Sering Mengalami Kebas? Hati-hati dengan Gejala Parestesi

Jakarta - Semua orang pasti mengalami kesemutan. Namun, anda harus menyedari keadaan kesemutan yang berlaku di dalam badan kerana ini boleh menjadi gejala paresthesia. Paresthesia adalah keadaan yang menyebabkan bahagian tubuh mengalami sensasi terbakar, gatal atau mati rasa tanpa sebab yang jelas. Selalunya, keadaan paresthesia berlaku di beberapa bahagian badan seperti tangan dan kaki.

Parestesi boleh bersifat sementara atau kronik. Parestesi sementara boleh hilang dengan sendirinya. Sementara itu, paresthesia kronik sering menjadi tanda masalah kesihatan dalam badan.

Terdapat pelbagai penyakit yang boleh menyebabkan paresthesia dalam badan seperti kekurangan vitamin dan gangguan saraf. Namun, untuk menentukan penyebab parestesi kronik terdapat pemeriksaan seperti pemeriksaan fizikal, ujian makmal, dan penilaian sejarah perubatan.

Baca juga: Berhati-hati, ini adalah 6 penyakit yang dicirikan oleh kesemutan kaki

Gejala Paresthesia

Terdapat beberapa gejala yang dialami oleh orang-orang dengan paresthesia selain kesemutan, seperti rasa kaku dan kelemahan secara tiba-tiba di beberapa bahagian badan. Selain itu, kebas juga dialami oleh orang yang mengalami paresthesia.

Kadang-kadang orang yang mengalami parestesi kronik mengalami sensasi kesakitan seperti ditusuk sehingga penghidapnya mengalami kesukaran untuk menggerakkan bahagian badannya. Gejala parestesi boleh berlaku di semua bahagian badan, tetapi gejala biasanya lebih kerap terjadi pada anggota badan atas atau bawah.

Punca Paresthesia

Dalam paresthesia sementara, keadaan ini berlaku kerana mampatan saraf, menyebabkan peredaran darah menjadi tersumbat.

Dalam parestesi kronik, terdapat keadaan gangguan saraf yang dikelaskan kepada 2 bahagian, iaitu:

1. Radikulopati

Keadaan ini disebabkan oleh tekanan, kerengsaan atau keradangan pada saraf. Radikulopati berlaku apabila seseorang mengalami penyempitan saluran tulang belakang atau benjolan menekan pada saraf tunjang.

Keadaan radikulopati yang berlaku di lumbar atau pinggang menyebabkan paresthesia di paha dan kaki. Sebagai tambahan kepada kawasan lumbar, radikulopati berlaku di kawasan leher atau serviks. Keadaan ini berlaku pada saraf yang mengatur kemahiran deria dan motorik di tangan.

2. Neuropati

Keadaan ini berlaku apabila seseorang mengalami kerosakan saraf kronik. Contohnya, dalam kes gula darah tinggi, penyakit neurologi, penyakit ginjal, penyakit hati, trauma, kecederaan tidak sengaja, penyakit autoimun atau strok .

Diagnosis paresthesia

Terdapat beberapa ujian yang dilakukan untuk mengesahkan keadaan paresthesia yang anda alami. Doktor menilai kesihatan umum yang digunakan untuk mengira kerosakan tisu atau saraf yang dialami oleh pesakit. Di samping itu, pemeriksaan fizikal yang menyeluruh juga diperlukan. Pemeriksaan ini merangkumi pemeriksaan neurologi.

Selain pemeriksaan fizikal, pemeriksaan darah dan cecair serebrospinal dilakukan pada pemeriksaan makmal. Pemeriksaan melalui sinar-X, ultrasound atau MRI disarankan oleh doktor sekiranya terdapat masalah di leher atau tulang belakang.

Pencegahan Paresthesia

Rawatan paresthesia bergantung kepada penyebab kesemutan. Walau bagaimanapun, keadaan paresthesia dicegah dengan beberapa cara, seperti mengelakkan pergerakan berulang yang dapat menekan saraf.

Anda juga perlu berehat secara berkala ketika melakukan pergerakan berulang-ulang untuk waktu yang lama dan jangan lupa untuk meregangkan ketika berada dalam satu posisi untuk waktu yang lama.

Gunakan aplikasinya untuk bertanya secara langsung kepada doktor mengenai kesihatan anda dan penjelasan yang lebih mendalam mengenai paresthesia. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga: Apa yang Menyebabkan Tangan & Kaki Kesemutan? Inilah jawapannya


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found