Adakah benar bahawa hepatitis tidak menular melalui air liur?

, Jakarta - Sebilangan besar kes hepatitis disebabkan oleh virus, tetapi beberapa jenis jangkitan dan pendedahan lain kepada bahan yang membuat hati berfungsi lebih banyak, seperti pengambilan alkohol dan pengambilan ubat tertentu dapat menyebabkan hepatitis.

Banyak orang biasa yang keliru mengenai penularan virus hepatitis. Salah satu kesalahpahaman adalah bahawa hepatitis menular melalui air liur. Maklumat lebih lanjut boleh dibaca di bawah!

Hepatitis tidak disebarkan melalui air liur

Penyakit hati atau hepatitis yang meradang adalah penyakit serius yang harus segera ditangani sehingga tidak berkembang menjadi fibrosis atau jaringan parut dan sirosis atau barah hati.

Memang benar bahawa hepatitis dapat ditularkan melalui cairan tubuh, tetapi air liur bukanlah pintu masuk virus untuk menular. Virus hepatitis A dan E hanya ditularkan oleh: fecal-oral atau dapat menular jika Anda memakan makanan yang mengandung virus.

Baca juga: Mengambil ubat secara sembarangan, berhati-hati dengan hepatitis toksik

Berikut adalah beberapa tingkah laku yang meningkatkan risiko penularan hepatitis:

  • Penggunaan jarum yang kurang steril seperti tato, tindik, akupunktur, atau prosedur perubatan, seperti pemindahan darah. Oleh itu, pastikan bahawa semasa melakukan beberapa tindakan di atas, jarum yang digunakan berada dalam keadaan baru, kerana penggunaan jarum yang kurang steril meningkatkan risiko menularkan hepatitis dan penyakit lain seperti HIV.

  • Seks yang tidak dilindungi meningkatkan risiko seseorang dijangkiti hepatitis A dan E. Walaupun anda dan pasangan anda telah diberi vaksin, itu tidak bermaksud bahawa risiko penularan penyakit boleh hilang. Pastikan menggunakan kondom lateks semasa anda ingin melakukan hubungan seks. Pastikan juga menggunakan pelincir berasaskan air untuk mengelakkan kondom terkoyak kerana geseran.

  • Pastikan mulai sekarang anda tidak berkongsi barang peribadi dengan orang yang anda tinggal. Ini dapat meningkatkan risiko penularan hepatitis.

  • Sekiranya anda bekerja sebagai pekerja kesihatan, risiko terkena virus yang menyebabkan penyakit adalah lebih besar. Sentiasa pakai sarung tangan getah dan basuh tangan anda dengan bersih setelah melakukan tugas.

  • Penggunaan makanan yang kurang bersih, atau makanan yang telah tercemar dengan sisa, seperti kerang mentah. Minuman yang tidak bersih seperti ketulan ais dari air mentah juga boleh menyebabkan penularan hepatitis.

Mencegah Hepatitis

Hepatitis agak berbahaya dan boleh menyebabkan kematian, jadi penting untuk mengambil beberapa langkah pencegahan. Inilah cara untuk mencegah penularan hepatitis:

Baca juga: Inilah Cara Mengubati Anggota Keluarga yang Terkena Hepatitis

  • Cuci Tangan Rajin dengan Sabun. Walaupun kelihatan remeh, mencuci tangan dengan sabun dengan bersih sebelum dan selepas melakukan aktiviti tertentu adalah kaedah yang ampuh untuk mencegah penularan hepatitis. Sekiranya anda dalam perjalanan atau di kawasan yang sukar untuk mencari air bersih, pastikan selalu membawa pembersih tangan dan tisu basah untuk membersihkan tangan anda. Gunakan tisu basah terlebih dahulu untuk membersihkan kotoran atau habuk yang melekat, kemudian lap pembersih tangan di seluruh kawasan tapak tangan.

  • Mempunyai Hubungan intim yang sihat. Salah satu cara sihat untuk melakukan hubungan seks adalah dengan tidak menukar pasangan. Di samping itu, elakkan beberapa cara berbahaya, seperti mencium semasa sariawan, melakukan hubungan seks semasa haid, atau menyentuh bahagian badan yang mempunyai luka terbuka.

  • Bersihkan Bahan Makanan Sebelum Digunakan. Hepatitis A boleh berlaku akibat memakan makanan yang tercemar, oleh itu cubalah selalu mencuci bahan makanan sebelum memprosesnya. Di samping itu, lebih baik mengelakkan memakan makanan mentah jika anda tidak pasti akan kebersihannya.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyebaran dan pencegahan hepatitis, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk ibu bapa.

Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Hepatitis C Menular Secara Seksual?
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Apabila Seseorang Yang Dekat dengan Anda Mempunyai Hepatitis B Kronik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found