5 Sarapan pagi yang baik untuk pesakit kencing manis

Jakarta - Bukan lagi aturan baru bahwa penderita diabetes harus menjaga diet agar gula darah mereka tidak naik secara drastik. Memang ada beberapa ubat yang boleh dimakan untuk menjaga gula darah stabil. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat jangka panjang boleh memberi kesan negatif kepada tubuh. Sebagai contoh, meningkatkan risiko penyakit degeneratif seperti jantung, hati, pernafasan, dan kegagalan buah pinggang. Sekiranya anda ingin mengurangkan pengambilan ubat-ubatan, orang yang menghidap diabetes mesti memilih makanan dengan teliti, sarapan dan makan malam. Berikut adalah menu sarapan pagi bagi penghidap diabetes yang selamat untuk tubuh.

  1. Bagelatau Susu

Pakar mengatakan bahawa orang yang menghidap diabetes harus membuat sarapan sendiri. Sebabnya mudah, jika anda membeli sarapan di restoran atau tempat lain, tentu anda tidak akan tahu berapa banyak kalori, gula, dan nutrien yang terdapat di dalamnya. Oleh itu, cubalah selalu menjadikan sarapan di rumah agar lebih selamat. Contohnya, anda boleh membuat menu ringkas seperti roti bagel.

Lancarkan Pencernaan Pembaca, sarapan pagi bagi penghidap diabetes boleh menjadi roti bagel dan krim keju yang mengandungi 67 gram karbohidrat, 450 kalori, dan 9 gram lemak sihat. Di samping itu, anda juga boleh menyediakan secawan susu tanpa lemak yang mengandungi 12 gram karbohidrat, 195 kalori, dan 3 gram lemak sihat. Ia mudah, bukan?

  1. Telur hancurdan Roti Bakar

Sarapan pagi dengan telur hancur (telur orak) dan roti bakar boleh menjadi cara yang sihat untuk memulakan hari diabetes. Lancarkan Kesihatan Setiap Hari, jika anda ingin menyajikan menu ini, pastikan memasaknya dengan betul. Pukul telur dalam kuali yang tidak melekat sehingga telur tidak melekat pada kuali. Anda juga boleh menambah sepotong roti gandum, keju krim rendah lemak, atau jem tanpa gula untuk pelbagai jenis.

( Baca juga: 4 Buah Terbaik Untuk Diabetes)

  1. Sarapan pagi

Mungkin menu sarapan pagi ini bagi penghidap diabetes adalah menu yang cukup ringkas dan senang dibuat. Anda boleh mencampurkan satu cawan susu atau yogurt tanpa lemak dengan setengah cawan buah. Contohnya, strawberi, pisang, atau blueberry . Untuk menjadikan rasanya lebih menarik, anda juga boleh menambah satu sendok teh oat, satu sendok teh kacang, dan ais. Sarapan pagi boleh menjadi menu sarapan yang enak, penuh dengan pemakanan, dan sihat bagi penghidap diabetes.

( Baca juga : 4 Mitos Fakta Diabetes Yang Perlu Anda Ketahui)

  1. Oatmeal

Menurut pakar, oatmeal adalah menu sarapan pagi yang baik untuk penghidap diabetes. cawan oatmeal mengandungi empat gram serat yang dapat mengekalkan kadar gula dalam darah. Menariknya, menurut cup penyelidikan oatmeal diminum lima kali seminggu, dapat mengurangkan 39 persen risiko terkena diabetes jenis 2.

Lain daripada itu, oatmeal Ia juga dapat mengelakkan pesakit kencing manis makan berlebihan. Menurut kajian, orang yang mengambil oatmeal pada waktu pagi, pengambilan kalori akan dikurangkan sebanyak 30 peratus ketika dia makan tengah hari.

  1. Badam dan Buah

Anda boleh menghidangkan menu sarapan ini sebentar. Ambil segenggam badam dan campurkan dengan sebilangan kecil buah dengan indeks glisemik rendah. Contohnya beri, pic, epal, atau oren. Kandungan serat dan lemak tak jenuh sihat dalam badam dapat membantu anda merasa kenyang dengan cepat. Walaupun buah-buahan akan meningkatkan keperluan serat tubuh dan memberikan sentuhan manis, tanpa menyebabkan lonjakan gula darah.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai sarapan pagi bagi penghidap diabetes, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi untuk membincangkan diet . Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found