Hati-hati, bayi yang baru lahir terdedah kepada 5 penyakit ini

, Jakarta - Ketika bayi masih dalam kandungan, dia mendapat perlindungan dari sistem imun ibu sehingga tidak mudah jatuh sakit. Namun, semasa lahir, tubuhnya menjadi rentan terhadap gangguan. Ini kerana sistem pertahanan badan masih lemah.

Penyakit bayi yang baru lahir biasanya disebabkan oleh jangkitan atau dilahirkan dengan keadaan kongenital tertentu. Setiap ibu yang hamil harus mengetahui beberapa penyakit yang mungkin berlaku pada bayinya semasa dilahirkan. Oleh itu, pemeriksaan semasa kehamilan harus dijalankan. Berikut adalah penyakit bayi yang baru lahir yang harus anda ketahui!

Baca juga: 7 Petua Asas untuk Merawat Bayi yang Baru Lahir

Penyakit Bayi Baru Lahir yang Mudah Terdedah

Bayi cukup mudah diserang penyakit sejurus selepas kelahiran berlaku. Pada masa itu, tubuhnya berusaha untuk melakukan peralihan dari rahim ke dunia. Pada minggu pertama, bayi cuba menyesuaikan diri dengan persekitaran di sekitarnya. Detik ini menjadikan sistem imun bayi yang baru lahir lemah.

Apabila daya tahan tubuhnya melemah, gangguan mudah diserang. Terdapat banyak penyakit pada bayi baru lahir yang berlaku. Gangguan itu mungkin atau tidak berbahaya. Berikut adalah beberapa penyakit baru lahir yang boleh berlaku, iaitu:

  1. Kecederaan semasa Lahir

Salah satu penyakit baru lahir yang boleh berlaku adalah kecederaan semasa kelahiran. Ini disebabkan oleh penggunaan alat untuk mengeluarkan bayi dari rahim. Walau bagaimanapun, kebanyakan bayi cepat sembuh dari gangguan ini. Walau bagaimanapun, kelahiran yang sukar dan bayi yang lemah boleh patah apabila mengalami tekanan yang berlebihan.

  1. Jaundis

Jaundis juga merupakan salah satu penyakit bayi baru lahir yang terdedah. Ini berlaku kerana bilirubin berlebihan, menyebabkan kulit menjadi kuning. Gangguan ini biasa terjadi pada bayi yang dilahirkan dengan penyakit kuning neonatal. Gangguan ini berlaku kerana hati belum matang, sehingga tidak dapat memproses bilirubin.

Anda juga boleh meminta doktor dari mengenai penyakit yang mungkin berlaku pada bayi baru lahir. Bagaimana, cukup muat turun permohonan dalam telefon pintar awak! Di samping itu, anda boleh melakukan pemeriksaan kehamilan dengan membuat pesanan di talian di hospital terpilih hanya melalui aplikasi.

Baca juga: 7 Fakta mengenai Bayi Baru Lahir

  1. Ketegangan Perut

Kelainan lain yang menyerang bayi yang baru lahir adalah perut buncit. Perut bayi yang baru lahir akan menonjol dan lembut. Sekiranya perut terasa keras dan bengkak, maka gas atau sembelit menyebabkannya menyebabkan perut buncit. Gangguan ini mesti diatasi dengan segera kerana pada tahap yang teruk boleh menyebabkan gangguan serius pada organ dalaman.

  1. hemolitik

Hemolitik juga termasuk dalam penyakit bayi baru lahir yang mungkin berlaku. Penyakit ini menyebabkan masalah darah pada bayi baru lahir. Sel darah merah di dalam badan akan cepat pecah. Ini berlaku apabila jenis darah ibu dan anak berbeza, sehingga sel darah pada bayi mudah musnah oleh sistem imun ibu.

Baca juga: 6 Ujian Kesihatan Bayi Baru Lahir

  1. Hernia Umbilik

Penyakit lain yang boleh berlaku pada bayi baru lahir adalah hernia umbilik. Gangguan ini menyebabkan bengkak di dekat perut yang akan terlihat ketika bayi menangis atau batuk. Walau bagaimanapun, benjolan akan hilang ketika bayi menenangkan atau tidur dalam keadaan terlentang. Pada peringkat yang teruk, bayi boleh mengembangkan tisu parut di usus yang terperangkap.

Rujukan:
Kanak-kanak Stanford. Diakses pada tahun 2019. Penyakit Hemolitik Bayi yang Baru Lahir (HDN)
Firstcry. Diakses 2019.15 Masalah dan Penyakit Kesihatan Bayi yang Umum

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found