Gaya Hidup Sihat Yang Dapat Mencegah Penyakit Kronik

Pencegahan penyakit kronik boleh bermula dari perkara sederhana seperti mengamalkan gaya hidup sihat. Ini bermula dengan diet yang sihat, makan buah-buahan dan sayur-sayuran, dan aktif. Tanyakan kepada doktor anda jika anda mempunyai sejarah keluarga mengenai keadaan kesihatan tertentu seperti penyakit jantung, diabetes, dan barah. "

, Jakarta - Penyakit kronik secara umum didefinisikan sebagai kondisi yang berlangsung selama lebih dari satu tahun dan memerlukan perhatian perubatan yang berterusan kerana membatasi aktiviti harian penderita.

Jenis penyakit yang merangkumi penyakit kronik adalah penyakit jantung, barah, dan diabetes. Ketiga-tiga penyakit ini adalah penyebab utama kematian dan kecacatan di dunia. Penyakit ini juga memerlukan kos rawatan kesihatan yang tidak sedikit. Sebenarnya, menerapkan gaya hidup sihat dapat mencegah penyakit kronik. Maklumat lebih lanjut boleh dibaca di sini!

Corak Makan Sihat dan Aktif

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit mengesyorkan diet seimbang buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, daging tanpa lemak, dan produk tenusu rendah lemak untuk mencegah penyakit kronik.

Baca juga: Kepentingan Vitamin D3 untuk Pesakit COVID-19

Sekiranya anda berlebihan berat badan, kehilangan 5-7 peratus berat badan anda dapat membantu mencegah diabetes jenis 2. Pencegahan penyakit kronik boleh bermula dengan perkara-perkara sederhana seperti mengamalkan gaya hidup sihat. Berikut adalah gaya hidup sihat yang dapat mencegah penyakit kronik:

1. Diet

Penyelidikan menunjukkan bahawa mengamalkan diet Mediterranean dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dan penyakit kronik yang lain. Diet ala Mediterranean ialah memakan makanan yang kaya dengan sayur-sayuran, buah-buahan, kacang-kacangan, biji ikan, dan minyak zaitun.

Baca juga: 6 Buah Yang Tinggi Vitamin C

2. Aktiviti Fizikal

Menjadi aktif dapat membantu sistem badan berfungsi dengan lebih optimum. Pakar kesihatan mengesyorkan melakukan senaman fizikal intensiti sederhana selama 150 minit setiap minggu.

3. Tidur Berkualiti

Gaya hidup yang sihat tidak dapat dipisahkan dengan mendapatkan tidur berkualiti 7-9 jam setiap malam. Kadang-kadang agak sukar untuk mendapatkan waktu tidur yang konsisten, jadi cubalah menjadikannya kebiasaan. Anda boleh mendapatkan tidur yang berkualiti dengan tidur dan bangun pada waktu yang konsisten, aktif secara fizikal setiap hari, membatasi pengambilan kafein dan alkohol.

Baca juga: Ini adalah Aktiviti Fizikal di Rumah yang Boleh Dilakukan Kanak-kanak mengikut Umur

4. Meringankan Tekanan

Meditasi dan kesyukuran dapat membantu menghilangkan tekanan dan meningkatkan kesihatan fizikal dan mental secara keseluruhan. Anda boleh memulakan dengan memberi perhatian dan kesedaran kepada setiap aktiviti yang anda lakukan.

Contoh mudah ialah makan dengan penuh perhatian, menikmati makanan yang anda makan dan memperhatikan setiap gigitan yang masuk ke dalam mulut anda. Mengunyah makanan dengan baik adalah amalan perhatian. Melakukan sesuatu dengan berhati-hati dapat membantu menghilangkan tekanan, kerana itu membuat anda menikmati semua yang anda lakukan.

5. Kesambungan Sosial

Hubungan sosial, atau berinteraksi dengan orang yang anda sayangi dan sayangi, dapat membantu meningkatkan kesihatan fizikal dan emosi anda. Sebagai makhluk sosial, manusia saling memerlukan untuk terus hidup. Berhubungan dengan orang yang anda sayangi dan sayangi dapat memberi anda dorongan untuk terus hidup dan menjadi orang yang lebih baik.

6. Mengetahui Sejarah Kesihatan Keluarga

Sekiranya anda mempunyai sejarah penyakit kronik keluarga, seperti barah, penyakit jantung, diabetes, atau osteoporosis, anda berisiko meningkat untuk menghidap penyakit ini. Cuba berjumpa doktor dan beritahu doktor mengenai sejarah perubatan keluarga anda. Dengan menjalani pemeriksaan awal, dapat membantu mengambil langkah-langkah untuk mencegah keadaan yang tidak diingini.

Sekiranya anda memerlukan nasihat doktor mengenai keadaan kesihatan anda, gunakan saja . Anda tidak perlu meninggalkan rumah, komunikasi boleh dilakukan melalui telefon atau dalam talian panggilan video. Penyakit kronik boleh meningkatkan risiko anda dijangkiti COVID-19. Jaga kesihatan anda dan sentiasa awasi keadaan penyakit kongenital anda, ya!

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. 5 Tabiat Sihat yang Mencegah Penyakit Kronik.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Anda Mencegah Penyakit Kronik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found