Timun Boleh Mengatasi Ulser Perut, Betul?

Haldoc, Jakarta - Timun banyak dikonsumsi sebagai sayur segar dan sering dijumpai dalam acar. Sama seperti sayur-sayuran jenis lain, timun mempunyai banyak manfaat kesihatan. Ini termasuk mengatasi dehidrasi, mengawal tekanan darah, kesihatan jantung, menguatkan tulang, mengatasi kerengsaan kulit, menghilangkan kantung mata, mengatasi bau mulut, dan melegakan sakit sendi. Tetapi, adakah benar bahawa timun dapat membantu mengatasi bisul perut? Ini adalah fakta.

Baca juga: Selalunya Dijumpai dalam Acar, Apa Manfaat Timun?

Manfaat Timun untuk Mengatasi Ulser Perut Masih dipersoalkan

Anggapan bahawa timun dapat merawat ulser peptik muncul dari beberapa pakar, seperti pakar pemakanan bernama Priyam Ahuja dan pakar perubatan herba bernama Dr. Jeff Warber. Pakar-pakar ini berpendapat bahawa timun mempunyai kemampuan alkali yang dapat mencegah gastritis kambuh. Walau bagaimanapun, anggapan ini belum terbukti secara saintifik kerana pada sesetengah orang, pengambilan timun boleh mencetuskan kerengsaan gastrik yang menyebabkan ulser gastrik.

Cubalah Cara Ini untuk Mengatasi Ulser Perut

Timun belum terbukti berkesan terhadap ulser gastrik. Oleh itu, anda boleh mencuba kaedah lain untuk merawat ulser peptik, termasuk:

1. Ambil Makanan yang Kaya dengan Vitamin A dan C

Sumber makanan vitamin A termasuk wortel, brokoli, bayam, lada merah, dan ubi jalar. Sementara sumber makanan vitamin C meliputi jeruk, stroberi, kiwi, kubis, kembang kol, dan pepaya. Walaupun vitamin A dan C dapat diperoleh dari makanan tambahan, disarankan agar anda mendapatkannya dari buah-buahan, sayur-sayuran, dan makanan lain.

2. Sumber Makanan Probiotik

Ulser perut boleh disebabkan oleh: H. pylori . Itulah sebabnya anda disyorkan untuk mengambil makanan dan minuman sumber probiotik yang meningkatkan sistem imun dalam memerangi jangkitan bakteria. Pengambilan probiotik dapat diperoleh dengan mengkonsumsi yogurt, tempe, kimchi, dan kefir.

3. Hadkan Alkohol dan Berhenti Merokok

Hadkan pengambilan alkohol setiap hari dan berhenti merokok untuk merawat ulser peptik. Sebabnya, kedua-dua tabiat ini dapat menipis membran pelindung dinding perut.

4. Elakkan Pengambilan Susu

Tidak semua orang yang mengalami ulser peptik perlu mengelakkan minum susu. Pada sesetengah orang, susu dapat melegakan sakit perut akibat ulser peptik. Susu fermentasi dianggap dapat mengurangkan risiko ulser gastrik berbanding susu keseluruhan. Walaupun begitu, anda perlu berbincang dengan doktor anda untuk memastikan tidak makan susu atau tidak.

Baca juga: 4 Cara Memilih Makanan Terbaik untuk Ulser

5. Basuh tangan anda dengan kerap

Ulser perut disebabkan oleh jangkitan bakteria. Oleh itu, disarankan agar anda selalu mencuci tangan untuk mengelakkan jangkitan kuman yang boleh memburukkan lagi gejala ulser peptik. Masa mencuci tangan keutamaan adalah sebelum makan, ketika menyediakan makanan, sebelum menyentuh wajah anda, setelah menyentuh haiwan, dan setelah menggunakan tandas.

Baca juga: Makanan yang Harus Dielakkan dengan Gastritis

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai khasiat timun untuk merawat ulser perut. Sekiranya anda mempunyai ulser perut dan kerap berulang, segera berjumpa doktor untuk mencari kaedah lain untuk menanganinya. Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor yang wujud di untuk meminta doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found