Bolehkah Tekanan Menyebabkan Mimisan?

Jakarta - Mengelakkan badan dan minda dari tekanan dapat membantu mengelakkan pelbagai masalah kesihatan. Bukan hanya gangguan mental, tahap tekanan yang tidak dapat ditangani dengan baik dapat menyebabkan pelbagai penyakit penyakit dalam tubuh, salah satunya adalah mimisan.

Baca juga: Mimisan, Bukan untuk Pengamal Am tetapi Pakar THT

Mimisan adalah keadaan apabila terdapat pendarahan dari hidung. Seseorang yang mengalami mimisan mungkin berdarah dari satu sisi hidung atau kedua-dua belah hidung. Pendarahan yang berlaku mempunyai jangka masa yang berbeza pada setiap penderita. Tidak ada yang salah dengan mengetahui mengapa tekanan boleh menyebabkan mimisan dan mengetahui lebih lanjut mengenai cara mengatasinya di sini.

Sebab-sebab Tekanan Boleh Menyebabkan Mimisan

Mimisan sering dialami oleh kanak-kanak, wanita hamil atau seseorang yang mengalami gangguan darah. Selain itu, penyebab mimisan juga berbeza-beza, seperti kecederaan pada hidung, cuaca panas, alergi, hidung anda terlalu keras atau keadaan tertekan.

Tidak ada salahnya berusaha menguruskan tahap tekanan yang dialami untuk mengelakkan pelbagai komplikasi risiko stres, salah satunya adalah mimisan. Perlu diingat, mimisan bukanlah akibat langsung dari keadaan tekanan yang dialami. Apabila seseorang mengalami tekanan, banyak perubahan berlaku di badan, seperti sakit kepala atau kebiasaan memetik hidung anda.

Orang yang mempunyai tahap tekanan yang cukup tinggi dalam hidup mereka berisiko mengalami mimisan kronik atau mimisan sementara tetapi berulang. Elakkan keadaan tertekan dengan memakan banyak makanan sihat dan berkhasiat. Bukan hanya itu, melakukan aktiviti yang menyeronokkan dapat membantu mengurangkan tahap tekanan yang dirasakan dalam hidup.

Jangan lupa bersenam secara teratur untuk mengelakkan keadaan tekanan. Anda harus memperhatikan jenis latihan yang dilakukan. Tidak ada salahnya melakukan senaman ringan secara berkala, seperti berlari, berjalan kaki, yoga atau Pilates. Melakukan sukan yang cukup berat untuk meningkatkan risiko kecederaan pada kepala atau hidung boleh menyebabkan seseorang mengalami mimisan.

Sekarang anda juga boleh bertanya kepada doktor anda tentang bagaimana menguruskan tekanan dengan baik untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan. Mudah, tinggal sahaja muat turun permohonan , ya!

Baca juga: Risiko yang timbul daripada penyakit hidung yang kerap

Cara mengatasi mimisan yang betul

Anda harus memperhatikan keadaan mimisan yang berlaku. Apabila mimisan berlaku secara berkala untuk jangka masa yang panjang, jangan ragu untuk memeriksa di hospital terdekat, terutama jika keadaan mimisan disertai dengan perubahan pada kulit yang menjadi pucat, cepat letih, jantung selalu berdebar-debar hingga kehilangan kesadaran.

Terdapat beberapa ujian yang dapat dilakukan untuk menentukan penyebab mimisan, disebabkan oleh tekanan atau penyakit lain yang mencetuskan mimisan, seperti hemofilia, darah tinggi atau tumor di hidung.

Tidak ada yang salah dengan mengetahui pertolongan cemas untuk mimisan agar keadaan tidak bertambah buruk, iaitu:

  1. Sebaiknya duduk tegak dan jangan berbaring ketika anda mengalami mimisan. Tindakan ini dapat mengurangkan tekanan pada saluran darah sehingga pendarahan dapat berhenti.

  2. Jangan lupa bersandar sedikit ke depan, sehingga darah tidak turun ke kerongkong anda. Keadaan ini boleh menyebabkan mual dan muntah.

  3. Segera tekan jambatan hidung dengan kompres sejuk untuk melambatkan pendarahan yang berlaku.

Baca juga: Mimisan boleh menjadi tanda 5 penyakit ini

Mencegah mimisan dengan mengatur tahap tekanan yang anda rasakan, tidak mengambil hidung anda terlalu dalam, mengelakkan hidung anda terlalu keras dan sentiasa menjaga hidung anda lembap. Sekiranya anda diketahui mengalami alahan, lakukan pemeriksaan secara berkala agar mimisan dapat dicegah.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Bolehkah Stress Mencetuskan Mimisan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Mimisan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found