Bagaimana Menangani Pasangan Paranoid?

, Jakarta - Pernahkah anda melihat seseorang yang sukar mempercayai orang lain, selalu merasa diikuti, atau sering berfikir bahawa orang lain mempunyai niat buruk terhadapnya? Walaupun gejalanya sangat pelbagai, tetapi ketiga-tiga keadaan ini boleh menjadi tanda gangguan keperibadian paranoid di dalamnya.

Gangguan keperibadian paranoid atau paranoia menyukarkan penghidapnya untuk memahami dan berhubungan dengan orang lain. Sebabnya adalah bahawa paranoia ini mempengaruhi pemikiran, fungsi, dan tingkah laku penghidapnya. Singkat cerita, orang yang menderita paranoia selalu mempunyai rasa curiga dan tidak terlalu mempercayai orang lain.

Lalu, bagaimana menangani pasangan yang menderita gangguan keperibadian paranoid?

Baca juga : Ini adalah perbezaan antara Paranoid Personality Disorder dan OCD

Dari Rawatan hingga Sifat Positif

Hidup dengan seseorang atau pasangan yang menderita gangguan paranoid tidaklah mudah. Bayangkan saja, bagaimana rasanya jika pasangan anda selalu curiga, hipersensitif, atau sering membuat tuduhan palsu yang memudaratkan? Sekiranya ini berlaku, kisah cinta boleh menjadi rumit.

Berikut adalah petua yang boleh dilakukan untuk menangani pasangan yang menderita gangguan paranoid:

 • Jemput dia berjumpa dengan psikiatri atau psikologi untuk mendapatkan rawatan. Walaupun biasanya sukar, cubalah mendorong mereka untuk mengikuti program rawatan bagi penghidap paranoia.
 • Ingat, hiburan dan penolakan tidak mungkin mengubah kepercayaan atau khayalan paranoid pasangan anda.
 • Jangan berdebat dengan khayalan pasangan anda, tetapi berempati. Khayalan akan terasa sangat nyata bagi orang yang memilikinya. Cuba ikuti emosi yang dirasakan pasangan anda. Jangan berhadapan dengan pasangan anda mengenai kepercayaannya, tetapi bayangannya untuk menguji kenyataan atau fakta.
 • Biarkan mereka tahu bahawa anda benar-benar menghormati kepercayaan mereka. Namun, jujurlah dengan pasangan anda mengenai persepsi anda sendiri.
 • Bercakap dengannya dalam ayat yang mudah, jelas, dan jelas. Ini dapat mengurangkan kemungkinan salah tafsir oleh pasangan.
 • Bantu dia untuk mengatasi kecurigaan dan ketidakpercayaannya. Minta mereka bercakap mengenai keadaan mereka sekarang. Kemudian terangkan tindakan anda secara berkecuali dan tidak bertahan.
 • Bantu pasangan anda untuk melihat keseluruhan orang. Walaupun mempunyai kemahiran interpersonal yang lemah, orang paranoid pada umumnya adalah individu yang cerdas. Orang yang menderita paranoia juga dapat menyumbang kepada keluarga atau bekerja dengan cara yang positif. Jadi, fokus pada sifat dan tingkah laku positif

Baca juga: Adakah benar lelaki lebih mudah diserang gangguan paranoid?

Kecurigaan terhadap Stereotaip Negatif

Orang yang menderita paranoia merasa sukar untuk hidup dalam kedamaian, kerana fikiran mereka selalu dipenuhi dengan kecurigaan dan tidak terlalu mempercayai orang lain. Selain itu, orang yang menderita paranoia juga enggan memberitahu orang lain, menyimpan dendam, dan percaya bahawa semua orang atau peristiwa selalu "mengancam" mereka.

Nah, berikut adalah gejala paranoia lain, menurut pakar di Klinik Cleveland.

 • Meragui komitmen, kesetiaan, atau kepercayaan orang lain.
 • Mempercayai orang lain akan mengeksploitasi atau menipu mereka.
 • Keengganan untuk mempercayai orang lain, atau enggan mendedahkan maklumat peribadi kerana mereka takut ia akan digunakan untuk menentang mereka.
 • Sangat sensitif dan mengambil kritikan dengan cara yang tidak baik.
 • Beraksi dengan marah dan cepat membalas.
 • Mempunyai kecurigaan yang berterusan dan tidak masuk akal bahawa pasangan atau kekasih mereka tidak setia.
 • Mengasingkan diri.
 • Tidak dapat melihat peranan atau kedudukan mereka dalam masalah atau konflik, percaya bahawa mereka selalu betul.
 • Kesukaran untuk bersantai atau menjalani kehidupan yang tenang.
 • Musuh, keras kepala, dan berhujah.
 • Cenderung mengembangkan stereotaip negatif terhadap orang lain, terutama yang berasal dari kumpulan budaya yang berbeza.

Baca juga: Trauma Kanak-kanak Menyebabkan Gangguan Keperibadian Paranoid

Sekiranya pasangan anda atau orang terdekat anda mengalami gejala di atas, segera berjumpa dengan psikologi atau psikiatri untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang tepat. Sebelum pergi ke hospital pilihan, anda boleh membuat temu janji dengan doktor melalui aplikasi . Jangan biarkan gejala paranoia berkembang, kerana keadaan ini boleh mengganggu aktiviti harian. Ingat, gangguan keperibadian paranoid tidak boleh dipandang ringan.

Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Gangguan keperibadian paranoid
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Keperibadian Paranoid
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Mengatasi Paranoia Yang Tercinta
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. 7 Petua Mengatasi Rakan Kongsi Paranoid

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found