Disebut saraf terjepit, apa yang menyebabkan nukleus pulposus herniated?

, Jakarta - Anda pasti pernah mendengar mengenai penyakit saraf terjepit. Dalam dunia perubatan, saraf yang dicubit disebut hernia nukleus pulposus atau cakera herniated . Saraf mencubit berlaku apabila salah satu pembalut atau cakera ( cakera ) tulang rawan tulang belakang menonjol dan mencubit saraf. Itulah sebabnya penyakit ini sering disebut oleh orang awam sebagai saraf yang terjepit.

Oleh itu, keadaan seperti apa yang dicetuskan oleh pencubaan saraf ini? Nah, inilah perbincangan mengenai saraf yang terjepit yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Jangan Meremehkan Sakit Tulang Belakang Kerana Saraf Mencubit

Punca Hernia Nucleus Pulposus

Dipetik dari halaman Klinik Mayo, Saraf mencubit sering disebabkan oleh kehausan cakera kerana usia. Seiring bertambahnya usia, cakera menjadi kurang fleksibel dan lebih cenderung terkoyak atau pecah, walaupun dengan sedikit ketegangan atau putaran. Namun, kebanyakan orang tidak tahu pasti apa yang menyebabkan saraf terjepit.

Kadang kala, menggunakan otot punggung anda untuk mengangkat benda berat boleh menyebabkan saraf terjepit, terutama jika anda melakukan gerakan memutar semasa mengangkat. Jarang, kejadian traumatik seperti jatuh atau pukulan menyebabkan saraf terjepit. Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko anda mengalami saraf terjepit, yaitu:

 • Berat badan berlebihan . Berat berlebihan memberi tekanan tambahan pada cakera di punggung bawah.
 • Beban berat. Pekerjaan yang menuntut secara fizikal mempunyai risiko masalah belakang yang lebih besar. Mengangkat, menarik, menolak, membongkok, dan memutar berulang juga dapat meningkatkan risiko saraf terjepit.
 • Genetik. Sebilangan orang mewarisi kecenderungan untuk mengembangkan saraf yang terjepit.
 • Asap. Kebiasaan buruk ini dapat mengurangkan bekalan oksigen ke cakera, sehingga cakera dapat usang atau rosak dengan lebih cepat.

Baca juga: Ini adalah Komplikasi yang Disebabkan oleh Hernia Nucleus Pulposus

Gejala saraf yang dicubit untuk diperhatikan

Saraf yang terjepit pada mulanya mungkin tidak menunjukkan gejala sama sekali. Walau bagaimanapun, apabila keadaan ini mempengaruhi bahagian bawah punggung, gejala termasuk:

 • Kesakitan yang memancar ke punggung, kaki dan kaki
 • Kesemutan atau kebas pada kaki atau kaki.
 • Kelemahan otot.

Walaupun saraf yang mencubit di leher, gejala boleh merangkumi:

 • Sakit dekat atau di atas bilah bahu.
 • Kesakitan yang memancar ke bahu, lengan, dan kadang-kadang ke tangan dan jari.
 • Sakit leher, terutamanya di bahagian belakang dan di bahagian leher.
 • Kesakitan boleh meningkat semasa membongkok atau memusingkan leher
 • Kekejangan otot leher.

Gejala cakera herniated di punggung tengah cenderung tidak jelas. Mungkin ada rasa sakit di punggung atas, punggung bawah, perut, atau kaki, serta kelemahan atau kebas pada satu atau kedua kaki.

Adakah Saraf yang Terjepit Dapat Dicegah?

Jawapannya adalah ya. Berikut adalah beberapa cara untuk mengelakkan saraf terjepit:

 • Sukan. Latihan yang kerap dapat menguatkan otot-otot badan, menstabilkan, dan menyokong tulang belakang.
 • Kekalkan postur badan yang baik . Postur yang baik akan mengurangkan tekanan pada tulang belakang dan cakera. Pastikan punggung anda lurus dan selari, terutamanya ketika duduk dalam jangka masa yang lama. Angkat benda berat dengan betul, cuba bersandar di kaki dan bukan punggung.
 • Mengekalkan berat badan yang sihat. Berat badan berlebihan memberi tekanan pada tulang belakang dan cakera. Kesannya, berat badan akan menjadikan tulang belakang lebih mudah terkena herniasi.
 • Berhenti merokok. Elakkan menggunakan produk tembakau.

Baca juga: Sebab Fisioterapi Dapat Mengatasi Masalah Saraf Yang Terjepit

Sekiranya anda mengalami gejala yang serupa dengan saraf yang terjepit, anda harus menghubungi doktor anda di untuk bertanya mengenai rawatan. Melalui aplikasi ini, anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses 2020. Cakera Herniated.
Klinik Cleveland. Diakses 2020. Cakera Herniated.