Jangan panik, berikut adalah petua untuk mengatasi kesakitan akibat belat

Jakarta - Serpihan tulang kering atau yang disebut belat shin adalah keradangan otot, tendon, dan tisu tulang di sekitar tibia. Kesakitan berlaku di sepanjang bahagian dalam tibia, di mana otot melekat pada tulang. Keadaan ini sering berlaku pada orang yang mempunyai aktiviti fizikal sederhana hingga kuat. Tidak hairanlah atlet seperti bola sepak, tenis, bola keranjang, dan badminton sering mengalami keadaan ini.

Shin belat Ia adalah gangguan tekanan kumulatif. Pukulan berulang dan tekanan pada tulang, otot, dan sendi kaki bawah mencetuskan keretakan kecil pada tulang kaki. Kesakitan yang berkaitan dengan tulang belikat berlaku kerana kekuatan yang berlebihan pada tulang.

Kekuatan yang berlebihan ini menyebabkan otot membengkak dan meningkatkan tekanan pada tulang, menyebabkan rasa sakit dan radang. Tubuh boleh memperbaiki retakan jika diberi masa untuk berehat dan pulih. Sekiranya badan tidak mendapat masa untuk pulih dengan berehat, retakan kecil boleh memburuk menjadi patah total atau patah tekanan.

Baca juga: Hati-hati, sukan ini cenderung menyebabkan berlakunya belat

Jangan risau, sakit tulang belikat dapat disembuhkan

Sebenarnya, sakit tulang belikat dapat sembuh dengan sendirinya. Tidak ada salahnya melakukan pemeriksaan fizikal secara menyeluruh. Inilah cara menangani dan melegakan kesakitan pada tulang belikat yang boleh anda lakukan:

  • Rehatkan badan. Ini semestinya perlu. Elakkan aktiviti berat di kaki anda, kerana memerlukan masa untuk sembuh.

  • Kompres dengan ketulan ais untuk mengurangkan kesakitan dan bengkak. Lakukan ini selama kira-kira 20 hingga 30 minit setiap 3 atau 4 jam selama 2 hingga 3 hari berikutnya. Ia juga boleh dilakukan sehingga rasa sakit hilang sepenuhnya.

  • Gunakan tapak kaki khas . Ini membantu mengekalkan keseimbangan badan ketika berdiri.

  • Ambil ubat penahan sakit dan anti-radang, seperti naproxen, ibuprofen, atau aspirin membantu mengurangkan kesakitan dan pembengkakan. Ubat ini mempunyai kesan sampingan, jadi anda harus menggunakannya sebaik mungkin dan mengikut nasihat doktor.

Baca juga: Harus Tahu, Ini adalah Gejala serpihan tulang kering

Ini adalah tanda bahawa belat shin telah bertambah baik

Bolehkah anda mengetahui apakah belat tulang belakang anda bertambah baik? Anda boleh, melihat 4 (empat) perkara berikut:

  • Kaki yang cedera dapat bergerak secara normal seperti kaki yang sihat.

  • Kaki yang cedera telah kembali kuat seperti kaki yang sihat.

  • Kaki boleh digunakan untuk menekan, terutama pada titik yang sangat menyakitkan.

  • Kaki boleh digunakan lagi untuk berlari dan melompat tanpa rasa sakit.

Tidak ada yang tahu kapan rasa sakit pada tulang belikat anda akan sembuh sepenuhnya, kerana ia bergantung pada berapa lama anda membiarkan kaki anda berehat dari aktiviti berat yang dilakukannya. Sebenarnya, ada yang sembuh sepenuhnya dalam 3 atau 6 bulan.

Baca juga: Split Tulang Kering Boleh Menyasarkan Atlet

Penting agar anda tidak tergesa-gesa untuk kembali ke rutin anda. Sekiranya anda telah aktif sebelum kaki anda sembuh sepenuhnya, tidak mustahil kecederaan kekal akan berlaku. Lakukan aktiviti baru tanpa kesan yang tidak memburukkan lagi rasa sakit pada tulang belikat, seperti berenang atau berbasikal untuk pelari.

Sekiranya ada sesuatu yang ingin anda tanyakan, anda boleh terus bertanya kepada doktor, jangan bertanya dengan santai. Gunakan aplikasinya , dan anda secara langsung boleh meminta pakar ortopedik untuk mendapatkan maklumat yang tepat. Cukup muat turun permohonan di telefon anda!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found