6 Buah Yang Dapat Membantu Menurunkan Tahap Kolesterol

"Salah satu kunci untuk mengawal kadar kolesterol adalah makan makanan yang sihat. Buah adalah salah satu makanan yang terbukti menurunkan kadar kolesterol. Serat yang terkandung di dalamnya mampu mengikat kolesterol dan mengeluarkannya melalui air kencing dan tinja. "

, Jakarta - Hingga kini, penyakit jantung masih di tempat pertama sebagai penyebab utama kematian di dunia. Tahap kolesterol tinggi sering menjadi faktor pencetus penyakit jantung. Oleh itu, penting untuk menyesuaikan diet agar tahap kolesterol jahat (LDL) dalam badan tidak melebihi tahap kolesterol baik (HDL).

Jenis makanan tertentu dapat menurunkan kolesterol dengan pelbagai cara. Sebilangan makanan mengandungi serat larut. Serat berfungsi mengikat kolesterol dalam sistem pencernaan dan membuangnya dari badan sebelum memasuki peredaran darah. Sementara makanan lain mengandungi lemak tak jenuh ganda, yang secara langsung menurunkan kadar LDL. Beberapa makanan lain mengandungi sterol dan stanol tumbuhan yang menyekat badan daripada menyerap kolesterol.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah 5 penyakit yang boleh berlaku kerana kolesterol tinggi

Buah Menurunkan Kolesterol

Buah-buahan adalah sejenis makanan yang terkenal dengan kandungan seratnya. Seperti yang dijelaskan di atas, serat berfungsi mengikat kolesterol dalam sistem pencernaan dan mengeluarkannya melalui tinja dan air kencing. Beberapa buah juga mengandungi sterol dan stanol tumbuhan, sebatian yang menyekat tubuh menyerap kolesterol. Nah, buah-buahan berikut diketahui menurunkan kadar kolesterol:

1. Alpukat

2. Epal

3. Pir

Baca juga: Perlu Tahu 3 Ciri Kolesterol Mula Meningkat

4. Stroberi

5. Anggur

6. betik

Baca juga: Kolesterol Tinggi, Elakkan 5 Makanan Ini

Itulah beberapa pilihan buah-buahan yang dapat menurunkan kadar kolesterol. Masih ada soalan lain mengenai makanan yang menurunkan kolesterol? Hubungi pakar pemakanan melalui aplikasi hanya! Anda boleh menghubungi doktor atau pakar pemakanan bila-bila masa dan di mana sahaja anda memerlukan. Muat turunaplikasinya sekarang!

Rujukan:
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2021. 11 makanan yang menurunkan kolesterol.
Garis Kesihatan. Diakses 2021.13 Makanan Penurun Kolesterol untuk Menambah Diet Anda.