5 Jenis Rawatan untuk Mengubati Hiperkalemia

, Jakarta - Hiperkalemia terjadi apabila tubuh mengalami peningkatan kadar kalium (K +) dalam serum darah. Tahap kalium normal antara 3.5 dan 5.0 mmol / L dan tahap di atas 5.5 mmol / L didefinisikan sebagai hiperkalemia. Hyperkalemia adalah gangguan biasa.

Walau bagaimanapun, kebanyakan orang yang didiagnosis dengan penyakit ini mempunyai bentuk yang ringan. Apa-apa keadaan yang menyebabkan hiperkalemia, bahkan yang ringan, mesti dirawat untuk mencegah perkembangan menjadi hiperkalemia yang lebih teruk.

Keparahan dibahagikan kepada ringan (5.5-5.9 mmol / L), sederhana (6.0-6.4 mmol / L), dan teruk (> 6.5 mmol / L). Pada jenis tinggi, gangguan dapat dikesan oleh elektrokardiogram (EKG). Selain itu, pseudohyperkalemia, gangguan yang berlaku akibat kerosakan sel semasa atau setelah mengambil sampel darah, harus dikesampingkan.

Secara amnya, gangguan ini tidak menimbulkan gejala. Walaupun kadang-kadang ketika ia teruk, keadaan ini dapat menyebabkan berdebar-debar, sakit otot, kelemahan otot, atau mati rasa. Denyutan jantung yang tidak normal boleh berlaku yang boleh menyebabkan serangan jantung dan kematian.

Baca juga: Inilah Punca Kegagalan Buah Pinggang yang Dialami oleh Hiperkalemia

Bagaimana Hyperkalemia Mempengaruhi Tubuh

Kalium penting untuk fungsi normal otot, jantung, dan saraf. Bahan ini memainkan peranan penting dalam mengawal aktiviti otot licin, otot rangka, dan otot jantung. Ia juga penting untuk penghantaran isyarat elektrik yang normal ke seluruh sistem saraf di dalam badan.

Tahap kalium normal dalam darah sangat penting untuk mengekalkan irama elektrik jantung yang normal. Tahap kalium darah rendah (hipokalemia) dan tahap kalium darah tinggi (hiperkalemia) boleh menyebabkan irama jantung yang tidak normal.

Apakah Simptomnya?

Hiperkalemia yang berlaku boleh menjadi tidak simptomatik, yang bermaksud bahawa ia tidak menyebabkan gejala. Kadang-kadang, seseorang dengan hiperkalemia mungkin mengalami gejala yang tidak jelas, termasuk:

  • Mual.
  • Keletihan.
  • Kelemahan otot.
  • Sensasi kesemutan.

Gejala hiperkalemia yang lebih serius termasuk degupan jantung yang perlahan dan nadi yang lemah. Hiperkalemia yang teruk boleh menyebabkan kesesakan jantung yang membawa maut. Secara umum, kadar kalium yang meningkat secara perlahan, seperti kegagalan buah pinggang kronik, lebih dapat diterima daripada kenaikan kadar kalium secara tiba-tiba. Gejala hiperkalemia biasanya tidak dapat dilihat sehingga tahap kalium sangat tinggi (biasanya 7.0 mEq / l atau lebih tinggi).

Baca juga: Terlalu Banyak Kalsium, Hati-hati dengan Batu Ginjal

Mengalami hiperkalemia, berikut cara mengatasinya

Rawatan hiperkalemia harus dibuat secara individu berdasarkan penyebab hiperkalemia yang mendasari, keparahan gejala, dan status kesihatan keseluruhan penghidapnya. Hiperkalemia ringan biasanya dirawat tanpa dimasukkan ke hospital, terutamanya jika orang itu sihat, ECG adalah normal, dan tidak ada keadaan lain yang berkaitan seperti asidosis dan fungsi buah pinggang yang memburuk.

Rawatan kecemasan diperlukan sekiranya hiperkalemia teruk dan telah menyebabkan perubahan ECG. Hiperkalemia teruk dirawat di hospital, selalunya di unit rawatan rapi, dan di bawah pemantauan irama jantung yang berterusan. Rawatan hiperkalemia boleh merangkumi langkah-langkah berikut, baik satu cara atau gabungan:

  1. Diet kalium rendah untuk kes ringan.
  2. Hentikan ubat yang meningkatkan kadar kalium darah.
  3. Pentadbiran glukosa dan insulin secara intravena, yang mendorong pergerakan kalium dari ruang ekstraselular kembali ke sel.
  4. Kalsium intravena melindungi jantung dan otot untuk sementara dari kesan hiperkalemia.
  5. Pentadbiran natrium bikarbonat untuk meneutralkan asidosis dan untuk mempromosikan pergerakan kalium dari ruang ekstraselular kembali ke sel.

Baca juga: Sakit Sendi dan Kulit Gelap? Mungkin Sakit Addison

Itulah beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk merawat hiperkalemia yang berlaku di dalam badan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan tersebut, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found