3 Trik Meningkatkan Tekanan Darah Rendah

, Jakarta - Tekanan darah rendah juga dikenal sebagai hipotensi. Hipotensi adalah keadaan tekanan darah yang berlaku ketika jantung mengepam darah ke seluruh arteri di dalam badan, darah di dalam badan berada di bawah tekanan normal. Semasa darah mengalir melalui arteri, ia memberi tekanan pada dinding arteri. Tekanan itu dinilai sebagai ukuran kekuatan aliran darah atau disebut tekanan darah.

Aliran darah yang tersekat atau terhad ke otak dan organ penting lain dapat terjadi jika tekanan darah terlalu rendah, yang dapat menyebabkan sakit kepala. Ini juga bermaksud bahawa jantung, otak, dan bahagian tubuh yang lain tidak mendapat cukup darah. Pengukuran tekanan darah normal antara 90/60 mmHg hingga 120/80 mmHg.

Namun, tekanan darah boleh berubah pada bila-bila masa. Sebilangan pakar mengatakan bahawa tekanan darah sistolik rendah adalah pada 90 (nombor pertama) dan diastolik pada 60 (nombor kedua). Perubahan tekanan darah menjadi rendah secara tiba-tiba juga berbahaya, kerana dapat menyebabkan pening yang teruk. Ini kerana otak gagal menerima aliran darah yang mencukupi.

Tekanan darah rendah itu sendiri terbahagi kepada 4 jenis, iaitu:

  1. Hipotensi postprandial, iaitu tekanan darah yang boleh berlaku selepas makan. Ini berlaku kerana setelah makan aliran darah di dalam badan akan bergerak di saluran pencernaan. Cara mengatasi hipotensi jenis ini adalah dengan mengurangkan bahagian makanan, mengurangkan dos ubat yang dimakan, dan makan makanan ringan yang rendah karbohidrat.

  2. Hipotensi postural, iaitu hipotensi yang berlaku kerana tergesa-gesa berdiri dari posisi duduk atau berbaring. Hipotensi ini juga dapat dipicu oleh perkara-perkara seperti dehidrasi, kehamilan, rehat yang berpanjangan, masalah jantung, urat varikos yang membesar, suhu panas, dan gangguan neurologi.

  3. Hipotensi kerana kerosakan pada sistem otak, yang merupakan keadaan yang disebabkan oleh kerosakan progresif pada sistem saraf yang mengawal fungsi automatik tubuh (sistem saraf autonomi).

  4. Hipotensi kerana isyarat otak yang salah, iaitu hipotensi yang berlaku kerana berdiri lama. Tekanan darah ini berlaku kerana saraf di ventrikel kiri jantung memberi isyarat kepada otak bahawa darahnya terlalu tinggi. Otak juga menurunkan kadar denyutan jantung, sehingga tekanan darah menurun. Ini menyebabkan darah terkumpul di kaki dan sukar sampai ke otak.

Untuk mengatasi tekanan darah rendah yang anda alami, sebenarnya bergantung pada penyebab dan gejala yang muncul. Perkara yang boleh dilakukan adalah meningkatkan tekanan darah kembali normal. Anda boleh melakukan perkara di bawah ini agar tekanan darah anda kembali normal:

Elakkan Minuman Beralkohol

Ini kerana alkohol boleh mencetuskan dehidrasi. Semakin banyak cecair yang anda hilang dari badan anda, semakin rendah tekanan darah anda.

Meningkatkan Pengambilan Cecair

Cecair dapat meningkatkan jumlah darah dan mencegah dehidrasi. Minum sekurang-kurangnya 8 gelas setiap hari akan membantu meningkatkan jumlah darah dan akan meningkatkan tekanan pada arteri.

Jangan Tahan Lama

Berdiri terlalu lama boleh menyebabkan tekanan darah rendah. Ini dipengaruhi oleh keadaan saraf. Biasanya, orang yang berdiri dalam jangka masa yang lama dapat mengalami penurunan tekanan darah sistolik 20 mmHg dan tekanan darah diastolik 10 mmHg.

Sekiranya anda atau orang terdekat anda merasakan simptom hipotensi, disarankan untuk segera berjumpa doktor. Anda boleh berbincang secara langsung melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video dalam aplikasi . Bukan hanya itu, anda juga boleh membeli ubat dan memberikannya dalam masa satu jam. Jadi, anda tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah dan beratur untuk membeli ubat. Ubat itu akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonannya dengan segera!

Baca juga:

  • Ketahui 4 Ciri Tekanan Darah Rendah
  • 5 Pengambilan ini Baik untuk Orang dengan Darah Rendah
  • Ketahui 6 Punca Darah Rendah dan Cara Mengatasinya

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found