4 Persediaan Sebelum Menderma Darah

, Jakarta - Ada banyak perkara yang dapat dilakukan untuk menolong orang lain, salah satunya mudah dilakukan adalah menderma darah. Walaupun begitu, banyak orang masih takut menderma darah kerana banyak sebab. Sebenarnya, selalu ada langkah berjaga-jaga apa sahaja yang berlaku kepada penderma darah.

Di samping itu, mungkin masih ada banyak orang yang menderma darah untuk pertama kalinya. Anda mungkin terkejut ketika jarum dimasukkan ke dalam kulit, tetapi jangan risau. Walaupun begitu, anda perlu membuat pelbagai persediaan untuk menderma darah, ini adalah perbincangan penuh.

Baca juga: Sebelum Mendermakan Darah, Minum 3 Makanan Ini terlebih dahulu

Persiapan Dilakukan Sebelum Derma Darah

Derma darah adalah aktiviti untuk menderma sebahagian darah dalam badan ke bank darah untuk membantu seseorang yang mengalami keadaan perubatan yang serius. Sebelum menderma, anda diminta memberikan maklumat mengenai sejarah kesihatan dan gaya hidup anda.

Selepas itu, akan diuji tahap zat besi, degupan jantung, suhu badan, dan gejala penting yang lain. Ia agak selamat untuk dilakukan oleh kebanyakan orang. Tetapi beberapa kesan sampingan, seperti keletihan dan anemia adalah mungkin. Oleh itu, untuk mengelakkan kesan sampingan daripada berlaku, anda memerlukan persiapan untuk menderma darah.

Persediaan untuk menderma darah memaksimumkan darah yang didermakan agar lebih sihat dan berlimpah. Berikut adalah penyediaan derma darah yang mesti dilakukan sebelum melakukannya, iaitu:

  1. Tingkatkan Penggunaan Makanan dengan Zat Besi

Salah satu perkara yang mesti dilakukan sebagai persediaan menderma darah adalah dengan memakan banyak makanan yang kaya dengan zat besi. Kandungan mineral ini penting bagi tubuh untuk menghasilkan hemoglobin, yang berfungsi membawa oksigen dari paru-paru ke seluruh badan.

Penggunaan makanan kaya zat besi membantu menyimpan lebih banyak zat besi. Sekiranya anda mengalami kekurangan ketika anda menderma darah, maka kemungkinan anemia kekurangan zat besi terjadi setelah pendermaan darah dilakukan. Makanan yang dapat dimakan adalah daging, telur, dan ikan.

Baca juga: Derma Darah Semasa Berpuasa, Adakah Mungkin?

  1. Tingkatkan Penggunaan Air

Separuh darah di dalam badan terbuat dari air, jadi minum lebih banyak air adalah penting sebagai persediaan untuk menderma darah. Ini menjadikan anda terhidrat dan menjadikan badan menghasilkan lebih banyak darah. Jika tidak, anda mungkin mengalami penurunan tekanan darah yang boleh menyebabkan pening. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai pendermaan darah, doktor dari sedia menolong.

  1. Bersenam

Elakkan melakukan senaman berat atau mengangkat berat sebelum dan selepas darah anda diambil. Anda mesti memastikan badan anda dalam keadaan rehat untuk mengisi semula cecair yang hilang semasa menderma. Ini membuat anda tidak pening dan membuat anda sihat.

Baca juga: Ini adalah Manfaat dan Kesan Sampingan Menderma Darah

  1. Tidur tepat pada waktunya

Anda dinasihatkan untuk tidur tepat pada waktunya sebagai persediaan untuk menderma darah. Dianjurkan untuk tidur pada pukul 9 malam malam sebelumnya. Ini membantu lebih peka ketika memberi darah dan mengurangkan risiko yang mungkin timbul.

Berikut adalah perkara yang dilakukan sebagai persediaan untuk menderma darah. Ini dilakukan supaya anda mengelakkan risiko yang mungkin timbul semasa pemindahan darah dilakukan. Di samping itu, kaedah ini juga dapat memaksimumkan jumlah darah yang anda sumbangkan.

Rujukan:
Healthline. Diakses 2019. Makanan Terbaik untuk Dimakan Sebelum Menderma Darah
Blood.co.uk. Diakses pada tahun 2019. Bersedia memberi darah

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found