Ketahui lebih lanjut mengenai Hipertensi Malignan

, Jakarta - Semua orang tahu jika tekanan darah terlalu tinggi boleh menyebabkan gangguan berbahaya jika tidak segera dirawat. Terutama jika gangguan itu berlaku dengan sangat cepat. Keadaan ini juga dikenali sebagai hipertensi malignan. Oleh itu, anda mesti mengetahui lebih lanjut mengenai gangguan ini untuk mengelakkan komplikasi yang mungkin berlaku. Inilah ulasannya!

Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Hipertensi Malignan

Hipertensi malignan adalah bentuk hipertensi yang boleh menyebabkan gangguan yang teruk. Seseorang yang mengalami gangguan ini akan mengalami tekanan darah yang sangat tinggi, bahkan melebihi angka normal atau mencapai 180/120 pada masa diagnosis. Walaupun begitu, gangguan yang juga dikenali sebagai krisis hipertensi bukanlah sesuatu yang biasa.

Baca juga: Perlu diketahui, ini adalah jenis hipertensi

Sekiranya seseorang mengalami tekanan darah hingga 180/120 mmHg atau lebih, maka beberapa gejala dapat timbul. Gejala-gejala ini umumnya berkaitan dengan mata, otak, jantung, atau buah pinggang. Gangguan ini boleh menjadi tanda sekiranya terdapat kerosakan pada organ di dalam badan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, gangguan serius dapat terjadi, seperti serangan jantung, strok, kebutaan, dan kegagalan buah pinggang.

Punca Hipertensi Malignan

Gangguan hipertensi yang boleh menyebabkan kecemasan ini kebanyakannya berlaku pada seseorang yang mempunyai sejarah tekanan darah tinggi. Penyakit ini juga lebih sering berlaku pada lelaki dan mempunyai kebiasaan merokok. Hipertensi malignan juga lebih berisiko bagi seseorang yang tekanan darahnya melebihi 140/90 mmHg. Disebutkan jika kira-kira 1-2 peratus kemungkinan ini boleh berlaku.

Beberapa keadaan kesihatan dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami hipertensi ganas, termasuk:

  • Masalah buah pinggang atau kegagalan buah pinggang.
  • Ambil beberapa ubat, seperti kokain, amfetamin, dan pil kawalan kelahiran.
  • Mengalami kehamilan.
  • Preeklampsia, yang biasanya berlaku selepas 20 minggu kehamilan.
  • Penyakit autoimun.
  • Kecederaan tulang belakang yang menjadikan sistem saraf lebih aktif.
  • Penyempitan saluran darah di buah pinggang atau stenosis buah pinggang.

Oleh itu, jika anda mempunyai tekanan darah tinggi dan tiba-tiba mengalami perubahan pada gejala biasa anda, pastikan anda segera mendapatkan rawatan perubatan. Di samping itu, anda juga boleh mendapatkan bantuan perubatan sekiranya anda mengalami beberapa gangguan baru yang berkaitan dengan hipertensi malignan.

Sekiranya anda masih ingin tahu tentang semua perkara yang berkaitan dengan hipertensi malignan, doktor dari boleh menjawab semua perkara yang anda masih mahu tahu. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dalam telefon pintar digunakan dan nikmati kemudahan hanya dengan tapak tangan!

Baca juga: Hipertensi Boleh Menyebabkan Ginjal Akut?

Rawatan Hipertensi Malignan

Gangguan yang berkaitan dengan tekanan darah tinggi dapat menyebabkan penderita kehilangan nyawa, sehingga memerlukan bantuan perubatan segera. Oleh itu, pastikan segera mendapatkan rawatan agar tekanan darah dapat stabil dengan selamat dan pastikan untuk mengelakkan komplikasi berbahaya yang boleh berlaku.

Rawatan biasanya dilakukan dengan mengambil ubat tekanan darah tinggi, atau ubat antihipertensi. Ubat ini biasanya diberikan melalui IV atau secara intravena. Semasa menerima rawatan ini, penghidapnya akan dirawat di bilik kecemasan dan unit rawatan rapi kerana memang berbahaya.

Baca juga: Hipertensi Sekunder dan Hipertensi Utama, Apa Perbezaannya?

Apabila tekanan darah stabil, doktor akan menetapkan ubat tekanan darah secara lisan. Ubat-ubatan ini dapat membuat tekanan darah dalam badan kembali normal. Sekiranya anda didiagnosis menghidap hipertensi malignan, ada baiknya anda mengikuti semua nasihat doktor anda. Pastikan juga melakukan pemeriksaan rutin untuk memantau tekanan darah dan terus minum ubat secara berkala.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Hipertensi Malignan (Kecemasan Hipertensi)?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Hipertensi Malignan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found