Hematoma aka lebam, kompres panas atau sejuk?

, Jakarta - Bila terkena objek keras, hematoma atau lebam biasanya dapat muncul. Walaupun hanya perubahan warna pada kulit, lebam berlaku kerana pecahnya kapilari yang boleh menyebabkan kesakitan. Semasa mengalami lebam, anda harus memampatkan air suam atau sejuk, bukan?

Sebenarnya, boleh jadi kedua-duanya. Walau bagaimanapun, masa pemampatan adalah berbeza. Dalam dua hari pertama lebam, anda harus memampatkan kawasan lebam dengan menggunakan air sejuk atau ais. Kerana, suhu sejuk dapat melegakan pembengkakan dan keradangan yang terjadi. Bukan hanya itu, kompres air sejuk juga dapat membantu meminimumkan jumlah darah yang keluar dari saluran darah kecil ke tisu sekitarnya.

Baca juga: Mirip dengan Reddish Bruise, Ketahui Fakta Hematoma

Walau bagaimanapun, elakkan meletakkan ais terus ke kulit. Gunakan tuala atau kain untuk meletakkan ais, kemudian tekankan tekanan ke kawasan lebam selama 20 hingga 30 minit. Lakukan ini secara berkala selama dua hari. Hanya selepas itu, ganti kompres sejuk dengan kompres hangat.

Kerana, kompres air suam dapat mempercepat aliran darah, dan mempercepat perubahan warna kulit sehingga kembali normal. Sama seperti kompres sejuk, gunakan tuala atau kain semasa menggunakan kompres hangat. Celupkan tuala atau kain ke dalam air suam, kemudian tekan kawasan lebam selama 10 minit. Lakukan secara berkala, sebanyak dua atau tiga kali secara berkala sehingga lebam sembuh sepenuhnya.

Baca juga: Kesan Kecederaan Boleh Menyebabkan Hematoma

Umumnya, hematoma atau lebam akan sembuh sendiri dalam beberapa hari. Namun, jika anda merasa tidak selesa dengan lebam, anda dapat mempercepat proses penyembuhan dengan menggunakan salap atau gel yang mengandungi natrium heparin .

Bincangkan dengan doktor dalam aplikasi pertama, untuk mendapatkan preskripsi salap atau gel yang sesuai dengan lebam yang anda alami. Setelah mendapatkan resipi, anda juga boleh membeli salap atau gel secara langsung dalam aplikasi. Dalam satu jam, ubat anda akan dihantar ke alamat anda.

Namun, jika keadaan hematoma atau lebam tidak hilang dalam beberapa minggu, anda harus segera berjumpa doktor, untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang tepat. Anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital secara langsung melalui permohonan , kamu tahu. Oleh itu, pastikan anda mempunyai muat turun aplikasi di telefon anda, ya.

Baca juga: Hati-hati dengan Risiko Hematoma yang Berbahaya untuk Kesihatan

Kenali Perkembangan Hematoma atau Lebam dari Perubahan Warna

Kelajuan penyembuhan hematoma atau lebam bergantung kepada keparahan hentaman dan lokasi luka. Berikut adalah tahap perubahan warna lebam yang dapat menandakan proses penyembuhan:

  • Merah. Warna ini diperoleh sejurus selepas memukul. Selain berwarna merah, anda juga akan melihat bahawa bahagian badan yang anda pukul menjadi sedikit bengkak dan terasa sakit ketika disentuh.
  • Biru hingga ungu gelap. Biasanya, satu atau dua hari selepas kesan, lebam akan berubah warna kebiruan atau ungu gelap. Perubahan warna ini disebabkan oleh kekurangan pengambilan oksigen dan juga pembengkakan di kawasan sekitar lebam. Keadaan ini menjadikan hemoglobin yang berwarna merah akan bertukar menjadi biru.
  • Hijau pucat. Memasuki hari keenam, lebam akan bertukar menjadi hijau. Ini adalah tanda bahawa hemoglobin dalam darah mulai pecah dan proses penyembuhan sedang dijalankan.
  • Kuning kecoklatan. Selepas seminggu, lebam akan berubah menjadi warna yang lebih terang, iaitu kuning pucat atau coklat muda. Tahap ini adalah peringkat terakhir dari proses penyembuhan lebam. Selepas tahap ini, lebam tidak lagi berubah warna, tetapi perlahan-lahan akan hilang dan kembali ke warna semula jadi kulit.
Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Lebam.
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Tahap Lebam Berwarna-warni: Apa Yang Berlaku Di sana?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found