biasanya paling berjaya dalam merawat ablutophobia. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, doktor mungkin menetapkan ubat untuk membantu mengurangkan ketakutan dan kegelisahan penderita.

Ubat biasanya digunakan sebagai rawatan jangka pendek di samping psikoterapi. Dadah yang boleh digunakan untuk merawat ablutophobia adalah, penyekat beta dan ubat penenang. Selain menggunakan terapi, doktor anda juga boleh mengesyorkan beberapa perubahan gaya hidup atau rawatan di rumah. Rawatan ini termasuk:

 1. Amalan ketenangan dan perhatian seperti meditasi.
 2. Berlatih teknik relaksasi, seperti yoga dan pernafasan dalam.
 3. Tingkatkan aktiviti fizikal yang dapat membantu mengurangkan tekanan dan kegelisahan seperti bersenam.

Itulah penjelasan mengenai sebab, gejala, kesan, dan cara mengatasi ablutophobia. Anda juga boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar di mengenai fobia anda. Anda juga boleh membeli ubat dengan perkhidmatan penghantaran farmasi dari . Ayuh, muat turun Aplikasi ini akan segera hadir di App Store dan Google Play!

Baca juga:

 • Pelik tetapi Benar, Pogonophobia Takut pada Janggut
 • Hai Geng, Mengganggu Rakan Fobia Anda Sama sekali Tidak Lucu. Inilah sebabnya!
 • 5 Sebab Fobia Ini Boleh Muncul