Mitos atau Fakta, Minum Kopi Boleh Mencegah Batu Hempedu?

Jakarta - Kopi tidak hanya terkenal dengan aroma dan rasanya, tetapi juga mempunyai banyak manfaat kesihatan. Manfaat kopi yang belum terkenal adalah mencegah penyakit batu empedu. Manfaat kopi yang diketahui oleh banyak orang mampu meningkatkan tenaga, meningkatkan mood, melegakan sakit kepala, dan meningkatkan tumpuan dan tumpuan di tempat kerja. Berikut adalah fakta mengenai faedah kopi untuk mencegah penyakit batu empedu!

Baca juga: 5 Gejala Batu Hempedu

Kebaikan Kopi dalam Mencegah Penyakit Batu Hempedu, Inilah Faktanya

Kopi dapat mengurangkan risiko pembentukan batu empedu. Batu empedu yang terbentuk dapat terkumpul di saluran empedu, yang mengakibatkan penyumbatan saluran di dalamnya. Apabila keadaan ini berlaku, gejala yang dirasakan adalah sakit perut kanan, hingga pedih ulu hati. Dari kajian yang dilakukan, pengambilan lebih dari 6 cawan kopi sehari dapat mengurangkan risiko pembentukan batu empedu sebanyak 23 persen.

Bagi seseorang yang hanya minum 1-2 gelas sehari masih boleh mengurangkan risiko terbentuknya batu empedu, walaupun dalam jumlah kecil. Seseorang yang hanya minum 1 cawan kopi sehari dapat mengurangkan pembentukan batu empedu sebanyak 3 peratus. Manakala pada orang yang mengambil 3-6 cawan kopi setiap hari, mereka akan mengalami penurunan risiko batu empedu sebanyak 17 persen.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai faedah kopi, sila bincangkannya secara langsung dengan doktor dalam aplikasi , ya!

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara batu empedu dan batu ginjal

Inilah cara kopi berfungsi dalam mencegah penyakit batu empedu

Kafein yang dikeluarkan melalui hempedu dapat mengurangkan jumlah kolesterol yang terdapat pada hempedu. Inilah yang memungkinkan pengurangan risiko pembentukan batu empedu, kerana pembentukan batu empedu akan bergantung pada keseimbangan kadar kolesterol dan asid hempedu.

Kafein juga dapat merangsang kontraksi otot yang menggerakkan kandungan makanan di saluran pencernaan, sehingga dapat mengurangi risiko batu empedu ketika seseorang memakan makanan atau minuman yang mengandung kafein, seperti teh dan coklat. Bagi seseorang yang mengalami masalah kesihatan tertentu dan masih mahu mengonsumsi kafein, bincangkannya terlebih dahulu dengan doktor anda, ya!

Baca juga: Usus yang Disekat Viral Boba, Ternyata Batu Hempedu

Selain Mengkonsumsi Kopi, Inilah Cara Mencegah Penyakit Batu Hempedu

Selain menggunakan kopi, ada beberapa cara lain untuk mengelakkan batu empedu terbentuk. Beberapa langkah yang boleh diambil termasuk:

  • Ubah diet anda dengan mengurangkan makanan yang tinggi lemak tepu. Makanan yang harus dielakkan termasuk daging berlemak, mentega, keju, kek dan biskut, dan makanan yang mengandungi kelapa atau minyak sawit.
  • Perbanyakkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan, sekurang-kurangnya lima hidangan sehari. Makan juga biji-bijian.
  • Ambil kacang tanah dan kacang mete.
  • Jangan minum alkohol terlalu banyak.
  • Menurunkan berat badan berlebihan.

Apabila anda mempunyai berat badan berlebihan, turunkan secara beransur-ansur, bukan secara drastik. Pengambilan kalori yang terlalu rendah boleh mengganggu proses kimia hempedu, sehingga mencetuskan pembentukan batu empedu. Dengan minum 1-2 cawan kopi sehari, anda sudah dapat merasakan kelebihan kopi dalam mencegah pembentukan batu empedu. Semoga berjaya!

Rujukan:
NCBI. Diakses pada tahun 2020. Lebih banyak kopi, lebih sedikit batu empedu.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Minum Kopi, Elakkan Batu Hempedu?
Kopi & Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Batu empedu.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found