Ketahui Bahaya Merkuri dari Tambalan Gigi Perak

Jakarta - Masalah rongga biasanya diatasi dengan prosedur mengisi gigi. Bahan yang digunakan untuk menampal juga berbeza-beza. Salah satu bahan yang biasa digunakan adalah tampalan gigi perak atau amalgam. Sebabnya adalah kerana tampalan gigi perak dianggap kuat, tahan lama, dan relatif lebih murah daripada bahan lain.

Walau bagaimanapun, dalam panduan terkini Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA), menyatakan bahawa tampalan gigi perak boleh menyebabkan masalah kesihatan bagi mereka yang mempunyai hipersensitiviti terhadap merkuri. Oleh itu, siapakah kumpulan orang yang berisiko terkena bahaya merkuri akibat tampalan gigi perak?

Baca juga: Ini adalah Masa yang tepat untuk membawa anak anda ke Doktor Gigi

Isi Gigi Perak Berisiko bagi Kumpulan Orang Ini

FDA memberikan cadangan mengenai penggunaan amalgam gigi pada kumpulan orang tertentu, yang mungkin berisiko lebih besar untuk kesan buruk kesihatan akibat pendedahan merkuri dari tampalan perak, seperti:

  • Wanita hamil dan mereka yang merancang untuk hamil.
  • Wanita yang menyusu.
  • Kanak-kanak, terutamanya mereka yang berumur di bawah enam tahun.
  • Orang yang mempunyai sejarah penyakit neurologi sebelumnya.
  • Orang yang mengalami gangguan fungsi buah pinggang.
  • Orang yang mempunyai kepekaan tinggi (alergi) terhadap merkuri atau komponen amalgam gigi yang lain.

Selanjutnya, di laman webnya, FDA menjelaskan bahawa selama 20 tahun terakhir, mereka telah mengkaji, mempertimbangkan, dan mengadakan perbincangan umum mengenai literatur ilmiah dan bukti lain mengenai keselamatan tampalan perak.

Salah satu kemuncaknya ialah ketidakpastian mengenai tahap pendedahan yang boleh diterima terhadap wap merkuri, potensi penukarannya kepada sebatian merkuri lain di dalam badan, dan apakah tahap pengumpulan merkuri dari tampalan gigi perak boleh membahayakan kesihatan.

Dalam hal ini, FDA mengadakan mesyuarat Panel Produk Pergigian Jawatankuasa Penasihat Peranti Perubatan pada bulan Disember 2010. Dari perbincangan tersebut, diketahui bahawa unsur merkuri yang digunakan dalam tampalan gigi perak boleh memudaratkan kesihatan, terutama jika tahap pendedahannya tinggi, terutama pada orang yang mempunyai kemampuan berkurang untuk menghilangkan merkuri dari badan mereka, dan yang sensitif atau alah kepada merkuri.

Walaupun sebahagian besar bukti menunjukkan pendedahan merkuri dari tampalan perak tidak menyebabkan kesan negatif kesihatan pada populasi umum, hampir tidak ada maklumat yang diketahui mengenai kesan pendedahan ini pada kumpulan orang tertentu yang disebutkan sebelumnya. Oleh itu, FDA mengesyorkan jenis bahan pengisian lain, seperti resin komposit dan simen ionomer kaca.

Baca juga: Jangan mengabaikannya, ini adalah tanda anda perlu memeriksa gigi anda

Walau bagaimanapun, FDA tidak mengesyorkan agar ada yang membuang atau mengganti tampalan perak yang berada dalam keadaan baik, kecuali jika diperlukan secara perubatan.

Melepaskan pengisian perak yang utuh dapat menyebabkan peningkatan pendedahan sementara pada wap merkuri yang dibebaskan, semasa proses pengekstrakan, selain potensi kehilangan struktur gigi yang sihat.

Perlu juga diperhatikan bahawa pada masa ini, FDA tidak menemukan bukti untuk mendukung larangan sepenuhnya penggunaan tampalan perak. Ini kerana bukti yang ada tidak menunjukkan bahawa pendedahan merkuri dari tampalan perak boleh menyebabkan kesan buruk kepada kesihatan pada populasi umum.

Pelbagai Pilihan Bahan Pengisian Pergigian

Sebilangan besar prosedur pengisian dilakukan menggunakan perak atau amalgam. Namun, harap maklum bahawa perak atau amalgam yang digunakan bukan perak biasa, tetapi campuran 50 persen perak, timbal, zink, tembaga, dan 50 persen merkuri. Bahan ini lebih disukai kerana harganya murah dan cenderung tahan lama, sehingga 10-15 tahun.

Selain perak atau amalgam, doktor gigi biasanya menawarkan beberapa pilihan lain untuk mengisi gigi, seperti:

1. Komposit

Tambalan gigi dibuat dari campuran bahan resin dan plastik yang dimasukkan ke dalam rongga gigi. Tekstur pada mulanya lembut, maka doktor akan menyinari cahaya biru di atasnya, sehingga menjadi keras seperti gigi.

Bahan pengisian ini cukup menarik kerana warnanya lebih mirip dengan gigi, berbanding dengan amalgam. Biasanya, pengisian komposit dilakukan untuk mengisi gigi depan atau gigi yang kelihatan dari luar.

2. Porselin (Seramik)

Bahan pengisi gigi ini lebih mahal, tetapi warnanya lebih menyerupai gigi, jadi ia banyak dipilih. Berbanding dengan jenis tambalan lain, porselin cenderung lebih tahan terhadap perubahan warna. Isian porselin boleh bertahan sehingga 15 tahun.

Baca juga: Inilah Cara Menjaga Kesihatan Pergigian dan Gigi Anak Kecil Anda

3. Simen Kaca Ionomer (GIC / Kaca Ionomer Kaca)

Semen ionomer kaca (GIC) atau simen ionomer kaca adalah bahan pengisi gigi yang diperbuat daripada akrilik dan bahan kaca khas. Bahan ini mempunyai warna putih, tetapi tidak dapat memberikan warna yang sama dengan gigi.

Biasanya, bahan ini sering digunakan untuk mengisi gigi kanak-kanak, terutamanya untuk menutup tampalan di bawah garis gusi. Bahan ini dapat melepaskan fluorida, yang dapat membantu melindungi gigi dari kerosakan selanjutnya. Walau bagaimanapun, ia lebih mahal daripada perak dan tidak tahan lama.

4. Emas Kuning

Sekiranya anda ingin mengisi gigi dengan bahan tahan lama dan tahan lama, emas kuning boleh menjadi pilihan yang tepat. Kerana, bahan emas kuning sangat kukuh dan tidak menghakis, sehingga dapat bertahan lebih dari 15 tahun. Walau bagaimanapun, tampalan emas kuning agak mahal dan warnanya tidak menyenangkan secara estetik.

Itulah pilihan tampalan gigi yang boleh digunakan. Walaupun begitu, anda masih harus berjumpa dengan doktor gigi terlebih dahulu, dalam menentukan jenis pengisian mengikut keadaan anda. Untuk menjadikannya lebih mudah dan cepat, anda boleh muat turun permohonan untuk membuat temu janji dengan doktor gigi di hospital, anda tahu.

Rujukan:
Pentadbiran Makanan dan Dadah AS. Diakses pada tahun 2020. Saranan Mengenai Penggunaan Amalgam Gigi pada Populasi Berisiko Tinggi: Komunikasi Keselamatan FDA.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Pelbagai Jenis Pengisian Gigi.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Pengisian Gigi: Emas, Amalgam, Komposit, Seramik dan Banyak Lagi.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found