Ini adalah Proses Kehamilan dengan IVF

, Jakarta - Bagi pasangan suami isteri yang mengalami kesulitan mendapatkan bayi, jangan putus asa. Sekarang ada beberapa cara yang boleh diambil untuk mempunyai anak. Salah satunya adalah kaedah IVF. IVF juga dikenali sebagai persenyawaan in vitro. In vitro adalah perkataan Latin yang bermaksud "dalam gelas atau balang, dan" persenyawaan bermaksud persenyawaan. Oleh itu, secara sederhana, IVF adalah proses persenyawaan telur dan sperma di luar rahim ibu. Tetapi sebelum mencuba, ada baiknya mengetahui proses hamil dengan IVF berikut.

IVF sering menjadi pilihan banyak pasangan yang mempunyai masalah dengan kesuburan dan telah mencuba pelbagai cara untuk mengatasinya seperti mengambil ubat, pembedahan, atau inseminasi buatan, tetapi tetap tidak berhasil. Baca juga: Jangan Mempunyai Anak, Periksa Kesuburan Dengan Cara Ini. Sekiranya dalam kehamilan normal, proses persenyawaan berlaku di dalam badan, pada kehamilan dengan IVF, anda perlu menjalani prosedur tertentu.

Persediaan yang Perlu Dilakukan oleh Wanita

Sebelum menjalani program IVF, penting bagi anda untuk mengetahui kitaran haid. Anda juga disarankan untuk mengambil pil kontraseptif sebelum menjalankan kaedah kehamilan ini, kerana pil kontraseptif terbukti dapat meningkatkan kadar kejayaan IVF dan mengurangkan risiko sindrom hiperstimulasi ovari dan sista ovari. Walau bagaimanapun, tidak semua doktor mengesyorkan pil kontraseptif.

Selepas ovulasi berlaku, iaitu keadaan di mana ovari melepaskan telur, doktor biasanya akan menyuntik anda dengan antagonis GnRH seperti Ganirelix atau agnis GnRH seperti Lupron. Ubat ini bertujuan untuk memberi doktor anda kawalan penuh terhadap kitaran ovulasi anda semasa program IVF bermula.

Walau bagaimanapun, jika anda belum ovulasi, pakar obstetrik anda mungkin memberi anda ubat progesteron seperti Provera. Enam hari atau seminggu setelah anda mengambil pil Provera, maka doktor akan memberi anda ubat antagonis dan agonis.

Baca juga: Ini adalah tanda bahawa seorang wanita sedang dalam masa subur

Proses IVF

Pertama sekali, badan anda akan dirangsang dengan menyuntik ubat hormon sehingga dapat menghasilkan beberapa telur sekaligus. Secara semula jadi, wanita hanya mempunyai sebiji telur. Walau bagaimanapun, untuk IVF, memerlukan lebih daripada satu telur untuk mendapatkan embrio.

Kemudian, anda akan menjalani dua jenis ujian, iaitu ujian darah dan ultrasound untuk menentukan kesediaan pengambilan telur. Sebelum ujian ini, anda akan diberi suntikan yang berguna untuk membantu matang telur yang sedang berkembang dan memulakan proses ovulasi.

Seterusnya, prosedur pengambilan telur akan dijalankan. Doktor akan mencari folikel (cecair yang mengandungi telur di ovari) di rahim melalui ultrasound untuk melihat apakah telur cukup matang untuk 'dituai'. Kemudian telur akan dikeluarkan menggunakan jarum khas yang mempunyai rongga. Prosedur ini biasanya memakan masa 30 minit hingga satu jam. Agar tidak jatuh sakit, anda akan diberi ubat penahan sakit, atau ubat penenang ringan untuk anestesia umum sebelum prosedur dijalankan.

Telur yang telah diambil akan disatukan semula dengan sperma pasangan, yang mesti diambil pada hari yang sama. Kemudian, kedua-duanya disimpan di klinik untuk memastikan perkembangan maksimum.

Setelah embrio yang terbentuk dari persenyawaan telur dan sperma dianggap cukup matang, embrio akan dimasukkan ke dalam rahim menggunakan sejenis tiub yang disebut kateter ke dalam vagina sehingga sampai ke rahim. Untuk meningkatkan kemungkinan hamil, tiga embrio secara amnya dimasukkan sekaligus. Dua minggu selepas embrio dimasukkan ke dalam rahim, anda akan diminta untuk menjalani ujian kehamilan.

Baca juga: Lakukan Ini Untuk Mengandung Dengan Cepat

Risiko IVF

Walau bagaimanapun, setiap prosedur perubatan mempunyai risiko sendiri, dan IVF tidak terkecuali. Ketika IVF dilakukan, ia mungkin dijangkiti, berdarah, atau menyebabkan kerosakan pada usus atau organ lain. Selain itu, ubat-ubatan yang digunakan untuk merangsang ovari juga berisiko menyebabkan sindrom hiperstimulasi ovari, suatu keadaan di mana ovari terlalu banyak bertindak balas terhadap ubat-ubatan dan menghasilkan terlalu banyak folikel.

Proses IVF juga dapat berjalan dengan baik dan menyebabkan risiko berikut:

  • Bayi dilahirkan sebelum waktunya dengan berat lahir rendah
  • Kehamilan kembar, jika lebih daripada satu embrio ditanamkan,
  • Kehamilan di luar rahim,
  • Bayi yang dilahirkan dengan kecacatan fizikal
  • Keguguran

Oleh itu, pertimbangkanlah sebaik mungkin jika anda ingin hamil dengan kaedah IVF. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai IVF, tanyakan kepada pakar melalui aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.