Mata Minus Terus Menambah, Bolehkah Ia Sembuh?

Jakarta - Myopia adalah ketidakmampuan mata untuk melihat objek yang berada jauh, sehingga objek terlihat dalam keadaan kabur. Ini biasanya berlaku kerana seseorang sering bekerja atau melihat sesuatu dari dekat terlalu lama. Penyakit ini biasa berlaku dalam pelbagai lapisan masyarakat dan boleh diatasi dengan bantuan cermin mata lensa cekung.

Bagi anda yang tidak memakai cermin mata dan kemudian mengalami masalah seperti kabur penglihatan jarak jauh, ada baiknya anda segera berjumpa doktor untuk mengurangkan dan menyembuhkan mata yang kurang. Kerana, jika tahap minus anda masih kecil, proses penyembuhan akan lebih cepat daripada mereka yang sudah memiliki mata minus tinggi. Nah, bagi anda yang masih mempunyai penglihatan normal, berikut adalah penyebab rabun jauh atau mata yang perlu anda ketahui untuk mengelakkan:

( Baca juga: Satu siri penyebab kebutaan yang perlu diberi perhatian)

Faktor Genetik

Ini adalah faktor yang sangat sukar untuk dielakkan. Oleh itu, jika ibu bapa atau ahli keluarga menderita rabun jauh, anda juga pasti akan menghadapi risiko itu. Namun, anda dapat membiasakan hidup dengan gaya hidup yang sihat sehingga risikonya dapat dikurangkan.

Faktor Gaya Hidup

Penerapan gaya hidup buruk untuk kesihatan mata sememangnya menjadi sumber bencana kepada kesihatan mata. Punca penurunan kemampuan mata, antara lain:

  • Tabiat membaca yang lemah, seperti membaca sambil berbaring atau membaca terlalu kerap di tempat yang kurang terang.
  • Corak pemakanan yang tidak sihat, seperti karbohidrat berlebihan, kurang mengambil vitamin yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, dan sebagainya.
  • Terlalu kerap melihat skrin komputer, televisyen, atau WL dalam keadaan yang sangat terang
  • Bahan pencemar di udara seperti debu yang masuk ke mata, serta pencemaran dari air dan makanan (bahan kimia, bahan pengawet, dan banyak lagi).

Nah, bagi anda yang sudah mengalami rabun jauh, berikut adalah petua untuk menyembuhkan mata yang boleh anda lakukan setiap hari. ini caranya:

Rehatkan Mata Anda dari Kacamata

Memakai cermin mata sangat memenatkan, jadi tidak ada salahnya jika menanggalkan cermin mata anda selama 10 hingga 20 minit sehingga otot mata anda berehat. Dengan melakukan ini secara berkala, otot mata anda akan menjadi lebih rileks setelah sekian lama menyokong kedudukan cermin mata.

Terapi Daun Betel

Tahukah anda bahawa daun sirih adalah tanaman herba yang dipercayai mempunyai khasiat untuk membersihkan mata anda? Anda yang mempunyai masalah mata minus boleh mencuba melekatkan daun pada mata semasa tidur. Namun, jangan lupa mencuci daun terlebih dahulu. Lakukan secara berkala untuk hasil maksimum.

Rehatkan Mata Anda dari Monitor

Tidak mungkin orang di bandar besar tidak dapat melihat elektronik dalam satu hari, sama ada televisyen, komputer, atau telefon pintar . Inilah yang menyebabkan penduduk bandar-bandar besar menghadapi masalah mata kerana mereka terlalu kerap melihat monitor. Anda boleh cuba berehat sebentar dari aktiviti ini untuk mengurangkan pancaran gelombang radiasi yang dihasilkan oleh skrin elektronik.

( Baca juga: Suka Main Alat? Lihat cara menjaga kesihatan mata ini)

Anda yang menderita rabun jauh sekarang tidak perlu takut, kerana penyakit ini perlahan-lahan akan sembuh jika anda mengikuti kaedah di atas dan mengelakkan tabiat buruk. Walau bagaimanapun, jika anda masih mempunyai banyak soalan mengenai kesihatan mata, tidak ada salahnya untuk berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut ! Apa sahaja soalan anda berkaitan dengan kesihatan mata atau apa sahaja, mereka akan dijawab. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui Google Play dan App Store di telefon pintar awak.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found