Punca Kesukaran Tidur pada Warga Emas

, Jakarta - Insomnia alias insomnia pada waktu malam boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, keadaan ini dikatakan lebih mudah dialami oleh orang yang berumur (tua). Adakah itu benar? Apa yang menyukarkan orang tua untuk tidur pada waktu malam?

Gangguan tidur adalah keadaan yang tidak boleh dipandang ringan. Sebabnya, ini boleh menyebabkan gangguan pelbagai fungsi dalam badan. Kurang tidur dapat menyebabkan seseorang mengalami penurunan konsentrasi, kurang fokus, tekanan, dan peningkatan tekanan darah. Berita buruknya adalah bahawa keadaan ini agak biasa, terutama pada orang tua.

Baca juga: 3 Gangguan Tidur Sering Dialami oleh Orang yang berumur 20-an

Terdapat beberapa faktor yang boleh mencetuskan gangguan tidur pada orang tua. Salah satunya ternyata berkaitan dengan penurunan fungsi otak. Pada orang yang berumur, terdapat perubahan dalam prestasi organ ini. Tugas otak adalah menghantar isyarat keletihan dan mengantuk ke badan.

Ia boleh membuatkan seseorang dapat tidur nyenyak pada waktu malam. Pada orang tua, prestasi neuron otak mula lemah, dan menyebabkan isyarat ini tidak berfungsi dengan baik.

Selain penurunan fungsi otak, insomnia pada orang tua dapat terjadi sebagai gejala penyakit tertentu. Seperti diketahui, dengan bertambahnya usia, risiko seseorang menderita penyakit tertentu akan lebih tinggi. Lebih-lebih lagi, ketika orang itu masih muda, dia tidak mempunyai "simpanan" yang cukup untuk menjaga kesihatan, misalnya, dia tidak menggunakan gaya hidup yang sihat dan jarang berolahraga.

Beberapa faktor lain yang boleh menyebabkan insomnia pada orang tua, seperti keadaan penyakit akut atau kronik, seperti penyakit jantung, radang paru-paru, penyakit paru-paru obstruktif kronik, penyakit ginjal, atau penyakit reumatik, seperti kalsifikasi tulang yang dapat menyebabkan kesakitan berterusan, menyebabkan orang tua mengalami kesukaran untuk tidur. Penggunaan ubat-ubatan tertentu juga dapat menyebabkan insomnia, seperti beta blocker yang digunakan untuk merawat hipertensi dan ubat antiparkinsonia.

Sebagai tambahan kepada faktor-faktor di atas, insomnia pada orang tua juga sering disebabkan oleh keadaan psikologi, seperti tekanan, kemurungan, atau kegelisahan, kerana kesunyian, pasangan mati, merasa tidak berguna, atau merasa diabaikan oleh keluarga. Faktor persekitaran atau tabiat pada siang hari juga boleh menyebabkan tidur malam. Contohnya, kurang aktiviti pada waktu siang, tidur siang, atau keadaan bilik tidur yang tidak selesa, misalnya, suhu bilik terlalu sejuk atau panas, tempat tidur tidak selesa, atau persekitaran di sekitar bilik bising.

Walaupun gangguan tidur adalah perkara biasa pada orang tua, tidak ada salahnya untuk mengetahui keadaan ini. Insomnia yang cukup teruk dan berlaku dalam jangka masa panjang tidak boleh diabaikan. Sekiranya gangguan tidur berterusan, dan mulai terasa serius, segera hubungi doktor anda untuk pemeriksaan dan rawatan segera.

Baca juga: 5 Tabiat Yang Boleh Menyebabkan Insomnia

Petua Tidur yang Baik untuk Warga Emas

Gangguan tidur pada orang tua tidak boleh dibiarkan begitu sahaja. Salah satu kunci yang dapat dilakukan untuk memperbaiki pola tidur adalah dengan menerapkan gaya hidup yang sihat, misalnya dengan membiasakan diri dengan makan makanan yang sihat, berhenti merokok, dan tidak minum minuman beralkohol. Mewujudkan suasana yang selesa juga dapat menolong orang tua tidur dengan lebih nyenyak.

Selain itu, waktu tidur yang teratur juga dapat membantu mengatasi masalah tidur pada orang tua. Ini dapat dilakukan dengan menetapkan waktu tidur yang konsisten, dan berusaha untuk selalu tidur pada waktu itu. Dengan cara itu, badan akan menyesuaikan diri dan dilatih untuk dapat tidur pada waktu yang tepat.

Mengelakkan makan terlalu dekat sebelum tidur juga dapat membantu mengelakkan insomnia. Di samping itu, elakkan minum minuman yang mengandungi kafein dan soda sekurang-kurangnya enam jam sebelum tidur.

Simpan alat elektronik, misalnya WL di luar bidang. Elakkan menonton televisyen dan atur pencahayaan untuk memudahkan badan tertidur. Untuk mempermudah tidur, cubalah melakukan latihan relaksasi dengan mengatur pernafasan anda. Mandi suam sebelum tidur juga dapat membantu merehatkan badan dan meningkatkan kualiti tidur malam anda.

Baca juga: Gangguan Sleepwalking, Sekiranya Anda Memanggil Pakar Psikologi?

Ketahui lebih lanjut mengenai masalah tidur pada orang tua dan bagaimana mengatasinya dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found