Apa yang Perlu Dipersiapkan sebelum Pembedahan Apendisitis?

, Jakarta - Appendectomy adalah prosedur perubatan yang dilakukan untuk membuang apendiks atau lampiran (tali cacing). Prosedur ini biasanya dilakukan ketika apendiks telah dijangkiti dan menyebabkan gejala apendisitis. Prosedur pembedahan perlu dilakukan segera jika gejala yang muncul parah, ada keradangan teruk, atau apendiks terancam pecah.

Lampiran adalah organ yang memiliki bentuk menyerupai kantung kecil yang menonjol dari usus besar. Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan gangguan pada organ ini, yang mengakibatkan jangkitan atau keradangan. Lama kelamaan, keradangan boleh menjadi teruk dan mengakibatkan komplikasi. Nah, pembedahan apendisitis dilakukan untuk mencegah perkara ini.

Baca juga: Sekiranya anda menghidap radang usus buntu, adakah anda memerlukan pembedahan?

Mengenal Pembedahan Apendisitis dan Penyediaannya

Appendectomy adalah sejenis kecemasan perubatan. Prosedur ini dilakukan untuk merawat radang usus buntu yang teruk atau tidak bertambah baik dengan ubat. Radang usus buntu yang tidak segera dirawat dapat menyebabkan usus buntu meletup, dan bahkan boleh mengancam nyawa. Oleh itu, siapa yang boleh menjalani pembedahan apendisitis dan apa yang harus disediakan?

Pada dasarnya, pembedahan apendisitis tidak terhad, kerana ia boleh dilakukan oleh penghidap radang usus buntu. Walau bagaimanapun, prosedur ini biasanya tidak digalakkan untuk orang-orang dengan apendisitis yang juga mempunyai sejarah keradangan pada tisu penghubung atau phlegmon. Selain itu, apendektomi juga tidak digalakkan untuk wanita hamil pada trimester pertama, pecah apendiks, mempunyai lemak perut yang tebal, sedang menjalani terapi atau radioterapi, dan mengalami gangguan pembekuan darah dan hipertensi portal.

Baca juga: Ketahui Pembedahan Laparoskopi untuk Menghilangkan Lampiran

Terdapat beberapa maklumat yang perlu diberikan sebelum usus buntu, bermula dari keadaan kehamilan (jika anda hamil), sejarah alergi, mengambil ubat tertentu, menderita penyakit lain, menjalani terapi atau radioterapi, dan mempunyai sejarah pendarahan. Selepas itu, doktor atau pekerja kesihatan akan mula memberitahu anda apa yang perlu disiapkan sebelum pembedahan usus buntu.

Biasanya, orang yang akan menjalani pembedahan apendisitis tidak dibenarkan makan dan minum sekurang-kurangnya 8 jam sebelum prosedur. Di samping itu, kehadiran keluarga atau saudara-mara juga diperlukan untuk membantu sebelum dan selepas pembedahan usus buntu. Menjelang appendektomi, terdapat beberapa perkara yang perlu dilakukan, termasuk:

  • Tukar pakaian khas dari hospital.
  • Tanggalkan perhiasan dan aksesori yang melekat pada badan.
  • Cukur rambut di kawasan yang akan menjadi lokasi pembedahan.
  • Berbaring di meja operasi, maka doktor akan memberikan cecair intravena melalui IV.
  • Anestesia umum, maka doktor akan mula melakukan pembedahan usus buntu.

Selepas pembedahan dan penyingkiran apendiks berjaya dilakukan, otot perut dan tapak sayatan kulit akan dijahit kembali. Bahagian tersebut kemudian ditutup dengan pembalut untuk mencegah jangkitan. Lampiran yang telah dipotong akan dihantar ke makmal untuk pemeriksaan dan analisis kemudian. Semasa prosedur pembedahan apendiks, pernafasan akan dibantu oleh mesin dan keadaan seluruh badan akan dipantau oleh pakar anestesi.

Baca juga: Radang usus buntu hanya dapat disembuhkan dengan pembedahan?

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, apendektomi biasanya dilakukan jika seseorang mengalami penyakit radang usus yang teruk dan boleh menyebabkan usus buntu meletup. Walau bagaimanapun, anda boleh mengurangkan risiko ini dengan mengamalkan gaya hidup sihat, makan makanan berkhasiat, bersenam, dan mengambil makanan tambahan. Lebih mudah membeli makanan tambahan atau produk kesihatan lain melalui aplikasi . Muat turun di App Store dan Google Play sekarang!

Rujukan:
Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2021. Appendectomy.
Medscape. Diakses pada tahun 2021. Penjagaan Periprocedural Appendectomy.
Baiklah. Diakses pada tahun 2021. Pembedahan Appendektomi: Semua yang Perlu Anda Ketahui.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Appendectomy.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found