Song Joong Ki Sues Perceraian Song Hye Kyo, Ini Jika Pasangannya Lebih Tua

, Jakarta - Berita mengejutkan datang dari dunia hiburan Korea Selatan, Song Joong Ki dilaporkan mengajukan cerai dari Song Hye Kyo ke mahkamah keluarga di Seoul pada hari Rabu (26/6) semalam. Pasangan selebriti memanggil " Pasangan Song-Song "Ini memutuskan untuk bercerai setelah hampir dua tahun hidup berkahwin.

Mereka berkahwin pada 31 Oktober 2017 dan menjadi perhatian peminat mereka, bukan sahaja di Korea Selatan tetapi juga dunia.

Kini, berita perceraian Song Hye Kyo adalah berita yang sangat malang. Ketika ditanya mengenai alasan perceraian mereka, menurut pihak Song Hye Kyo, itu disebabkan oleh perbezaan keperibadian. Keadaan ini tidak dapat menyelesaikan perbezaan sehingga mereka berdua terpaksa mengambil keputusan untuk bercerai.

Baca juga: 5 Tahun Pertama Perkahwinan Adakah Yang Paling Sukar, Betul?

Mungkinkah Perceraian Pasangan Song-Song Berlaku Kerana Perbezaan Umur?

Sebenarnya, Song Hye Kyo lebih tua dari Song Joong Ki. Bagi wanita yang lebih dewasa seperti Song Hye Kyo, berpacaran dengan lelaki yang berumur berbeza atau lebih muda adalah satu cabaran.

Sudah pasti bahawa terdapat beberapa risiko dan masalah yang pasti harus dihadapi ketika menjalin hubungan dengan pasangan usia yang berbeza. Nah, berikut adalah beberapa masalah yang berlaku jika anda mempunyai pasangan yang lebih tua, iaitu:

  • Komunikasi yang lemah

Perbezaan usia yang besar mungkin memberi kesan pada cara anda berkomunikasi dengan pasangan anda. Terdapat beberapa jurang yang boleh menyebabkan konflik. Contohnya, topik perbualan tidak difahami bersama, jadi kualiti komunikasi berkurang

  • Kesungguhan dalam Hubungan

Perbezaan usia juga memberi kesan terhadap komitmen dalam hubungan. Sekiranya seorang wanita memutuskan untuk berkencan dengan lelaki yang lebih muda, lelaki itu cenderung untuk memikirkan komitmen yang lebih serius. Lelaki muda biasanya masih mahu bersenang-senang seperti lelaki seusianya.

Sebaliknya, jika mereka berkencan dengan lelaki yang jauh lebih dewasa, mereka cenderung menjauhkan diri kerana mereka pernah mengalami pengalaman buruk sebelumnya, atau terlalu serius mengenainya.

  • Perbezaan Perspektif

Sekiranya pasangan itu juga lebih tua, maka pengalaman hidup jauh lebih banyak, jadi perspektifnya juga berbeza. Contohnya, mereka yang lebih dewasa hari ini bertekad untuk menyimpan dan memiliki rumah atau kenderaan sendiri, sementara yang lebih muda biasanya kurang memberi tumpuan kepadanya. Mungkin mereka masih ingin bersenang-senang atau mencari pengalaman baru.

Baca juga: Inilah akibatnya jika suami dan isteri terlalu berprestij

Sekiranya anda memutuskan untuk berkahwin dengan wanita yang lebih tua, anda mesti bersedia untuk ini

Terdapat beberapa perkara yang mesti difahami ketika memutuskan untuk berkahwin dengan wanita yang lebih tua. Oleh itu semoga anda telah memahami keadaan ini sejak awal sehingga kemungkinan perceraian dapat dicegah. Beberapa perkara yang harus disediakan termasuk:

  • Masalah Kehamilan dan Keinginan untuk Mempunyai Anak

Apabila seorang wanita telah melewati usia subur, sudah pasti ada masalah yang berkaitan dengan kesuburannya. Mungkin dia masih boleh hamil, tetapi pelbagai masalah kesihatan boleh berlaku kerana dia tidak lagi muda.

Di samping itu, pada usia tiga tahun, ada kemungkinan keinginan wanita untuk mempunyai anak tidak lagi menjadi keutamaan. Ini boleh berlaku kerana pelbagai pertimbangan, seperti keupayaan fizikal yang berkurang kerana keadaan fizikal yang tidak prima atau sebagainya.

  • Menjadi Lebih Mendominasi dalam Hubungan

Kerana mereka sudah mempunyai lebih banyak pengalaman, ini mempengaruhi kekuatan watak seseorang lebih kurang. Walau bagaimanapun, ini boleh berubah menjadi dominasi dalam hubungan. Tidak menghairankan bahawa wanita terkawal dalam banyak aspek. Sikap ini juga boleh membuat lelaki tidak selesa.

Baca juga: Bukan Fizikal, 3 Tanda Sekiranya Pasangan Anda Menipu Perasaan

Itulah masalah yang mungkin berlaku dalam hubungan dengan perbezaan usia. Sekiranya anda terjebak dalam hubungan cinta yang tidak sihat dan memerlukan bantuan psikologi, anda boleh membuat janji temu dengan psikologi di hospital dengan lebih mudah melalui . Sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found