Selamat tinggal Kemurungan

Jakarta - Depresi dapat terjadi pada siapa saja pada usia berapa pun. Walaupun ternyata kemurungan lebih kerap terjadi pada wanita berbanding lelaki. Depresi adalah penyakit yang sering menimpa wanita.

Depresi adalah perubahan mood yang membuat penderita merasa sedih dan kehilangan minat sentiasa. Depresi mempengaruhi bagaimana perasaan, pemikiran, dan tingkah laku seseorang. Gangguan emosi ini dapat berlangsung selama berhari-hari atau berminggu-minggu, merosakkan hubungan sosial dengan orang lain. Keadaan ini membuatkan penghidapnya perlu membincangkan gangguan emosi yang mereka alami dengan doktor atau psikologi.

(Baca juga: 5 Punca Kemurungan Yang Sering Diabaikan )

Anda boleh meminta doktor pakar dalam aplikasi melalui panggilan suara / video atau berbual . Untuk mengucapkan selamat tinggal kepada kemurungan, anda boleh mencuba petua berikut!

Meditasi

Untuk menghilangkan tekanan setiap hari, sisihkan 30 minit masa anda setiap hari memusatkan pemikiran dan bertafakur. Meditasi ini dapat mengatasi kegelisahan dan gangguan mood yang lain. Bayangkan diri anda di tempat yang damai di mana mood yang tidak baik dapat berubah menjadi yang baik.

Tingkatkan pengambilan vitamin B

Vitamin B dan B-12 membantu membentuk pengeluaran bahan kimia di otak yang mempengaruhi mood, seperti serotonin, epinefrin, dan dopamin. Keperluan untuk vitamin ini dapat dipenuhi dengan memakan makanan seperti salmon, bayam, lada, daging, telur, susu rendah lemak, dan lain-lain.

Tambahkan suplemen vitamin B supaya nutrien yang anda perlukan dipenuhi. Tanya doktor anda untuk mendapatkan makanan tambahan yang betul. Dalam aplikasi Anda juga boleh memesan vitamin dan ubat melalui telefon pintar kamu tahu. Anda juga boleh melakukan pemeriksaan makmal tanpa meninggalkan rumah. Mudah dan praktikal.

Tetapkan matlamat anda

Kemurungan cenderung membuat seseorang merasa tidak dapat melakukan apa-apa. Rasa tidak berdaya dan tidak bermakna. Untuk menghilangkan perasaan itu, anda dapat menetapkan matlamat anda setiap hari. Perlahan-lahan, perasaan bahagia dapat muncul sebagai hasil daripada pencapaian ini.

Tidur yang kerap

Kemurungan sering menyukarkan seseorang untuk tidur. Tetapi ini hanya memburukkan keadaan. Oleh itu, anda harus mengubah gaya hidup anda, tidur setiap malam pada waktu yang sama dan bangun pada waktu yang sama. Matikan televisyen dan alat Anda akan berehat sebentar agar tidak terganggu.

Cuba perkara baru

Mencuba perkara baru akan membuat anda merasa tercabar. Cabaran ini merangsang perubahan kimia di otak, meningkatkan tahap dopamin, yang dikaitkan dengan kesenangan dan pembelajaran.

Bercakap dengan orang yang anda percayai

Berkongsi perasaan dan masalah dengan orang yang kita percayai selalu melegakan. Selain dapat mendapatkan penyelesaian, anda juga akan mendapat sokongan emosi dari orang lain.

Senaman ringan

Jalan-jalan pagi, peregangan ringan, atau senaman pernafasan sederhana dapat membantu mengatasi gejala kemurungan. Latihan merangsang penghasilan endorfin supaya anda dapat berfikir dengan lebih positif dan yakin.

(Baca juga: Fakta mengenai Kemurungan pada Remaja Perempuan )

Depresi adalah penyakit yang sering menimpa wanita. Sekiranya anda merasakan simptom kemurungan, jangan simpan tekanan emosi kepada diri sendiri, bincangkannya dengan doktor seperti dengan doktor dalam aplikasi. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found