Inilah yang perlu anda lakukan apabila anak anda demam tinggi

Jakarta - Demam pada anak tidak selalu menunjukkan keadaan berbahaya, tetapi jika ia berlaku selama berhari-hari dan dalam intensiti suhu tinggi, tentu sebagai ibu bapa, ibu akan merasa sangat risau. Lebih-lebih lagi jika anak itu tiba dan tidak berhenti menangis kerana dia merasa tidak selesa. Sekiranya anak anda demam, ini adalah perkara yang boleh anda lakukan di rumah!

Baca juga: Ini adalah 2 jenis demam pada kanak-kanak dan cara mengatasinya

Inilah yang perlu anda lakukan apabila anak anda demam tinggi

Demam pada kanak-kanak biasanya merupakan usaha badan untuk bertindak balas terhadap penyakit. Sensasi kehangatan yang muncul biasanya disebabkan oleh jangkitan yang tidak dapat dilihat pada tubuh si kecil. Berikut adalah usaha bebas yang dapat dilakukan oleh ibu di rumah ketika anak mereka demam tinggi:

  • Kompres dengan Air suam

Kompres dengan air suam adalah usaha pertama yang dapat anda lakukan untuk menghilangkan demam anak anda. Jenis kompres ini dapat dibuat dengan merendam tuala dalam air panas, kemudian menutup tuala agar kulit yang dimampatkan tidak terbakar kerana suhu tuala yang panas.

Kompres hangat juga boleh dibuat dengan memasukkan air panas ke dalam botol. Kemudian, tutup botol dengan tuala kecil sehingga botol terasa hangat, kemudian tekan pada badan si kecil. Memampatkan dengan air suam akan menyembuhkan demam buat sementara waktu.

Apabila ia reda, ibu dapat segera membawanya ke hospital terdekat untuk langkah rawatan selanjutnya. Apabila kompres hangat dilakukan sebagai langkah rawatan utama, si kecil mungkin merasa rehat kerana merasa tidak selesa. Walau bagaimanapun, kaedah keturunan ini dianggap berkesan dan cukup membantu apabila diperlukan.

  • Lap Badan Kanak-kanak dengan Air suam

Sama seperti memampatkan dengan air suam, ibu dapat mengelap badan anak dengan menggunakan air suam dengan suhu 29.4-32.2 darjah Celsius. Caranya sendiri dapat dilakukan seperti memampatkan air suam, yaitu dengan menggunakan tuala kecil yang telah direndam dalam air suam. Apabila bersentuhan langsung dengan kulit, tuala akan menjadikan suhu badan si kecil menurun sedikit.

Apabila anak mengalami demam tinggi, jangan lap badan anak dengan air sejuk, kerana ia akan membuat anak menggigil, dan menjadikan suhu tubuhnya meningkat untuk mengimbangi selesema. Daripada menurunkan suhu, anak sebenarnya dapat mengalami demam yang semakin tinggi dan semakin tinggi.

  • Jangan memakai pakaian tebal

Ibu biasanya mengambil langkah memakai pakaian dan selimut tebal ketika anak demam tinggi. Sebabnya ialah anak itu berpeluh dan suhu badannya menurun. Walaupun ini tidak boleh dilakukan, kerana bahan tebal itu sebenarnya akan menghalang panas keluar dari badan.

Daripada turun, suhu badan mungkin meningkat lebih jauh, dan demam anak boleh menjadi lebih tinggi. Ibu harus menggayakan anak dengan pakaian nipis, supaya panas di dalam badan dapat dengan mudah keluar dari badan.

Baca juga: Hati-hati, Demam Tinggi pada Kanak-kanak Menandakan 4 Penyakit Ini

  • Suhu Bilik Selesa Mungkin

Menetapkan suhu bilik seluas mungkin adalah langkah seterusnya untuk menghilangkan demam anak, sehingga anak tidak merasa panas atau menggigil. Menetapkan suhu bilik dengan senyaman mungkin akan memungkinkan anak untuk berehat dan tidur dengan selesa untuk waktu yang lama, sehingga keadaannya dapat pulih dengan cepat.

  • Beri Banyak Air

Langkah terakhir yang boleh anda lakukan adalah memberinya banyak air. Air dapat meredakan demam pada anak-anak, kerana ketika anak-anak mengalami demam, mereka akan kehilangan banyak cairan di dalam tubuh. Dengan memakan banyak air, kandungan air dalam badan anak akan dijaga dengan baik. Dengan cara itu, badan dapat menghilangkan kepanasan di dalamnya dengan cepat.

Baca juga: Inilah Pertolongan Cemas Ketika Anak Anda Menghidap Demam

Segera berjumpa doktor di kemudahan kesihatan terdekat sekiranya beberapa langkah yang diambil tidak dapat meredakan demam pada kanak-kanak. Terutama jika demam berlaku selama berhari-hari dengan intensiti tinggi. Ibu harus segera mengambil tindakan sekiranya suhu anak mencapai 38 darjah Celsius atau lebih, kerana ini menunjukkan bahawa anak itu perlu mendapatkan pertolongan secepat mungkin.

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak (Untuk Ibu Bapa). Diakses 2020. Fevers.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Menguruskan Demam Kanak-kanak Semasa Malam.
Pediatrik. Diakses pada tahun 2020. Demam dan Penggunaan Antipiretik pada Kanak-kanak.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found