Adakah benar daun sirih dapat menjaga kesihatan mulut dan gigi anda?

Jakarta - Jika anda bermain atau pergi ke kampung-kampung di pulau Jawa atau melakukan perjalanan ke Indonesia timur, anda mungkin akan terkejut apabila masih ada tradisi kacang sirih atau mengunyah sirih. Sebenarnya, bukan sahaja warga tua, kanak-kanak dan remaja juga masih mengekalkan budaya kuno ini. Pasti tidak asing bagi anda sekiranya anda mendapati senyuman penduduk tempatan berwarna merah, oren atau keunguan hasil daripada sirih.

Ya, sirih telah menjadi tradisi turun temurun di Indonesia, terutama di kalangan masyarakat luar bandar yang belum berkembang. Anda tidak akan menjumpai kebiasaan ini di bandar-bandar besar kerana telah hilang dari zaman moden. Saya tidak tahu kapan kebiasaan ini bermula, tetapi kabar bahawa kunyah sirih dapat membantu menjaga kesihatan mulut dan gigi. Adakah betul?

Daun sirih untuk Mulut dan Gigi

Penggunaan daun sirih untuk mulut dan gigi tidak sewenang-wenangnya. Pada mulanya, biji sirih digiling, dibelah, atau dihancurkan. Selepas itu, biji dibalut dengan daun sirih. Untuk menjadikan rasa lebih kuat, jus oren, tembakau, atau rempah biasanya ditambahkan. Kemudian, semua bahan ini dikunyah, menghasilkan campuran rasa manis, tajam, dan pedas yang unik.

Baca juga: Daun Betel Boleh Mengatasi Keputihan, Benarkah?

Lalu, adakah benar daun sirih baik untuk kesihatan mulut dan gigi? Ternyata begitu dipercayai oleh masyarakat. Bukan itu sahaja, sirih membantu mengekalkan sistem pencernaan yang sihat. Apabila anda mengunyah daun sirih dan pinang, mulut bertindak balas dengan mengeluarkan air liur yang mengandungi pelbagai mineral dan protein yang baik untuk menjaga kesihatan gigi, mencegah penyakit gusi semasa membersihkan gigi dan gusi dari serpihan makanan.

Sementara itu, untuk sistem pencernaan, air liur berperanan untuk mengikat dan melembutkan makanan yang masuk ke dalam mulut. Oleh itu, anda dapat menjalankan proses menelan dan memasukkan makanan yang anda makan ke kerongkongan, usus, dan bahagian lain dari sistem pencernaan dengan lebih lancar. Sudah tentu, ini memudahkan kerja sistem pencernaan anda.

Baca juga: Adakah boleh membersihkan Miss V dengan air rebusan daun sirih?

Ternyata, bukan itu sahaja. Mengunyah mampu menghasilkan tenaga tambahan untuk badan. Tanpa alasan, sirih yang digunakan sebagai sirih mempunyai kandungan psikoaktif seperti alkohol, kafein, dan nikotin. Semasa anda mengunyah, badan anda membuat adrenalin, sehingga anda merasa lebih segar, lebih bertenaga, dan lebih berwaspada.

Bahaya Mengunyah

Walaupun dipercayai mempunyai banyak manfaat, ternyata mengunyah juga tidak selalu selamat, Anda tahu. Kegiatan ini, yang merupakan tradisi di Indonesia, dikhuatiri mempunyai risiko kanser mulut yang agak tinggi. Sebabnya, campuran bahan-bahan yang membuat sirih bersifat karsinogenik, jika dikonsumsi secara berterusan, ia bukan sahaja boleh membawa anda berisiko terkena barah mulut, tetapi juga barah kerongkongan, laring, tenggorokan, dan pipi.

Bukan hanya itu, campuran ramuan sirih juga keras untuk mulut yang mencetuskan penampilan luka di mulut. Sekiranya teruk, mulut terasa kaku dan sukar bergerak. Kemudian, dipercayai bahawa bahan-bahan dalam pembuatan sirih juga dapat membahayakan janin jika dimakan oleh wanita hamil.

Baca juga: Kelebihan Daun sirih untuk Mimisan, Adakah Berkesan?

Walaupun sudah menjadi kebiasaan, ternyata ada kebaikan dan keburukan yang timbul berkaitan dengan aktiviti sirih ini. Untuk lebih selamat, anda hanya perlu bertanya kepada doktor melalui ciri Tanya Doktor dalam aplikasi , supaya anda mendapat maklumat yang boleh dipercayai dan langsung dari doktor pakar.

Rujukan:
ubat-ubatan. Diakses 2019. Bethel Nut.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada 2019. Bagaimana Bahaya Betel Nut?
WHO. Diperoleh pada tahun 2019. Program Monograf IARC Mencari Karsinogenik Betel-Quit dan Areca-Nut Chewing kepada Manusia.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found