Sindrom Terowong Carpal, Berbahaya atau Tidak?

Jakarta - Sindrom terowong karpal adalah gangguan kesakitan di tangan dan pergelangan tangan. Terowong karpal Ini adalah terowong sempit yang dibentuk oleh tulang dan tisu lain di pergelangan tangan. Terowong ini berfungsi untuk melindungi saraf median, yang membantu menggerakkan ibu jari dan tiga jari pertama setiap tangan.

Sindrom Carpal berlaku apabila tisu lain di terowong karpal (seperti ligamen dan tendon) membengkak atau menjadi radang. Apabila ini berlaku, saraf median berada di bawah tekanan, yang boleh menyebabkan rasa sakit atau mati rasa di tangan.

Masalah kesihatan ini biasanya tidak serius. Rawatan yang betul akan membuatkan sakit dan sakit hilang dengan cepat. Risiko kerosakan kekal pada tangan atau pergelangan tangan dapat dicegah.

Baca juga: Ketahui 5 perkara yang menyebabkan CTS Carpal Tunnel Syndrome

Punca dan Gejala Sindrom Carpal Tunnel

Melakukan pergerakan tangan yang sama berulang kali boleh menyebabkan sindrom terowong karpal. Keadaan ini paling kerap berlaku pada orang yang pekerjaannya memerlukan aktiviti pergelangan tangan berulang. Orang yang berisiko termasuk pekerja komputer, tukang kayu, pemeriksa bahan makanan, pekerja barisan pemasangan, pembungkus daging, pemuzik, dan mekanik. Hobi seperti berkebun, menjahit, bermain golf, dan berkanu kadang-kadang boleh menyebabkan gejala.

Sindrom terowong karpal juga boleh disebabkan oleh kecederaan pada pergelangan tangan, seperti patah tulang, atau oleh penyakit, seperti diabetes, rheumatoid arthritis, atau penyakit tiroid. Sindrom ini juga biasa berlaku pada beberapa bulan terakhir kehamilan. Wanita lebih cenderung menghidap sindrom ini daripada lelaki dan cenderung turun temurun.

Sementara itu, simptom yang biasa berlaku pada orang yang menghidapnya sindrom terowong karpal merangkumi:

  • Mati rasa atau kesemutan di tangan dan jari, terutama ibu jari, telunjuk, dan jari tengah. Rasa kebas atau kesakitan lebih kerap berlaku pada waktu malam daripada pada waktu siang.
  • Sakit di pergelangan tangan, tapak tangan, atau lengan bawah.
  • Kesakitan yang meningkat apabila anda menggunakan tangan atau pergelangan tangan lebih kerap.
  • Kesukaran mencengkam objek, seperti kenop pintu atau stereng.
  • Kelemahan ibu jari.

Baca juga: Sebab-sebab Rheumatoid Arthritis Boleh Mencetuskan Sindrom Sjogren

Adakah Keadaan Ini Berbahaya?

Sekiranya anda mengalami simptom di atas, segera dapatkan rawatan ke doktor atau hospital terdekat. Untuk menjadikannya lebih mudah, anda boleh muat turundan gunakan aplikasinya untuk bertanya dengan doktor atau membuat janji temu untuk rawatan di hospital terdekat.

Jangan sekali-kali menangguhkan rawatan kerana mengabaikan gejala penyakit ini akan memberi kesan kepada kerosakan saraf kekal. Kes-kes ringan CTS dapat diatasi dengan meregangkan tangan dan memakai serpihan pada waktu malam. Sebabnya, gejala sering berlaku pada waktu malam dan menyebabkan anda bangun untuk berjabat tangan atau menggerakkan tangan, sehingga rasa mati rasa hilang dan terasa lebih baik.

Anda boleh mengambil ubat, seperti aspirin dan ibuprofen untuk membantu menghilangkan rasa sakit. Doktor juga boleh mencuba suntikan steroid untuk melegakan simptom. Namun, jika rawatan ini tidak berkesan, mungkin sudah waktunya untuk mempertimbangkan pembedahan untuk melepaskan ligamen yang memberi tekanan pada saraf median.

Baca juga: Melegakan Sakit Pergelangan Tangan dengan 3 Latihan Ini

Operasi biasanya memakan masa sekitar 10 minit di bawah anestesia tempatan. Anda boleh pulih dan meneruskan aktiviti biasa kecuali anda harus menggunakan tangan anda sebagai sebahagian daripada kerja harian anda. Sudah tentu, anda memerlukan lebih banyak masa untuk pulih.

Rujukan:
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2021. Jangan menangguhkan rawatan untuk sindrom karpal.
Doktor keluarga. Diakses pada tahun 2021. Carpal Tunnel Syndrome.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found