Adakah benar orang yang menghidap gout tidak makan tauhu dan tempe?

, Jakarta - Adakah anda sering merasa sakit pada sendi, terutama kaki, sehingga sukar berjalan? Sekiranya demikian, anda mungkin menghidap gout. Ini disebabkan oleh kandungan asid urik yang tinggi di dalam badan, menyebabkan sendi mengalami sakit dan bengkak.

Seseorang yang menderita gangguan ini diminta untuk menjaga makanan yang akan dimakan dengan menghindari makanan yang boleh mencetuskan serangan gout. Adakah benar orang yang menghidap gout tidak makan tauhu dan tempe?

Baca juga: Adakah benar bahawa gout dapat diturunkan dalam keluarga?

Adakah Tahu dan Tempe Mencetuskan Gout?

Semua orang tahu jika seseorang yang mengalami gangguan asid urik benar-benar harus mengekalkan corak penggunaannya. Orang ini mungkin tidak dibenarkan makan makanan yang kaya dengan purin. Ini kerana ia boleh mencetuskan kambuh.

Adakah benar bahawa makan tahu dan tempe boleh menyebabkan kambuh berulang? Lancarkan Perpustakaan Perubatan Negara Kedelai mengandungi purin, tetapi kadarnya masih dalam tahap sederhana. Oleh itu, kebanyakan pakar perubatan menyatakan bahawa makanan yang diperbuat daripada soya masih dalam tahap yang wajar untuk dimakan oleh seseorang yang mengalami gangguan gout.

Baca juga: 7 Jenis Makanan Yang Harus Dielakkan Orang Dengan Gout

Elakkan Makanan yang Tinggi Purin untuk Mencegah Kekambuhan Asid Urik

Selain tempe dan tauhu, ada banyak jenis makanan lain yang boleh menyebabkan gout kerana kandungan purinnya yang tinggi. Sekiranya gout tidak mahu berulang, anda harus mengelakkan makanan berikut:

1. Daging Merah

Salah satu makanan yang boleh menyebabkan seseorang kambuh adalah daging merah, baik kambing atau daging lembu. Dagingnya mengandungi purin yang tinggi, jadi dilarang sama sekali bagi penderita gout. Sebilangan besar pakar perubatan mengesyorkan mengganti nutrien ini dari daging ayam atau ikan.

2. Makanan Laut

Anda juga harus mengelakkan makanan laut sepenuhnya atau makanan laut . Ini kerana mengandungi purin yang sangat tinggi dalam makanan yang berasal dari laut, seperti udang, ketam, udang galah, kerang, hingga sardin. Walaupun begitu, anda masih boleh makan salmon walaupun dalam jumlah yang sangat sedikit.

3. Minuman Beralkohol

Anda juga harus mengelakkan pengambilan minuman beralkohol. Sesungguhnya, terdapat banyak kesan buruk yang dapat dirasakan jika anda terlalu kerap mengambil cecair ini. Namun, jika anda menghidap gout, kesan negatifnya mungkin akan dirasakan tidak lama setelah mengambilnya. Oleh itu, hadkan pengambilan alkohol.

Tanda-tanda Kambuh Asid Urik

Ketika kambuh, asid urik yang meningkat akan menyebabkan beberapa gejala, seperti bengkak, sensasi terbakar pada sendi, dan rasa sakit yang cukup parah sehingga sukar bergerak. Secara amnya, sendi yang terkena gangguan ini terdapat di sekitar jari kaki dan tangan, serta pergelangan kaki dan lutut.

Baca juga: 17 Makanan Yang Menyebabkan Gout

Sekiranya anda merasakan simptom-simptom ini semakin kuat, anda tidak perlu berlengah berjumpa doktor. Sekiranya anda merancang untuk pergi ke hospital, buat temu janji dengan doktor terlebih dahulu jadi lebih mudah.

Rujukan:

Perpustakaan Perubatan Nasional. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah pengambilan soya mempengaruhi tahap asid urik serum? Analisis gabungan dari dua percubaan terkawal rawak selama 6 bulan di kalangan wanita pascamenopause Cina dengan prediabetes atau prehypertension.

Straits Times. Diakses pada tahun 2019. Pesakit gout boleh makan produk soya, menurut kajian tempatan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found