4 Petua Mengatasi Jangkitan Kulit Kepala Berdasarkan Sebabnya

, Jakarta - Kulit umumnya diserang kulat, tetapi tidak menyebabkan masalah serius. Tetapi, jika terlalu banyak jenis kulat tumbuh, ia boleh menyebabkan jangkitan. Keadaan ini mungkin berlaku apabila bahagian badan tertentu sangat lembap dan tidak terkena udara bebas.

Sekiranya jangkitan pada kulit kepala berterusan untuk masa yang lama, serpihan dan kulit mati dapat menumpuk. Menggaruk atau menggunakan bahan kimia yang kerap mengeringkan kulit kepala yang dijangkiti boleh merosakkan folikel rambut. Ini boleh menyebabkan keguguran rambut. Jadi, bagaimana menangani jangkitan kulit kepala?

Baca juga: Cara pertama untuk menangani apabila kanak-kanak mempunyai tinea capitis

Mengatasi Jangkitan Kulit Kepala Berdasarkan Sebabnya

Sebilangan besar jangkitan kulit kepala menyebabkan keguguran rambut atau ruam kulit. Keadaan ini boleh berlaku kerana keturunan atau kekurangan zat makanan. Rawatan mungkin bergantung pada keadaan yang menyebabkan jangkitan pada kulit kepala.

1. Folikulitis

Rambut di badan dan kulit kepala tumbuh dari folikel rambut. Bakteria dapat memasuki kulit melalui folikel rambut yang rosak, menyebabkan jangkitan yang disebut folikulitis. Seseorang boleh mengembangkan folikulitis pada kulit kepala jika mereka sering mencukur atau menarik rambut di kulit kepala, sering menyentuh kulit kepala, dan memakai topi atau penutup kepala yang lain.

Jangkitan kulit kepala ini dapat diatasi dengan menggunakan kain lap yang hangat pada kulit. Dalam beberapa kes, seseorang mungkin perlu minum ubat untuk jangkitan, tetapi biasanya hilang dengan sendirinya. Sekiranya anda mengetahui penyebab folikulitis, anda harus mencegahnya sebelum ia berlaku. Contohnya, kerap mencuci atau menukar penutup kepala dengan kerap.

2. Dermatitis Sevorrheic

Keadaan kulit ini menyebabkan kulit kering dan mengelupas. Dermatitis seborrheic boleh menyebabkan kemerahan dan gatal-gatal pada kulit kepala. Pada bayi, keadaan ini disebut penutup buaian . Pada orang dewasa, dermatitis seborrheic adalah penyebab kelemumur yang paling biasa.

Untuk memperbaikinya, anda perlu mencuci dan menyikat sisik kelemumur dengan lembut ketika lembut. Atau gunakan ubat yang diberikan doktor ke kulit kepala. Kaedah ini boleh dilakukan pada kulit kepala bayi yang kering, merah, dan gatal. Walau bagaimanapun, penutup buaian yang biasanya berlaku pada bayi boleh hilang dengan sendirinya.

Baca juga: Menjadikan Gatal, Mengenali 3 Jenis Folliculitis

Untuk merawat kelemumur, gunakan syampu anti kelemumur untuk menghilangkan serpihan dan kelemumur kulit mati. Sekiranya keadaannya teruk dan mengganggu, tanyakan kepada doktor anda untuk menetapkan ubat yang betul.

3. Psoriasis kulit kepala

Psoriasis adalah keadaan kulit jangka panjang yang disebabkan oleh masalah dengan sistem imun. Hampir sebilangan orang berpotensi mengalami psoriasis pada kulit kepala. Kulit kelihatan lebih tebal, tompok merah muncul, dan mungkin terasa bersisik.

Rawatan yang boleh dilakukan adalah menggunakan krim kulit topikal, terapi cahaya, dan ubat oral. Elakkan pencetus psoriasis, seperti kecederaan kulit, tekanan, dan merokok untuk membantu mengurangkan gejala psoriasis.

4. Jangkitan kulat

Dalam keadaan yang jarang berlaku, seseorang boleh mengalami jangkitan kulat pada kulit kepala yang disebabkan oleh kulat di persekitarannya. Salah satu contohnya adalah mucormycosis, jangkitan jarang yang disebabkan oleh kulat yang terdapat di dalam tanah.

Baca juga: Kelemumur Berulang, Ini Berbahaya untuk Kulit Kepala

Orang yang mempunyai sistem imun yang lemah berisiko tinggi mendapat jangkitan kulat. Risiko dapat dikurangkan dengan menjaga luka dan kulit yang rosak bersih dan tertutup. Untuk menangani, anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk menetapkan ubat anti-kulat. Dalam kes-kes yang teruk, mungkin perlu menyuntikkan antikulat ke dalam darah.

Itulah beberapa cara untuk merawat jangkitan kulit kepala berdasarkan penyebabnya. Walaupun beberapa jangkitan boleh hilang dengan sendirinya, masih baik untuk memeriksa keadaannya dengan meminta doktor melalui aplikasi . Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang perlu diketahui mengenai jangkitan kulit kepala
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Keadaan Kulit Kepala

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found