Berhati-hatilah dengan 6 Gejala Penyakit Jantung Ini Kerana Tekanan

, Jakarta - Kesesakan yang berlaku dalam perjalanan ke pejabat dan tumpukan kerja boleh menyebabkan tekanan menjadi semakin teruk. Gangguan ini mesti diatasi dengan segera kerana boleh memberi kesan buruk kepada tubuh. Salah satu perkara yang boleh berlaku ketika seseorang mengalami tekanan yang teruk adalah penyakit jantung.

Tekanan sering disebabkan oleh reaksi semula jadi tubuh untuk menghadapi situasi yang sukar. Apabila ini berlaku, pernafasan anda akan menjadi lebih cepat, tekanan darah anda akan meningkat, dan degup jantung anda juga akan lebih cepat. Gangguan ini yang membuat tekanan boleh menyebabkan penyakit jantung.

Baca juga: Tekanan yang berpanjangan boleh menyebabkan penyakit jantung koronari

Gejala Penyakit Jantung Disebabkan oleh Tekanan

Apabila seseorang mengalami tekanan, banyak perubahan buruk berlaku di dalam badan. Anda dapat merasakan bahawa tekanan darah anda terus meningkat disebabkan oleh hormon tertentu yang aktif kerana tekanan pada minda anda. Tekanan juga mempengaruhi perubahan tubuh dalam cara pembekuan darah, menjadikan serangan jantung lebih mungkin.

Tabiat tidak sihat, seperti merokok dan makan berlebihan, juga dapat memperburuk kesihatan jantung. Oleh itu, anda mesti mengetahui beberapa gejala penyakit jantung yang disebabkan oleh tekanan sehingga dapat dirawat lebih awal. Berikut adalah beberapa gejala:

  1. Denyutan Jantung Tidak Teratur

Gejala pertama penyakit jantung yang disebabkan oleh tekanan adalah degupan jantung yang tidak teratur. Seseorang yang mempunyai gangguan ini dikaitkan dengan penyakit berbahaya. Ini disebabkan oleh penebalan otot pada injap jantung yang menyempit, yang meningkatkan risiko kebocoran.

  1. Sakit dada

Sakit dada juga merupakan salah satu gejala penyakit jantung yang disebabkan oleh tekanan. Seseorang yang mengalami gangguan ini juga merasa berpeluh berlebihan, loya, dan degupan jantung yang lebih cepat. Gangguan ini berlaku kerana penyumbatan pada arteri yang menjadikan alirannya tidak lancar.

Baca juga: Jangan Abaikan Tekanan, Inilah Cara Mengatasinya

  1. Susah bernafas

Satu lagi gejala penyakit jantung yang disebabkan oleh tekanan adalah sesak nafas. Gangguan itu, yang biasanya disebut dyspnea, digambarkan sebagai dada yang sangat ketat, sukar bernafas, dan merasa tercekik. Seseorang yang menderita gangguan ini umumnya mempunyai masalah perubatan yang berbahaya. Oleh itu, jika anda merasakannya, lebih baik segera berjumpa doktor.

Sekiranya anda masih keliru mengenai penyakit jantung yang disebabkan oleh tekanan, doktor dari sedia menolong. anda cukup muat turun permohonan dalam telefon pintar terpakai!

  1. Kehilangan Kesedaran Sementara

Anda juga boleh mengalami kehilangan kesedaran sementara jika anda mengalami penyakit jantung yang disebabkan oleh tekanan. Gangguan itu, juga dikenal sebagai sinkop, umumnya terjadi kerana aliran darah ke otak tidak mencukupi. Ini mungkin berkaitan dengan gangguan jantung yang sukar mengepam darah ke otak, mengakibatkan kekurangan oksigen. Keadaan ini dianggap sangat mengancam nyawa bagi seseorang yang mengalaminya.

  1. Bengkak

Bengkak di beberapa bahagian badan juga merupakan gejala penyakit jantung yang berkaitan dengan tekanan. Secara amnya, ini berlaku pada perut yang disebabkan oleh penurunan fungsi jantung kerana gangguan proses penyingkiran cecair dari buah pinggang. Oleh itu, perut anda kelihatan lebih besar dari biasa.

Baca juga: Kenali Gejala Penyakit Jantung Koronari

Itulah beberapa gejala yang timbul dari penyakit jantung yang disebabkan oleh tekanan. Dengan mengetahui beberapa perkara ini, diharapkan anda dapat mengatasi masalah jantung lebih awal. Dengan cara itu, gangguan berbahaya dapat diatasi.

Rujukan:
WebMD. Diperoleh pada tahun 2020. Penyakit Jantung dan Tekanan: Apakah Pautan?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa itu kardiomiopati Takotsubo?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found