Bilakah Masa yang tepat untuk membersihkan kandang kucing?

, Jakarta - Ada banyak perkara yang perlu anda perhatikan ketika membesarkan kucing. Bukan hanya memberi nutrisi dan pengambilan yang betul, anda juga perlu memperhatikan kebersihan kucing dan juga kandang.

Baca juga : Petua Merawat Kucing Tanpa Kandang

Persekitaran yang bersih dan sangkar kucing pasti menjadikan kucing lebih sihat. Membersihkan kandang dengan cara yang betul juga dapat mengelakkan pelbagai penyakit yang boleh mengganggu kucing. Lalu, bilakah masa yang tepat untuk membersihkan kandang kucing? Ayuh, lihat ulasannya, di sini!

Inilah Masa Yang Betul untuk Membersihkan Kandang Kucing

Selain memperhatikan keadaan kesihatan kucing, anda harus memastikan kandang kucing dalam keadaan bersih. Ini dilakukan untuk mengelakkan kucing daripada pelbagai masalah kesihatan yang mungkin berlaku.

Kemudian, bilakah sangkar kucing harus dibersihkan? Sebaik-baiknya, pastikan kandang kucing sentiasa bersih setiap hari. Pastikan sangkar kucing tidak basah dan bebas dari sampah kucing. Terdapat beberapa peringkat pembersihan sangkar kucing yang perlu anda ketahui.

  1. Semasa melakukan pembersihan secara menyeluruh, ada baiknya mengeluarkan kucing dari kandang dan meletakkan kucing di tempat yang selamat.
  2. Kosongkan barang di kandang kucing, seperti tempat makan, minum, dan keperluan lain. Sekiranya anda menggunakan tikar di bawah sangkar, anda harus segera mengganti tikar jika basah atau terdapat kotoran.
  3. Basuh tempat makan, minum, mainan kucing, hingga barang-barang di dalam sangkar supaya kuman, bakteria, dan juga parasit dapat dielakkan.
  4. Setelah sangkar kosong, anda boleh mula mencuci kandang menggunakan air mengalir dan sabun pembasmi kuman. Kemudian, keringkan sangkar dengan baik.
  5. Pastikan sangkar kering dan letakkan semula di tempatnya. Selepas itu, letakkan kembali tempat makan, minum, mainan kucing, dan perkakas lain yang telah dicuci. Jangan lupa meletakkan tikar bersih di bawah kandang.

Selain kandang, anda juga perlu memperhatikan kebersihan tandas kucing atau apa yang dikenali sebagai sampah kucing kotak sampah . Pastikan anda membuang kotoran dan mengganti pasir dalam kotak sampah setiap hari. Kedalaman pasir yang dalam kotak sampah walaupun sekurang-kurangnya 5-10 sentimeter sehingga air kencing dan kotoran kucing dapat ditutup dengan baik.

Kandang dan tandas yang bersih adalah kunci untuk menjaga kesihatan fizikal dan mental kucing kesayangan anda. Jadi, jangan tunggu kandang atau kotak sampah penuh dengan kotoran. Selain dapat menyebabkan masalah kesihatan pada kucing, kebiasaan ini juga dapat mencetuskan masalah kesihatan bagi pemilik kucing dan bau busuk.

Baca juga : 6 Petua untuk Memelihara Kesihatan Kucing Haiwan Peliharaan

Hati-hati dengan Jangkitan Kulat pada Kucing

Salah satu penyakit yang sangat berisiko bagi kucing kerana keadaan kandang atau kotak sampah yang jarang dibersihkan adalah kurap . Penyakit ini juga dikenali sebagai jangkitan kulat yang menyerang kulit, bulu, dan kuku kucing. Penyakit ini sangat mudah disebarkan melalui hubungan langsung dengan kucing yang menghidapnya kurap serta objek di dalam sangkar kucing yang jarang dibersihkan. Terdapat beberapa gejala yang perlu anda perhatikan kurap pada kucing, seperti penampilan lesi pada kulit kucing dalam bentuk bulatan atau cincin di kaki depan, telinga, hingga ke bahagian atas kepala.

Keadaan ini akan menyebabkan kulit kucing menjadi bersisik, kelemumur muncul di bulu kucing, hingga rambut gugur. kurap Ia juga boleh menyebabkan gatal pada kucing. Keadaan ini menjadikan kucing akan selalu kelihatan menggaru-garu badannya. Menjaga sangkar kucing dan kucing adalah salah satu kaedah yang tepat untuk mencegah penyakit ini.

Baca juga : 2 Cara Mencegah Kucing Haiwan Asli dari Virus Panleukopenia

Walau bagaimanapun, jika kucing peliharaan anda mengalami beberapa gejala yang berkaitan dengan kurap, anda harus meminta doktor haiwan anda secara langsung supaya keadaan ini dapat diatasi dengan segera. Ayuh, muat turun sekarang juga melalui App Store atau Google Play agar keadaan kesihatan kucing segera bertambah baik!Rujukan:
Purine. Diakses pada tahun 2021. Kurap.
Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada tahun 2021. Asas Kotak Sampah Yang Perlu Tahu Setiap Pemilik Kucing.
Perlindungan haiwan. Diakses pada tahun 2021. Cara Membersihkan Sangkar Kucing.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found