Ketahui 6 Penyakit Jarang pada Bayi Baru Lahir

Jakarta - Semua ibu bapa mahu bayi mereka dilahirkan ke dunia dengan selamat dan sihat. Namun, masih ada beberapa keadaan ketika bayi yang dilahirkan di dunia mengalami masalah kesihatan, ada di antaranya penyakit yang jarang berlaku. Sebagai ibu bapa, anda mesti memahami pertumbuhan balita dari usia dini dengan mengetahui masalah kesihatan yang menyerang bayi baru lahir.

  • Progeria

Dikenali sebagai sindrom progeria Hutchinson-Gilford, ia adalah keadaan genetik yang jarang menyebabkan tubuh kanak-kanak tumbuh dengan cepat. Sebilangan besar kanak-kanak dengan keadaan ini tidak bertahan melebihi usia 13 tahun.

Progeria disebabkan oleh satu kesalahan pada gen tertentu yang menyebabkan pembentukan protein yang tidak normal, yang dikenal sebagai progerin. Apabila sel menggunakannya, sel-sel itu mudah pecah, yang menyebabkan penumpukan dan menjadikan anak-anak menjadi tua dengan cepat.

Baca juga: Mengenal Penyakit Urine Maple Syrup Jarang

  • Athelia

Penyakit langka seterusnya pada bayi baru lahir adalah athelia. Gangguan ini berlaku semasa anak dilahirkan tanpa satu atau kedua puting. Athelia jarang berlaku secara keseluruhan, gangguan kesihatan ini lebih sering berlaku pada kanak-kanak yang dilahirkan dengan sindrom Poland atau displasia ectodermal.

  • Hirschsprung

Kemudian, terdapat juga Hirschsprung, keadaan yang berkaitan dengan usus besar dan menyebabkan masalah dengan pergerakan usus. Penyakit yang jarang berlaku ini menyerang bayi yang baru lahir akibat kehilangan sel-sel saraf di otot usus bayi. Bayi yang baru lahir dengan gangguan kesihatan ini biasanya tidak dapat membuang air besar beberapa hari selepas kelahiran.

Dalam kes ringan, penyakit ini tidak dapat dikesan hingga memasuki masa kecil. Biasanya, doktor mengesyorkan pembedahan untuk membuang bahagian usus besar yang berpenyakit sebagai langkah rawatan.

Baca juga: Ini adalah jenis dan ciri penyakit jarang yang boleh menyerang kanak-kanak

  • Distrofi Otot

Distrofi Otot adalah keadaan genetik yang diwarisi yang secara beransur-ansur menyebabkan otot menjadi lemah. Gangguan kesihatan ini adalah keadaan yang progresif, yang bermaksud ia bertambah buruk dari masa ke masa. Penyakit yang jarang berlaku ini bermula dengan menyerang sekumpulan otot di bahagian tubuh tertentu, sebelum akhirnya merebak ke otot badan yang lain.

  • Ichthyosis Harlequin

Penyakit langka seterusnya yang menyerang bayi baru lahir adalah harlequin ichthyosis. Keadaan ini berlaku apabila terdapat mutasi pada gen ABCA12, yang berfungsi untuk menyebarkan lemak ke lapisan atas kulit. Kelainan ini menyebabkan kulit bayi terasa tebal, kuning kecoklatan, kering, dan retak.

Baca juga: Sindrom Rambut yang Jarang dan Tidak Boleh Diatasi

  • Cerebral Palsy

Cerebral Palsy adalah gangguan yang mempengaruhi pergerakan dan koordinasi otot. Dalam banyak kes, keadaan ini merangkumi penglihatan hingga pendengaran. Penyakit ini adalah penyebab kecacatan motor yang paling biasa pada kanak-kanak pada masa akan datang. Gejala bervariasi, seperti kesukaran berjalan dan duduk, hingga sukar menggenggam objek.

Itu adalah beberapa penyakit langka yang menyerang bayi baru lahir. Oleh itu, perhatikan pertumbuhan dan perkembangan bayi mulai sekarang. Apa sahaja gejala pelik yang melanda, segeralah berjumpa doktor. Gunakan aplikasinya supaya lebih mudah untuk bertanya. Cara, muat turun permohonan dan pilih Tanya perkhidmatan Doktor. Kemudian, pilih pakar pediatrik. Ia mudah, bukan?