Ketahui 5 Gejala Penyumbatan Saluran Pundi kencing

Jakarta - Anda tidak boleh memandang rendah kesakitan yang anda alami semasa membuang air kecil. Anda mungkin mengalami penyumbatan saluran keluar pundi kencing. Kenali penyakit ini sehingga anda boleh mendapatkan rawatan yang tepat untuk penyakit ini.

Baca juga: Pesakit dengan batu pundi kencing boleh mengalami penyumbatan saluran keluar pundi kencing

Penyumbatan saluran keluar pundi kencing adalah penyumbatan yang berlaku di pangkal pundi kencing. Seseorang dengan keadaan ini akan mengalami pengurangan atau bahkan penghentian aliran air kencing ke dalam uretra. Keadaan ini sering berlaku pada seseorang yang telah memasuki usia tua. Penyakit ini juga sering menyerang lelaki kerana biasanya keadaan ini merupakan komplikasi penyakit pembesaran prostat yang hanya dialami oleh lelaki.

Seseorang berisiko tersumbat saluran keluar pundi kencing apabila mengalami beberapa penyakit, seperti:

  1. Pembesaran prostat.

  2. Batu pundi kencing.

  3. Kanser pundi kencing.

  4. Tumor di kawasan pelvis.

  5. Penyempitan uretra.

Gejala Penyumbatan Saluran Pundi kencing

Kenali gejala yang dialami ketika mengalami keadaan penyumbatan saluran keluar pundi kencing, iaitu:

  1. Sakit perut yang berlangsung lama

  2. Orang dengan penyumbatan saluran keluar pundi kencing mempunyai kekerapan membuang air kecil lebih kerap daripada ketika sihat, tetapi air kencing yang keluar akan sangat lambat atau kecil.

  3. Simptom lain dari keadaan ini adalah sakit ketika membuang air kecil. Aliran air kencing yang keluar juga sekejap-sekejap menyebabkan perasaan tidak lega ketika membuang air kecil.

  4. Penderita bangun lebih kerap pada waktu malam untuk membuang air kecil.

  5. Kadang kala, penghidap sukar untuk membuang air kecil walaupun mereka merasa ingin membuang air kecil. Kadang-kadang penghidap tidak dapat membuang air kecil.

Baca juga: Sebab-sebab Saluran Pundi kencing Obstruktif Sering Berlaku Pada Lelaki

Pemeriksaan Obstruktif Outlet Pundi kencing

Terdapat beberapa pemeriksaan yang perlu dilakukan untuk seseorang yang mempunyai keadaan saluran keluar pundi kencing yang obstruktif. Keadaan saluran kencing yang membesar menjadi diagnosis pertama penyakit ini. Namun, yang pasti, doktor biasanya menasihati orang yang mengalami halangan keluar pundi kencing untuk menjalani pemeriksaan.

Pemeriksaan ini merangkumi ujian darah untuk memeriksa fungsi ginjal, kultur air kencing untuk menentukan sama ada terdapat jangkitan atau tidak, ujian pencitraan dengan ultrasound buah pinggang dan pundi kencing untuk mengetahui lokasi penyumbatan air kencing. Ujian air kencing juga dilakukan untuk mengesahkan adanya atau ketiadaan darah dalam air kencing.

Komplikasi Obstruktif Outlet Pundi kencing

Dalam kes yang teruk, penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi seperti jangkitan saluran kencing berulang. Keadaan ini berlaku apabila saluran kencing mempunyai jangkitan yang disebabkan oleh bakteria. Terdapat beberapa gejala yang disebabkan oleh jangkitan saluran kencing seperti demam, sakit perut dan pelvis dan penampilan darah bercampur dengan air kencing.

Rawatan Obstruktif Outlet Pundi kencing

Rawatan obstruktif saluran keluar pundi kencing disesuaikan dengan penyakit yang menyebabkan komplikasi obstruktif saluran keluar pundi kencing. Dalam kebanyakan kes, kateter dimasukkan ke dalam uretra ke dalam pundi kencing untuk memperbaiki penyumbatan.

Beberapa rawatan seperti pembedahan dilakukan untuk rawatan jangka panjang. Sebilangan besar keadaan yang menyebabkan penyakit obstruktif saluran keluar pundi kencing dapat diubati dengan ubat.

Tidak ada salahnya untuk bertanya kepada doktor secara langsung mengenai keadaan kesihatan anda dan mengenai penyakit obstruktif saluran keluar pundi kencing melalui aplikasi tersebut . menggunakan Panggilan Suara / Video atau Berbual dengan doktor untuk mengesahkan keadaan kesihatan anda. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga: Ketahui Punca Saluran Saluran Pundi kencing Obstruktif


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found