Pertimbangkan Perkara Ini Sebelum Memilih Pil Kawalan Lahir

, Jakarta - Pil kawalan kelahiran adalah salah satu inovasi terbesar dalam kesihatan wanita. Pil ini dapat memberikan perlindungan yang selamat, berkesan, dan mudah terhadap kehamilan yang tidak diingini atau tidak dirancang. Selain itu, pil kawalan kelahiran juga memberi wanita kawalan yang lebih besar terhadap kehidupan seks dan kesihatan pembiakan mereka sendiri.

Oleh itu, mengetahui apa yang diharapkan ketika seseorang mula mengambil pil kawalan kelahiran adalah cara terbaik untuk menentukan sama ada pil ini adalah pilihan yang tepat, atau jenis pil apa yang paling sesuai. Ini semua bertujuan untuk memastikan seseorang menggunakannya dengan cara yang betul.

Baca juga: Sebelum Menggunakan, Ketahui Lebih Lanjut Pil Minus Kelahiran Plus

Perkara yang Perlu Dipertimbangkan semasa Memilih Pil Kawalan Lahir

Sebelum anda memilih pil sebagai kaedah kontraseptif, ada baiknya anda mengetahui jenis pil yang ada.

Ketahui jenis pil kawalan kelahiran dan faedahnya

Secara umum, terdapat 2 jenis pil kawalan kelahiran di pasaran, iaitu pil kombinasi dan pil yang hanya mengandungi progestin atau juga disebut pil mini. Namun, sekarang ada juga jenis pil dengan kandungan zat besi tambahan di dalamnya. Dengan mengetahui jenis pil, maka anda dapat menentukan sendiri jenis pil mana yang paling sesuai dengan keluhan anda. Inilah penjelasannya:

Pil kawalan kelahiran gabungan

Pil ini terdiri daripada pil aktif yang mengandungi hormon estrogen dan progestin. Beberapa pil juga tidak aktif atau tidak mengandungi hormon. Apabila diambil, pil ini berfungsi dengan menghalang ovulasi dengan mencegah ovari melepaskan telur. Ia juga akan menebal lendir serviks, yang akan menghalangi pergerakan sperma, dan menipiskan lapisan rahim untuk mencegah implantasi embrio jika persenyawaan terjadi.

Pil Mini

Jenis kedua adalah pil mini yang merupakan pil aktif yang mengandungi hormon progestin. Dos progestin dalam pil mini biasanya lebih rendah daripada progestin yang terdapat pada pil kombinasi. Walau bagaimanapun, terdapat juga pil mini dengan kandungan progestin yang lebih tinggi. Sama seperti pil kombinasi, ia akan berfungsi dengan mencegah ovulasi, menebal lendir serviks, dan menipis lapisan rahim.

Pil dengan Nutrien Tambahan

Sekarang ada juga pil yang mengandung nutrien tambahan, yang biasanya disertai dengan zat besi yang akan melindungi dari kehamilan yang tidak diinginkan, serta melindungi wanita dari anemia. Pil jenis ini juga pil aktif, yang bermaksud mengandungi hormon progestin dan estrogen yang mempunyai fungsi yang sama dengan pil kawalan kelahiran secara umum. Namun, ia juga mengandungi zat besi dalam bentuk ferum fumarate, yang merupakan jenis zat besi yang diperlukan tubuh untuk menghasilkan sel darah merah.

Pil jenis ini juga mempunyai kelebihan berbanding pil lain berkat kandungan zat besi di dalamnya. Kelebihan pil dengan nutrien tambahan ini termasuk:

  • Berkesan dalam mencegah kehamilan.
  • Mengandungi zat besi untuk mengatasi anemia semasa haid.
  • Menjadikan kitaran haid tetap.
  • Mencegah jerawat.
  • Mampu mengurangkan simptom dan kesakitan PMS semasa haid.
  • Mempunyai kesan positif terhadap kepadatan mineral tulang atau kekuatan tulang.
  • Mengurangkan risiko barah rahim.

Baca juga: Mitos dan Fakta mengenai Pil Kawalan Kelahiran dan Kontraseptif

Perhatikan kesan sampingan setiap pil

Sebelum anda mencuba pil jenis baru, luangkan masa untuk mengetahui potensi faedah dan risiko setiap pil kawalan kelahiran. Doktor anda juga dapat membantu anda memahami dan mempertimbangkan pilihan yang tepat.

Walau bagaimanapun, pada dasarnya setiap pil mempunyai kesan sampingannya sendiri. Kesan sampingan pil biasanya berbeza bagi setiap orang, dan secara amnya kesan sampingan ini akan beransur hilang setelah beberapa penggunaan.

Sementara itu, untuk kesan sampingan penggunaan zat besi tambahan, seseorang boleh mengalami loya, muntah, cirit-birit, sembelit, sakit perut, najis hitam, dan rasa masam atau logam di lidah. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini jarang berlaku dan umumnya tidak akan menjadi masalah jika diambil dalam dos kecil.

Baca juga: Terlupa mengambil pil kawalan kelahiran, apa risikonya?

Sekiranya anda berpuas hati dengan pilihan pil untuk kaedah kontrasepsi anda, pastikan untuk mengambilnya seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Namun, jika bekalan pil anda mulai habis, beli di . Kini semua keperluan kesihatan dan keluarga anda terdapat di kedai kesihatan . Dengan perkhidmatan penghantaran, semua keperluan kesihatan anda dapat dibeli dengan mudah tanpa perlu meninggalkan rumah. Praktikal bukan? Ayuh, gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Memilih Pil Kawalan Lahir.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Pil Kawalan Kelahiran: Adakah Itu Sesuai untuk Anda?
Perkhidmatan Wanita South Avenue. Diakses pada tahun 2021. Kawalan Kelahiran untuk Pemula: 5 Perkara yang Perlu Diketahui Sebelum Anda Memulakan Pil.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found