6 Cara Menjaga Muka Berseri Semasa Kehamilan

“Memiliki kulit wajah yang bercahaya selama kehamilan adalah impian setiap ibu. Ia boleh diperoleh secara semula jadi kerana pengaruh hormon. Namun, anda juga boleh mencuba menjaga kulit wajah anda dengan mencuci muka secara teratur, cukup tidur, dan minum banyak air. ”

, Jakarta - Semasa hamil, ada wanita hamil yang mendapat pujian kerana kulit wajahnya kelihatan lebih banyak bercahaya. Namun, ada juga yang mempunyai kulit kusam semasa hamil. Ini biasa berlaku semasa kehamilan dan boleh berlaku dengan pelbagai sebab.

Mempunyai kulit wajah yang bercahaya semasa kehamilan dapat dikendalikan dengan pelbagai cara. Memandangkan adanya hormon tertentu semasa kehamilan, kadang-kadang juga menyebabkan kemunculan jerawat dan keadaan kulit lain semasa kehamilan. Jadi, apa cara yang boleh dilakukan untuk memiliki kulit wajah? bercahaya semasa mengandung?

Baca juga: 5 Rawatan Badan yang Boleh Dilakukan Semasa Kehamilan

  1. Mencuci Muka Anda

Basuh muka anda dua kali sehari agar segar dan bebas minyak. Walau bagaimanapun, elakkan mencuci muka secara berlebihan, kerana ini akan menghilangkan kulit minyak semula jadi yang diperlukan oleh kulit anda, dan memicu kulit anda untuk menghasilkan minyak berlebihan. Cuci muka dengan bersih sebelum menggunakan produk penjagaan wajah.

  1. Cukup tidur

Pastikan juga wanita hamil cukup tidur setiap malam untuk kelihatan dan merasa segar pada waktu pagi. Sekiranya perlu, luangkan waktu untuk tidur pada siang hari.

  1. Bersenam dan Makan Secara Sihat

Senaman dan diet yang sihat memainkan peranan penting dalam mencegah jerawat kehamilan. Latihan harian meningkatkan peredaran dan aliran darah, mengurangkan tekanan, dan menegangkan kulit. Walaupun ibu mungkin menginginkan ais krim atau makanan ringan semasa hamil, jangan lupa untuk terus makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.

  1. Minum Banyak Air

Kulit memerlukan penghidratan untuk menyokong kulit wajah bercahaya semasa mengandung. Selain itu, air membantu mengurangkan pengekalan air semasa kehamilan, serta menyokong kehamilan yang sihat.

  1. Elakkan Matahari

Pendedahan sinar matahari yang berlebihan dapat meningkatkan kemungkinan hiperpigmentasi. Pakai topi atau langkah perlindungan lain semasa keluar di siang hari.

  1. Gunakan Krim Pelembap yang Dibolehkan oleh Doktor

Cari krim pelembap dan pencerahan yang dijual bebas untuk menghilangkan parut jerawat sebelum hamil. Membetulkan hiperpigmentasi akan menjadikan kulit kelihatan bercahaya semasa hamil.

Ingatlah untuk bertanya kepada doktor melalui aplikasi mengenai penggunaan sebarang produk penjagaan kulit. Sama ada secara topikal atau lisan, sebelum, semasa, dan selepas kehamilan untuk memastikan keselamatan.

Baca juga: 7 Bahan Penjagaan Kulit yang Selamat untuk Wanita Hamil

Cara Mengekalkan Kulit yang Cerah Semasa Kehamilan

Sekiranya anda mendapat kulit bercahaya secara semula jadi semasa kehamilan, sudah tentu keyakinan diri akan meningkat. Keadaan ini perlu dijaga dengan beberapa perkara, iaitu:

  • Fokus pada Positif

Setiap ibu mempunyai pendapat sendiri apa yang terbaik untuknya. Pakai pakaian yang sesuai untuk menonjolkan keyakinan anda. Sama ada pakaian pendek untuk menonjolkan kaki panjang ibu anda, atau gaun bahu terbuka untuk memamerkan lengan anda. Namun, jangan lupa memakai tumit yang terlalu tinggi, kerana boleh memberi tekanan pada kaki dan lutut anda.

  • Manjakan diri

Berehat sebentar dan pergi ke salon rawatan diri. Terapi urut khas untuk wanita hamil, pedikur dan manikur akan membantu ibu mendapatkan penampilan yang menarik perhatian semua orang.

Baca juga: Rawatan Kecantikan yang Dilarang untuk Wanita Hamil

  • Pilih Warna Pakaian yang Sesuai dengan Nada Kulit

Cara terbaik untuk memamerkan penampilan wanita hamil adalah berpakaian dengan baik. Ketahui apa yang sesuai dengan warna kulit anda dan pakai pakaian yang bagus sekerap mungkin.

Tidak kurang penting untuk dilakukan semasa kehamilan untuk menjaga kulit bercahaya iaitu mengelakkan tekanan. Elakkan juga komen negatif atau maklumat mitos dari orang lain yang boleh memberi tekanan kepada ibu. Memperkayakan diri anda dengan maklumat positif.

Rujukan:
Keibubapaan Pertama. Diakses pada tahun 2021. Kehamilan Kehamilan - Apa Itu dan Bagaimana Menjaga
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Kulit Bersinar Semasa Kehamilan: Mengapa Ia Berlaku

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found