4 Pengambilan Nutrien Penting Semasa Kehamilan Trimester Kedua

, Jakarta - Walaupun terdapat simptom sakit pagi pada trimester kedua telah menurun, wanita hamil masih perlu memperhatikan pengambilan nutrien semasa kehamilan. Tujuannya bukan hanya untuk kebaikan ibu, tetapi juga janin di dalam kandungan. Kerana pada usia ini, plasenta terbentuk sepenuhnya, sehingga proses penyaluran nutrien, oksigen, dan sisa metabolisme janin dapat berlangsung dengan baik.

Baca juga: Ini adalah perubahan pada wanita hamil pada trimester kedua

Berikut adalah empat pengambilan nutrien penting pada trimester kedua kehamilan yang perlu dipenuhi oleh ibu:

1. Karbohidrat

Dari semua kalori yang diperlukan oleh wanita hamil, kebanyakannya berasal dari karbohidrat. Selain menjadi sumber tenaga, pengambilan karbohidrat juga dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin dalam rahim. Pada trimester kedua kehamilan, keperluan kalori wanita hamil meningkat sebanyak 300 kilokalori. Pengambilan ini boleh diperoleh dengan memakan nasi (nasi putih dan beras perang), roti gandum, kentang, ubi jalar, dan lain-lain.

2. Asid Lemak Omega-3

Satu kajian mengatakan bahawa asid lemak omega-3 dapat membantu pertumbuhan dan perkembangan janin di dalam rahim. Ini termasuk membantu perkembangan otak dan sistem saraf janin, mengoptimumkan perkembangan organ dan otot janin, dan mencegah kecacatan kelahiran. Pengambilan ini boleh diperoleh dengan memakan kacang, tahu, makanan laut (seperti ikan), dan daging (seperti ayam tanpa lemak, domba, dan daging lembu).

3. Vitamin

  • Vitamin B9 (asid folik). Vitamin ini berguna untuk mengurangkan risiko kecacatan kelahiran ( kecacatan tiub neutral ), meningkatkan pengeluaran sel darah merah, dan mencegah keguguran. Itulah sebabnya suplemen asid folik wajib bagi wanita hamil, sekurang-kurangnya 400 mikrogram sehari. Pengambilan ini juga dapat diperoleh dengan memakan kacang, sayur-sayuran (seperti bayam, lobak, kubis, dan selada), dan buah-buahan (seperti jeruk, lemon, strawberi, kiwi, dan tomato).
  • Vitamin C. Vitamin ini dapat meningkatkan sistem imun dan membantu penyerapan zat besi dalam badan. Di mana zat besi sangat baik untuk pertumbuhan dan perkembangan janin dalam rahim. Pengambilan ini dapat diperoleh dengan memakan sayur-sayuran (seperti paprika, kubis, kembang kol, dan mangga) dan buah-buahan (seperti jeruk, tomato, dan strawberi).
  • Vitamin D. Vitamin ini membantu janin menyerap lebih banyak kalsium untuk tubuh. Wanita hamil boleh mendapatkan pengambilan ini dengan memakan kuning telur, salmon, dan susu serta produk olahan lain.

4. Mineral

  • Besi. Manfaatnya adalah membantu sistem pengangkutan oksigen di dalam badan, meningkatkan bekalan tenaga dan jumlah darah, mencegah anemia pada wanita hamil, dan mengurangkan risiko kelahiran pramatang. Itulah sebabnya pengambilan zat besi adalah wajib bagi wanita hamil. Mineral ini juga dapat diperoleh dengan memakan kacang, daging sapi, ayam, makanan laut, dan sayur-sayuran (seperti bayam, sayur sawi, kangkung, kubis, dan selada).
  • Kalsium. Satu kajian dari University of Chicago menyatakan bahawa janin memerlukan banyak kalsium untuk pertumbuhan tulang. Itulah sebabnya wanita hamil digalakkan untuk meningkatkan pengambilan kalsium, termasuk dengan mengambil tahu, sayur-sayuran hijau, serta susu dan produk olahannya.
  • Zink (zink). Mineral ini dapat mengoptimumkan proses pertumbuhan dan perkembangan janin di rahim. Ini termasuk membantu pembentukan DNA janin, melancarkan metabolisme tubuh, dan mencegah kelahiran pramatang dan keguguran. Pengambilan ini dapat diperoleh dengan memakan ikan salmon, hati sapi, daging sapi, tahu, kacang, dan susu serta produk yang diproses.

Sebagai tambahan kepada empat pengambilan pemakanan di atas, berikut adalah perkara yang perlu dilakukan semasa trimester kedua kehamilan:

  • Rehat yang cukup. Sekiranya anda berasa letih, rehatlah dengan segera.
  • Elakkan makanan yang tidak dimasak atau mentah. Ini kerana makanan yang tidak dimasak atau mentah masih terdedah kepada bakteria Salmonella sp. atau parasit Toksoplasma sp. yang boleh membahayakan ibu dan janin di dalam rahim.
  • Jangan minum alkohol atau merokok semasa mengandung. Ini termasuk mengelakkan orang merokok kerana asap tembakau boleh membahayakan pertumbuhan dan perkembangan janin di dalam rahim. Hadkan juga pengambilan minuman berkafein (seperti minuman ringan, kopi, dan teh) dan makanan segera.
  • Tetap aktif semasa kehamilan, termasuk senaman sederhana. Selain menjaga kesihatan dan kecergasan wanita hamil, senaman juga dapat membantu melancarkan kelahiran anak. Beberapa sukan yang boleh dilakukan oleh wanita hamil termasuk latihan kehamilan, yoga, berenang, dan berjalan kaki.

Baca juga: Ini adalah 4 sukan yang baik untuk wanita hamil

Ini adalah empat pengambilan nutrien penting pada trimester kedua kehamilan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau aduan lain mengenai kehamilan, jangan teragak-agak untuk berbincang dengan doktor anda . Melalui aplikasi tersebut Anda boleh meminta doktor yang dipercayai bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found