Jangan Biarkan Kanak-kanak Membawa Beg Yang Berat Setiap Hari

, Jakarta - Setiap kali anak-anak pergi ke sekolah, mereka mesti membawa beg berisi pelbagai keperluan sekolah. Bermula dari buku, pakaian sukan, barang keperluan, sehinggalah peralatan sekolah yang lain, semuanya dimasukkan ke dalam beg seorang kanak-kanak. Adakah anda pernah cuba membawa beg anak kecil anda semasa berhenti sekolah? Sudah tentu anda dapat membayangkan beratnya jika anda terpaksa memikul punggung anak.

Ibu bapa perlu mengetahui bahawa anak-anak yang memakai beg galas sekolah yang terlalu berat boleh menyebabkan regangan pada leher, punggung, dan bahu anak. Ibu bapa pasti merasa seperti itu. Walaupun kanak-kanak yang masih membesar, lama-kelamaan otot mereka dapat mengalami keletihan sehingga akhirnya posturnya menjadi buruk. Beg berat yang dibawa oleh kanak-kanak dari masa ke masa akan menyebabkan ketidakseimbangan otot jangka panjang dan membawa kepada peningkatan risiko kecederaan.

Baca juga: Melembutkan Postur, Berhati-hati dengan Gejala Kyphosis

Kesan terhadap Masalah Postur Kanak-kanak

Lihatlah, kanak-kanak yang memakai beg galas berat cenderung condong ke depan (membungkuk) untuk menyokong berat dan berat beg. Ini seterusnya boleh memberi kesan pada postur anak. Terutama jika anak itu masih bersekolah rendah, beg galas yang berat dapat meningkatkan risiko terjatuh.

Postur adalah masalah besar bagi banyak orang. Dengan peningkatan beban kerja atau tugas anak-anak sekolah, berat badan yang harus dibawa ke sekolah juga meningkat, terutama jika terdapat banyak mata pelajaran dalam sehari. Dengan membawa beg sekolah yang berat dan terlalu besar, penuh dengan buku-buku berat boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami kecacatan tulang belakang yang serius.

Kanak-kanak yang membawa beg sekolah berat secara automatik mengembangkan postur kepala ke depan apabila beg itu menyentuh pinggul mereka untuk mengimbangi berat badan di punggung mereka. Pergerakan ini dapat meregangkan otot dan seterusnya mendorong tubuh untuk menyelaraskan postur yang tidak wajar dan menyebabkan sakit belakang.

Baca juga: 5 Petua Mengekalkan Berat Badan Ideal Anak

Kanak-kanak mungkin tidak langsung menunjukkan gejala atau mengalami kesakitan, tetapi dalam jangka masa panjang mereka mengalami ketidakseimbangan dalam tubuh yang boleh mempengaruhi kesihatan sistem saraf. Ini bukan sahaja memberi kesan kepada anak-anak masa kini, tetapi juga mempunyai kesan jangka panjang pada tubuh mereka dan membuat tulang belakang lebih rentan terhadap kecederaan.

Berat beg yang boleh dibawa oleh kanak-kanak

Untuk meningkatkan risiko postur kerana membawa beg berat ke sekolah, anak-anak tidak boleh dibenarkan membawa beg yang melebihi 10 peratus berat badan anak. Contohnya, jika anak anda mempunyai berat 40 kilogram, dia harus membawa beg yang beratnya tidak lebih dari 4 kilogram.

Ibu bapa juga perlu memeriksa postur anak mereka kepada ahli fisioterapi secara berkala. Untuk mengetahui ketersediaan ahli fisioterapi di hospital terdekat, ibu bapa boleh memeriksanya melalui aplikasi . Ibu bapa juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan melalui permohonan .

Selain daripada potensi masalah postur, ibu bapa perlu mengarahkan anak mereka menggunakan beg yang betul. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu ditujukan kepada anak-anak di bawah pengawasan ibu bapa:

  • Beli beg ringan. Sebanyak mungkin berat beg dalam keadaan kosong tidak berat. Pilih beg dengan bahan ringan, seperti beg kanvas.

  • Pastikan bahan beg di bahagian belakang lembut. Ini untuk meningkatkan keselesaan di punggung anak.

  • Pilih beg dengan dua tali bahu yang lebar dan empuk. Tali yang terlalu sempit boleh mencekik bahu dan dada anak.

  • Gunakan beg dengan bijak. Tidak kira betapa canggihnya beg galas ini dirancang, pastikan berat beg dan beg galasnya lebih ringan. Kami mengesyorkan agar barang yang tidak diperlukan tidak boleh dibawa untuk meringankan beban. Sekiranya sekolah menyediakan loker, sebaiknya tinggalkan sedikit bekalan di sekolah.

Baca juga: Pilih Sekolah Antarabangsa, Inilah Kurikulum IB

Itulah beberapa perkara yang perlu diketahui oleh ibu bapa mengenai kesan anak-anak membawa beg sekolah terlalu berat dan bagaimana menjadikan beg sekolah selesa untuk dibawa oleh anak-anak.

Rujukan:

Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Keselamatan Ransel
NCBI. Diakses pada tahun 2020. Kesan Beban Ransel pada Kanak-kanak Sekolah: Kajian Naratif Kritikal