5 Cara Mengatasi Bruxism pada Kanak-kanak

, Jakarta - Pernahkah anda melihat anak kecil anda menggerogoti gigi ketika tidur? Hmm, jika demikian, kanak-kanak itu mungkin mempunyai keadaan yang dikenali sebagai bruxism. Bruxism itu sendiri adalah keadaan apabila seseorang sering menekan, mengisar, atau menggerakkan giginya ke atas dan ke bawah atau kiri dan kanan tanpa sedar.

Bruxism pada kanak-kanak bukanlah keadaan yang jarang berlaku. Kira-kira 15-33 peratus kanak-kanak mengisar gigi. Dalam kebanyakan kes, bruxism berlaku semasa tidur dan bukannya ketika terjaga.

Lalu, adakah keadaan ini berbahaya? Bagaimana anda menangani bruxism pada kanak-kanak?

Baca juga: Ini adalah perkembangan gigi kanak-kanak yang tumbuh mengikut usia

Gejala Bukan Hanya Mempersoakan Gigi

Sebelum menjawab soalan di atas, perlu mengetahui gejala-gejalanya. Pada asasnya, gejala-gejala bruxism dinilai oleh adanya pemakaian gigi. Selain itu, gangguan sendi temporomandibular adalah sindrom kesakitan pada sendi rahang yang dikenali sebagai gangguan temporomandibular (TMD).

TMD boleh menyebabkan kesakitan, sukar menggerakkan rahang, dan membuka mulut dengan lebar. Kesakitan dapat dirasakan di leher, leher, muka, dan telinga. Bruxism boleh berlaku pada siang hari atau pada waktu malam, tetapi bruxism yang paling teruk adalah yang terjadi pada waktu malam.

Nah, berikut adalah beberapa gejala lain yang boleh disebabkan oleh bruxism:

 • Buat bunyi yang mengganggu tidur;

 • Sakit rahang, telinga dan kepala;

 • Mengalami insomnia;

 • Enamel gigi habis;

 • Gigi menjadi retak dan terasa longgar;

 • Kesukaran membuka mulut;

 • Lekukan muncul di lidah;

 • gangguan makanan;

 • otot rahang yang letih atau ketat; dan

 • Kepekaan gigi meningkat.

Jika anak anda mengalami gejala di atas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan .

Gejalanya sudah ada, bagaimana dengan rawatannya?

Baca juga: Mencegah Rongga pada Kanak-kanak

Dari Ubat hingga Mahkota Gigi

Sebenarnya, tidak semua kes bruxism pada kanak-kanak memerlukan rawatan khas. Kerana, kanak-kanak dengan bruxism dapat pulih dengan sendirinya, begitu juga orang dewasa.

Walau bagaimanapun, jika bruxism pada kanak-kanak dipandang serius, itu adalah cerita yang berbeza. Di sini doktor akan mengesyorkan agar anak kecil anda menjalani rawatan. Lalu, bagaimana cara mengatasi bruxism pada kanak-kanak?

 • Memampatkan, rawatan ini boleh dilakukan di rumah dengan memampatkan dan mengurut kawasan yang sakit.

 • Penggunaan ubat penenang otot, ubat ini diambil sebelum tidur.

 • Menggunakan pelindung mulut, pelindung mulut atau pendakap boleh digunakan untuk menyelaraskan gigi dan meluruskan gigi yang longgar.

 • Terapi meditasi, terapi ini dilakukan ketika bruxism disebabkan oleh stres, ada juga terapi behavior untuk mengurangkan kebiasaan bruxism.

 • Mahkota gigi, kaedah ini adalah untuk memperbaiki susunan dan permukaan gigi. Mahkota gigi juga dapat mengelakkan kerosakan pada gigi.

Lalu, apakah penyebab bruxism pada kanak-kanak?

Bruxism pada Kanak-kanak

Bruxism biasanya berlaku ketika kanak-kanak tumbuh gigi untuk pertama kalinya. Nah, tabiat bruksisme ini dapat diulang walaupun mereka sudah mempunyai gigi kekal. Namun, kebiasaan ini akan berhenti ketika anak kecil anda memasuki usia remaja. Jadi, apa pelakunya?

Bruxism pada kanak-kanak dan orang dewasa tidak jauh berbeza. Keadaan ini boleh disebabkan oleh tekanan. Contohnya, kanak-kanak mengalami tekanan semasa menghadapi peperiksaan sekolah. Penyebab bruxism bukan hanya mengenai faktor psikologi. Keadaan ini juga boleh disebabkan oleh pengaruh penyakit lain. Contohnya, alahan, gangguan cacing kremi, kekurangan pemakanan, hingga gangguan endokrin.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau anak kecil anda mempunyai aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
NHS Choices UK (Diakses pada tahun 2019). Kesihatan A-Z. Penggigian Gigi (Bruxism)
Klinik Mayo (Diakses pada tahun 2019). Penyakit dan Keadaan. Bruxism (Penggilingan Gigi)
WebMD (Diakses pada tahun 2019). Kesihatan Pergigian dan Penggigian Gigi (Bruxism)

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found