Petua Supaya Kanak-kanak Tidak Menggores Parut

, Jakarta - Selama masa pertumbuhan, adalah normal bagi anak-anak mengalami luka di beberapa bahagian badan mereka. Ini menunjukkan bahawa si kecil cukup aktif dan berkembang dengan baik. Kerana luka biasanya muncul ketika anak aktif bermain dan belajar.

Semasa kanak-kanak jatuh semasa bermain, lecet pada kecederaan kecil biasanya merupakan perkara biasa yang timbul di beberapa bahagian badan. Untuk mengelakkan jangkitan, ibu harus segera membersihkan luka yang baru sahaja dirawat oleh anak. Kemudian beri luka rawatan terbaik sehingga sembuh lebih cepat.

Biasanya memasuki masa penyembuhan, luka akan terasa sedikit gatal dan sakit. Ini cenderung menyebabkan anak terbiasa menggaru bahagian badan yang cedera. Walaupun ini tidak digalakkan sama sekali, anda tahu.

Gatal pada parut biasanya merupakan tanda bahawa kulit mulai kering dan membentuk lapisan baru untuk menutup kawasan yang sebelumnya cedera. Nah, jika si kecil menggaru kulit di tengah proses ini, ia boleh menjadikan lapisan kulit yang sudah mulai kering dibuka semula. Sudah tentu ini akan melambatkan proses penyembuhan kulit.

Selain itu, parut yang tercalar boleh menyebabkan kulit menjadi gelap. Ini mungkin diburukkan lagi dengan aktiviti anak yang tinggi di luar rumah. Kerana kulit sedang dalam proses penyembuhan, jika tergores, ia boleh menjadi lebih teruk jika anda sering terkena cahaya matahari.

Mengapa Kulit Cedera?

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan kegatalan muncul. Ini mungkin disebabkan oleh penyakit tertentu, pendedahan kepada bahan asing atau bahkan alergi. Walaupun parut gatal adalah perkara biasa, ini disebabkan oleh pembaikan saraf, tetapi gatal ini biasanya hilang dan hilang dengan sendirinya.

Malangnya, dalam beberapa kes biasanya kanak-kanak, termasuk orang dewasa, tidak cukup sabar untuk membiarkan gatal. Selalunya apabila terasa gatal, sesiapa sahaja akan menggaru bahagian tersebut secara spontan. Satu kajian mengatakan ketika menggaru badan akan menghasilkan hormon serotonin yang memberikan rasa puas ketika menggaru. Ini akan mendorong orang untuk terus menggaru kulit, yang sebenarnya boleh menyebabkan luka baru.

Jadi apa yang harus dilakukan agar anak itu tidak "tergoda" untuk menggaru parut?

Mungkin sukar untuk mengelakkan anak anda menggaru, tetapi penting untuk memastikan kuku jari anda tetap pendek dan bersih. Ini berguna untuk mengelakkan pencemaran kotoran pada kuku panjang hingga luka si kecil.

Sekiranya kedudukan luka berada di kawasan yang sering mengalami "geseran" seperti lutut dan siku, lebih baik menutup kawasan tersebut dengan kain kasa steril. Kemudian tutup dengan plaster luka, supaya kulit yang cedera tidak menjadi lebih teruk kerana geseran, ini juga akan mengurangkan keinginan anak untuk menggaru.

Sebelum digunakan untuk membalut luka dengan kain kasa steril, cubalah melembapkannya terlebih dahulu. Celupkan kasa ke dalam cecair intravena (NaCl) atau larutan antiseptik (povidone-iodin) , kemudian perah hingga hampir kering. Kemudian letakkan kain di atas luka dan tutup dengan plaster, sehingga risiko jangkitan akan berkurang. Tetapi pastikan untuk mengganti kasa dan plaster secara berkala, okey?

Supaya anak-anak tidak bosan, ibu boleh memilih plaster dengan gambar yang unik dan lucu. Salah satu yang boleh menjadi pilihan adalah plaster luka Hansaplast. Terdapat banyak pilihan plaster dengan watak lucu. Plaster luka Hansaplast dan produk kesihatan lain boleh dibeli di aplikasi . Pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam.

juga boleh digunakan untuk berbincang dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found