Lakukan Cara Semula Jadi Ini untuk Membersihkan Paru-Paru Anda

Terdapat pelbagai cara semula jadi untuk membersihkan paru-paru dari lendir yang disebabkan oleh pendedahan kepada pencemaran udara dan asap rokok. Kaedah semula jadi yang digunakan termasuk terapi wap, saliran postur, senaman, pengambilan makanan tertentu, perkusi dada dan lain-lain. "

, Jakarta - Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pendedahan kepada pencemaran udara menyebabkan 4.2 juta kematian di seluruh dunia setiap tahun. Selain pencemaran udara, merokok adalah penyumbang terbesar kematian. Menghirup pencemaran udara, asap rokok, dan racun boleh merosakkan paru-paru, dan bahkan menyebabkan masalah kesihatan yang lain. Oleh itu, menjaga kesihatan paru-paru sangat penting untuk menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Teknik membersihkan paru-paru boleh bermanfaat bagi orang yang merokok, orang yang sering terdedah kepada pencemaran udara atau orang yang mempunyai masalah kesihatan kronik yang mempengaruhi sistem pernafasan. Contohnya termasuk asma, penyakit paru-paru obstruktif kronik, dan fibrosis sista. Berikut adalah beberapa kaedah semula jadi yang boleh anda lakukan untuk membersihkan paru-paru.

Baca juga: Kesan Pencemaran Boleh Memendekkan Hidup?

Kaedah semula jadi untuk membersihkan paru-paru

Terdapat sebilangan kaedah khusus untuk membersihkan paru-paru lendir. Beberapa kaedah ini juga dapat membuka saluran udara, meningkatkan kapasiti paru-paru, dan mengurangkan keradangan. Berikut adalah beberapa kaedah semula jadi yang boleh anda lakukan untuk menjaga kebersihan paru-paru anda:

1. Terapi Wap

Orang yang mengalami masalah paru-paru biasanya mengalami gejala yang menjadi lebih teruk ketika udara sejuk atau kering. Udara sejuk dapat mengeringkan selaput lendir di saluran udara dan menyekat aliran darah. Nah, menyedut wap air dapat membuka saluran udara dan membantu paru-paru mengeluarkan lendir.

Terapi wap dapat menambahkan kehangatan dan kelembapan ke udara, meningkatkan pernafasan dan membantu melonggarkan lendir di saluran udara dan paru-paru.

2. Batuk Terkawal

Batuk adalah cara tubuh mengeluarkan toksin secara semula jadi yang terperangkap dalam lendir di paru-paru. Latihan batuk terkawal dianggap dapat melonggarkan lebihan lendir di paru-paru dan menghantarnya melalui saluran udara.

Lakukan langkah di bawah untuk membersihkan paru-paru mereka dari lendir berlebihan:

 • Duduk di kerusi dengan bahu yang santai.
 • Pastikan kedua kaki rata di atas lantai.
 • Lipat tangan anda ke perut anda.
 • Tarik nafas perlahan-lahan melalui hidung anda.
 • Hembuskan perlahan-lahan sambil bersandar ke hadapan sambil menekan lengan ke perut.
 • Batuk 2 atau 3 kali semasa menghembus nafas, menjaga mulut sedikit terbuka.
 • Tarik nafas perlahan-lahan melalui hidung anda.
 • Rehat dan ulangi jika perlu.

3. Saliran Postural

Kaedah ini melibatkan berbaring dalam kedudukan yang berbeza menggunakan graviti untuk mengeluarkan lendir dari paru-paru. Latihan ini dapat meningkatkan pernafasan dan membantu merawat atau mencegah jangkitan paru-paru.

Teknik saliran postur berbeza bergantung pada kedudukannya, anda boleh melakukannya dengan berbaring di punggung di lantai atau tempat tidur, berbaring di satu sisi atau meletakkan perut di atas bantal. Tarik nafas perlahan-lahan melalui hidung anda dan hembuskan melalui mulut anda. Setiap pernafasan harus dilakukan dua kali lebih lama daripada penyedutan. Teruskan dengan cara ini selama beberapa minit.

Baca juga: Super sibuk? Ini adalah 7 jenis senaman yang boleh dilakukan di pejabat

4. Sukan

Bersenam secara teratur terbukti dapat meningkatkan kesihatan fizikal dan mental seseorang, serta mengurangkan risiko pelbagai masalah kesihatan. Semasa anda bersenam, otot akan didorong untuk bekerja lebih keras, sehingga meningkatkan kadar pernafasan badan dan menghasilkan bekalan oksigen yang lebih besar ke otot.

Latihan juga telah terbukti dapat meningkatkan peredaran darah, menjadikan tubuh lebih efisien dalam menyingkirkan lebihan karbon dioksida, yang dihasilkan oleh tubuh semasa bersenam.

5. Minum Teh Hijau

Teh hijau mengandungi banyak antioksidan yang dapat membantu mengurangkan keradangan pada paru-paru. Sebatian ini bahkan dapat melindungi tisu paru-paru dari kesan berbahaya dari pendedahan kepada asap rokok. Melancarkan dari Berita Perubatan Hari Ini, satu kajian baru-baru ini yang melibatkan lebih daripada 1,000 orang dewasa di Korea Selatan melaporkan bahawa, orang yang minum sekurang-kurangnya 2 cawan teh hijau setiap hari mempunyai fungsi paru-paru yang lebih baik daripada mereka yang tidak minum sama sekali.

6. Mengonsumsi Makanan Anti Keradangan

Memakan makanan anti-radang dapat mengurangkan keradangan untuk melegakan gejala rasa berat dan sesak dada. Berikut adalah makanan anti-radang yang boleh anda cuba:

 • Kunyit.
 • Sayuran hijau.
 • Ceri.
 • blueberry.
 • Zaitun.
 • walnut.
 • Kekacang.
 • Kacang.

Baca juga: Bantu Meringankan Sakit, Inilah Cara Terapi Morfin Berfungsi pada Tubuh Menggabungkan perkusi dada dan saliran postur dapat membantu membersihkan saluran udara dari lendir yang berlebihan. Sekiranya keadaan kesihatan anda tidak bertambah baik, jangan berlengah berjumpa doktor. menyediakan perkhidmatan temu janji hospital yang pastinya lebih mudah dan praktikal. Ayuh, muat turunaplikasinya sekarang!

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Cara semula jadi untuk membersihkan paru-paru anda.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 8 Cara Membersihkan Paru-Paru Anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found