Tahap Trigliserida Tinggi, Diatasi dengan Penggunaan Minyak Ikan

, Jakarta - Tahap trigliserida yang tinggi sering dikaitkan dengan masalah hati dan pankreas. Sebagai tambahan kepada dua jenis penyakit ini, kadar trigliserida yang tinggi juga sering dikaitkan dengan risiko penyakit jantung. Namun, tidak semua pakar bersetuju bahawa trigliserida memainkan peranan penting dalam masalah jantung.

Trigliserida tinggi cenderung wujud bersama dengan masalah lain seperti tekanan darah tinggi, diabetes, obesiti, dan tahap kolesterol jahat yang tinggi ( lipoprotein berketumpatan rendah / LDL). Oleh itu, sukar untuk mengetahui dengan tepat masalah mana yang disebabkan oleh trigliserida tinggi.

Diet dan gaya hidup yang sihat perlu diterapkan untuk mengelakkan pelbagai penyakit yang disebabkan oleh keadaan ini. Selain menurunkan kolesterol, pengambilan ikan atau minyak ikan diyakini dapat menurunkan kadar trigliserida yang tinggi. Inilah sebabnya.

Baca juga: Fahami Perbezaan antara Kolesterol dan Trigliserida

Kebaikan Minyak Ikan untuk Menurunkan Tahap Trigliserida

Orang dengan trigliserida disarankan untuk mengonsumsi minyak ikan sehingga penyakit pankreas (pankreatitis) dapat dicegah. Minyak ikan dalam bentuk makanan tambahan boleh dimakan oleh orang yang tidak menyukai ikan. Minyak ikan mengandungi asid lemak omega 3 yang berguna untuk menurunkan trigliserida tinggi dan menjaga kesihatan jantung. Makanan tambahan minyak ikan boleh diambil bersama dengan perubahan diet dan gaya hidup untuk menurunkan kadar trigliserida.

Sekiranya anda mengambil ubat penipisan darah seperti warfarin atau clopidogrel, anda harus mengelakkan mengambil minyak ikan atau membincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu. Kerana pengambilan minyak ikan bersama dengan pengencer darah dapat menyebabkan masalah pendarahan.

Jenis Makanan yang Mengandungi Omega 3

Ikan dikenali sebagai sejenis makanan yang kaya dengan omega 3. Bagi orang dewasa, anda harus mengambil sekurang-kurangnya dua hidangan ikan seminggu. Jenis ikan yang kaya dengan omega 3 termasuk tuna, salmon, makarel, dan sardin. Sekiranya anda tidak menyukai ikan, anda juga boleh mendapatkan asid lemak omega 3 dari telur, walnut, biji rami, dan minyak canola.

Baca juga: Mana Yang Lebih Berbahaya, Trigliserida Tinggi dan Kolesterol Tinggi?

Makanan Yang Perlu Dielakkan Orang Yang Mengalami Trigliserida Tinggi

1. Lemak Trans dan Lemak Tepu

Tahap trigliserida yang meningkat dapat diperoleh dari lemak tepu dalam daging dan produk tenusu. Makanan goreng, seperti kentang goreng dan donat, mengandungi kolesterol jahat yang berpotensi meningkatkan kadar trigliserida di dalam badan.

2. Gula

Elakkan menambahkan gula ke makanan dan minuman bergula seperti soda, isotonik, teh ais, dan minuman bungkusan lain. Lebih baik jika anda mengambil jus buah dan buah segar tanpa gula. Pengambilan gula yang terlalu banyak dapat meningkatkan kadar trigliserida.

3. Karbohidrat Tinggi

Makanan yang mengandungi karbohidrat ditukar menjadi trigliserida di dalam badan. Ini bermaksud makanan yang mengandungi karbohidrat tinggi berisiko meningkatkan kadar trigliserida. Salah satu penyumbang utama kadar trigliserida yang tinggi adalah makanan yang dibuat dari tepung seperti roti putih, pasta, keropok, dan nasi.

4. Alkohol

Alkohol akan ditukar menjadi trigliserida dan disimpan di dalam sel-sel lemak badan. Itulah sebabnya apabila dikonsumsi secara berlebihan, alkohol berpotensi meningkatkan kadar trigliserida. senaman kardio tiga kali tiga puluh minit

Baca juga: Kawal Tahap Trigliserida dengan 3 Petua Ini

Selain memakan makanan di atas. Orang yang mempunyai trigliserida tinggi juga perlu melakukan senaman secara berkala. Pesakit boleh melakukan senaman kardio selama tiga puluh minit yang terbahagi kepada tiga sesi. Sekiranya anda mengesyaki tahap trigliserida anda tinggi, periksa sahaja melalui aplikasi . Gunakan ciri Dapatkan Pemeriksaan Makmal kemudian tentukan jenis dan masa pemeriksaan. Kakitangan makmal akan datang pada masa yang ditetapkan. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found