Adakah benar bahawa kelemumur berlebihan boleh menjadi gejala penyakit tertentu?

Jakarta - Jika anda mengalami gatal pada kulit kepala anda atau serpihan muncul dari itu, itu adalah tanda bahawa kulit kepala anda mengalami kelemumur. Satu perkara yang perlu anda ketahui, ialah kelemumur tidak berlaku kerana kulit kepala yang kering. Ringkasnya, apabila kulit anda terasa kering dan mengelupas, anda boleh melembapkannya dengan pelembap kulit.

Sekiranya kulit kepala mempunyai sisik atau mengelupas serpihan, itu kerana terlalu banyak minyak di dalamnya. Jessica Wu, M.D., pakar dermatologi dari Los Angeles dan penolong profesor dermatologi klinikal di University of Southern California Medical School, menyatakan bahawa kelemumur disebabkan oleh pertumbuhan ragi yang tidak berbahaya di kulit kepala.

Jessica menambah, pada beberapa orang, ragi mulai memakan lebihan minyak dan sel-sel kulit mati di kulit kepala, menyebabkan sel-sel kulit lebih banyak menumpahkan dan berkumpul menjadi serpihan. Masih terdapat pelbagai faktor lain yang menyebabkan kepala menjadi kelemumur, seperti kebersihan kulit kepala yang tidak dijaga.

Baca juga: Banyak Rambut Gugur? Inilah cara mengatasi keguguran rambut

Kelemumur Berlebihan, Tanda Penyakit?

Dalam keadaan normal, kulit kepala menghasilkan sel-sel kulit baru dan menumpahkan sel-sel lama dan rosak untuk menjaga kesihatannya. Kelemumur boleh berlaku apabila kitaran pertama pembaharuan kulit ini meningkat. Ini menyebabkan tompok-tompok kulit mati terbentuk di kulit kepala, dan kemudian ke rambut.

Sebenarnya, kulit kepala yang gatal dan serpihan tidak selalu bermaksud kelemumur, terutamanya jika ia tidak berubah setelah anda mencuci rambut dengan syampu anti kelemumur. Sebenarnya, kelemumur ini boleh muncul di wajah dan bahagian badan yang lain. Tidak jarang, terutama bagi wanita, boleh mengalami kelemumur di kening, di sekitar telinga, dan di sepanjang sisi hidung, mana-mana bahagian badan yang menghasilkan banyak minyak.

Baca juga: Mengganti Syampu Adakah Risiko Kelemumur?

Sekiranya demikian, anda mungkin mengalami salah satu penyakit berikut.

  • Dermatitis Seborrheic

Kelainan kulit ini bermaksud ruam yang muncul pada kulit disertai dengan perubahan warna kulit menjadi merah, gatal, bersisik, dan meradang, biasanya pada bahagian tubuh yang menghasilkan lebih banyak minyak. Keadaan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk bayi. penutup buaian ) dan ruam lampin.

Dermatitis seborrheic dianggap berlaku kerana pertumbuhan sejenis ragi Malassezia pada kulit atau reaksi berlebihan terhadap ragi ini. Tekanan dan keletihan mencetuskan keadaan yang lebih teruk, dan berlaku lebih kerap pada cuaca sejuk.

  • Psoriasis

Psoriasis adalah keadaan ketika kulit berwarna merah, bersisik, dan berkerak. Pada kulit ditutup dengan sisik berubah menjadi perak. Tompok ini muncul di siku, lutut, kulit kepala, dan punggung bawah, tetapi boleh terjadi di mana sahaja di badan.

  • Hubungi Dermatitis

Dermatitis kontak adalah sejenis eksim yang dipicu oleh hubungan dengan bahan tertentu. Ekzema adalah istilah untuk keadaan yang menyebabkan kulit menjadi kering dan jengkel. Kelainan kulit ini menjadi lebih baik dengan sendirinya sekiranya bahan yang menyebabkan masalah dapat dielakkan.

Baca juga: Mitos dan Fakta Rambut dan Kelemumur

Itu adalah penyakit serius yang berlaku akibat gejala kelemumur yang berlebihan. Oleh itu, pastikan anda menjaga kesihatan kulit kepala anda dengan menggunakan syampu anti kelemumur. Sekiranya tidak bertambah baik, segera tanyakan kepada doktor mengenai perkara ini. Gunakan aplikasinya untuk memudahkan anda bertanya. Cara, muat turun permohonan dan pilih Tanya perkhidmatan Doktor.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found