5 Komplikasi Yang Boleh Menyebabkan Jangkitan Luka Pembedahan

, Jakarta - Jangkitan luka pembedahan boleh menyebabkan komplikasi. Luka pembedahan adalah luka pada kulit yang muncul sebagai akibat dari sayatan yang dibuat semasa pembedahan. Prosedur pembedahan dilakukan dengan membuat sayatan pada kulit menggunakan pisau bedah. Sayatan kemudian menyebabkan luka pembedahan. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, parut pembedahan boleh menyebabkan jangkitan yang boleh menyebabkan komplikasi berbahaya.

Walaupun telah dilakukan sesuai prosedur, masih ada kemungkinan munculnya infeksi pada luka pembedahan. Terutama jika operasi yang dilakukan adalah operasi utama dan rawatan yang betul tidak dilakukan pada luka pembedahan. Secara amnya, jangkitan pada luka pembedahan akan muncul dalam 30 hari pertama setelah prosedur selesai. Keadaan ini tidak boleh dipandang ringan dan segera mendapatkan rawatan perubatan.

Baca juga: Ini adalah prosedur untuk mendiagnosis jangkitan luka pembedahan

Pada dasarnya, terdapat tiga tempat di mana jangkitan luka pembedahan boleh terjadi, mulai dari jangkitan pada sayatan kulit yang disebut infeksi luka pembedahan sayap superfisial, ada juga jangkitan sayatan mendalam yang terjadi pada sayatan pada otot, serta jangkitan yang menyerang organ atau rongga di sekitar kawasan pembedahan. Umumnya, jangkitan di tempat pembedahan disebabkan oleh bakteria, seperti bakteria Staphylococcus, Streptococcus, dan Pseudomonas.

Jangkitan bakteria boleh berlaku pada luka pembedahan melalui pelbagai bentuk interaksi, seperti interaksi antara luka dan kuman pada kulit, udara, tangan doktor dan jururawat, serta interaksi dengan bakteria yang mungkin terdapat pada alat pembedahan.

Jangkitan luka pembedahan yang tidak dirawat dengan segera boleh menyebabkan komplikasi. Ini berlaku kerana jangkitan berisiko merebak ke bahagian lain badan. Terdapat lima jenis komplikasi yang boleh berlaku akibat jangkitan tapak pembedahan.

1. Selulitis

Jangkitan parut pembedahan boleh menyebabkan selulitis. Keadaan ini berlaku apabila jangkitan merebak ke tisu di bawah kulit dan menyebabkan bekas luka.

Baca juga: Faktor Risiko untuk Jangkitan Luka Pembedahan yang Perlu Anda Ketahui

2. Sepsis

Salah satu komplikasi jangkitan yang perlu diperhatikan adalah sepsis. Keadaan ini sangat berbahaya dan mengancam nyawa. Keadaan ini berlaku kerana bakteria menyebar melalui aliran darah ke seluruh badan, kemudian menyebabkan perubahan tanda-tanda vital, seperti suhu badan, tekanan darah, dan kadar jantung dan pernafasan.

3. Tisu parut

Jangkitan yang berlaku akibat parut pembedahan juga boleh menyebabkan tisu parut muncul. Bukan hanya itu, parut yang rumit juga dapat mencetuskan penampilan koleksi nanah dan abses pada kulit.

4. Jangkitan Lanjutan

Jangkitan pada parut pembedahan juga boleh mencetuskan jangkitan kulit lain, seperti impetigo. Selain itu, jangkitan juga boleh menyebabkan perkembangan jangkitan selanjutnya disertai dengan tetanus.

5 Nekrotik fasciitis

Jangkitan luka pembedahan juga boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk fasciitis nekrotik. Keadaan ini sebenarnya sangat jarang berlaku. Pada fasciitis nekrotik, jangkitan kulit terurai dan menyebar dengan cepat ke kawasan sekitarnya.

Salah satu kaedah terbaik yang boleh dilakukan adalah mencegah jangkitan pada parut pembedahan. Setelah menjalani pembedahan, cuba tanyakan kepada doktor anda mengenai perkara yang mesti dilakukan untuk merawat luka dan mengurangkan risiko jangkitan tapak pembedahan.

Baca juga: 2 Kaedah Rawatan untuk Jangkitan Luka Pembedahan

Atau anda boleh bertanya mengenai rawatan luka pembedahan kepada doktor dalam permohonannya . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found