Ini adalah Pemakanan yang Baik untuk Pembangunan Otak Kanak-kanak

, Jakarta - Kesihatan anak-anak tentunya merupakan perkara terpenting bagi ibu bapa. Pelbagai cara dilakukan untuk menjaga kesihatan dan perkembangan anak-anak, salah satunya adalah menjaga pemakanan yang sihat dan pengambilan makanan yang diberikan kepada anak-anak. Makanan yang sihat juga mempengaruhi kesihatan dan perkembangan otak kanak-kanak.

Baca juga: Harus Tahu, Ini adalah Pembangunan Otak Kanak-kanak

Sebagai ibu bapa, ibu perlu mengetahui nutrien apa yang diperlukan oleh anak kecil agar perkembangan otak berjalan dengan optimum. Berikut adalah nutrien yang mempengaruhi perkembangan otak kanak-kanak, iaitu:

1. Asid Folik

Kekurangan asid folik ketika bayi dalam kandungan meningkatkan risiko gangguan perkembangan saraf dan otak pada bayi semasa lahir. Asid folik mesti dipenuhi oleh ibu sejak anak masih dalam kandungan sehingga anak itu membesar.

Ibu dapat memenuhi pengambilan asid folik pada anak dengan menyediakan makanan yang mempunyai kandungan asid folik yang cukup tinggi. Lancarkan Garis Kesihatan Telur, bayam, kangkung, dan pelbagai jenis kacang mengandungi asid folik. Jadi, tidak ada salahnya mengubah menu anak-anak dengan campuran makanan ini.

2. Besi

Lancarkan Psikologi Hari Ini Kekurangan pengambilan zat besi dalam badan mempengaruhi fungsi otak dan saraf, menyebabkan gangguan pada neurotransmitter dan metabolisme otak. Sekiranya tidak ditangani dengan segera, ini boleh menyebabkan masalah kesihatan mental atau memburukkan lagi masalah kesihatan mental seseorang. Jadi, tidak ada salahnya ibu memenuhi keperluan besi anak. Hati ayam, bayam, dan kacang adalah beberapa jenis makanan yang mempunyai kandungan zat besi yang cukup tinggi.

Baca juga: Muzik Menyokong Perkembangan Otak Kanak-kanak, Benarkah?

3. Kandungan Omega 3

Omega 3 adalah salah satu nutrien terpenting untuk perkembangan otak kanak-kanak. Kandungan ini berfungsi untuk membina sel otak dan sel saraf. Di samping itu, memenuhi keperluan omega 3 pada kanak-kanak mencegah penurunan mental. Memenuhi keperluan omega 3 kanak-kanak dengan menyediakan ikan dalam diet anak. Anda juga boleh menggunakan aplikasinya untuk bertanya terus kepada pakar pediatrik mengenai pemenuhan keperluan omega 3 yang betul pada kanak-kanak.

4. Antioksidan

Antioksidan diperlukan oleh otak untuk membantu meneutralkan molekul yang tidak stabil yang disebabkan oleh radikal bebas. Ini dilakukan untuk mengurangkan kesan negatif yang dapat terjadi pada otak, seperti penurunan ingatan anak-anak. Buah-buahan seperti strawberi dan blueberry adalah jenis buah yang mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi. Jadi, tidak ada salahnya memberikan buah-buahan ini kepada makanan ringan anak anda pada waktu siang atau malam.

5. Protein

Protein adalah salah satu nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan otak pada kanak-kanak. Protein berfungsi untuk pembentukan sel baru di otak yang membolehkan otak terus berkembang dan berkembang. Memenuhi keperluan protein pada anak dengan menyediakan telur, daging sapi, ikan, tahu, tempe, kacang hijau, dan kacang soya dalam diet anak.

Baca juga: Ketahui Kemampuan Berfikir Kanak-kanak berumur 0-12 Bulan

Selain beberapa nutrien ini jangan lupa untuk memenuhi keperluan air dalam badan anak. Ini kerana otak juga akan terkena air. Apabila badan mengalami dehidrasi, ini akan mempengaruhi kesihatan otak anak. Beri anak minum air secukupnya atau berikan sayur-sayuran dan buah-buahan kepada anak yang mempunyai kandungan air yang tinggi sebagai makanan ringan.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Kekuatan Protein untuk Mengoptimumkan Kesihatan Otak
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Logam Berat: Besi dan Otak
Alzheimers.net. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Antioksidan Memberi Diri untuk Kesihatan Otak
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 17 Faedah Berasaskan Sains dari Asid Lemak Omega 3
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 15 Makanan Sihat yang Tinggi Folat

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found