Elakkan 7 menu sarapan ini ketika ulser perut berulang

, Jakarta - Orang yang mengalami bisul harus lebih berhati-hati dalam memakan makanan, termasuk sarapan pagi. Sebentar lagi, gejala ulser dapat membuat pesakit menderita kesakitan. Jadi, apa menu sarapan yang perlu dielakkan oleh penghidap ulser?

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara ulser perut dan ulser gastrik

1. Menjauhkan diri dari Makanan dan Minuman yang Ber Gas

Makanan dan minuman gas adalah menu sarapan yang perlu dielakkan oleh orang yang mengalami bisul. Jenis makanan ini boleh menyebabkan atau memburukkan lagi gejala pedih ulu hati.

Contohnya, elakkan menu yang mengandungi gas dan terlalu banyak serat. Contohnya sayur sawi, nangka, kubis, pisang Ambon, kedondong, dan buah kering.

2. Menangguhkan Keinginan Minum kopi

Menghirup kopi pada waktu pagi adalah aktiviti yang dilakukan oleh banyak orang, bahkan yang menghidap bisul. Sebenarnya, kandungan kafein dalam kopi dapat merangsang pengeluaran asid perut.

Menurut pakar di Institut Kesihatan Nasional , pengambilan minuman berkafein yang terlalu banyak boleh mencetuskan bisul perut atau dispepsia. Selain kopi, elakkan minuman berkafein lain seperti teh atau minuman ringan.

3. Elakkan Cuka dan Makanan Pedas

Menu sarapan yang perlu dielakkan oleh penghidap ulser lain adalah makan cuka dan makanan pedas. Kedua-dua makanan ini boleh mencetuskan asid perut dan 'merosakkan' dinding perut.

Selain itu, ada juga makanan dengan sumber karbohidrat yang harus dielakkan oleh penghidap ulser. Contohnya mi, bihun, ubi jalar, beras pulut, jagung, taro, dan lunkhead.

Baca Juga : 4 Cara Memilih Makanan Terbaik untuk Ulser

4. Jangan makan makanan yang sukar dicerna

Suka makan makanan berlemak seperti tart, coklat, atau keju? Ketahuilah, makanan seperti ini sukar dicerna menu yang dapat melambatkan pengosongan gastrik.

Nah, inilah yang boleh menyebabkan peregangan perut meningkat. Pada akhirnya, keadaan dapat meningkatkan asid perut.

5. Produk Tenusu

Kandungan laktosa menjadikan susu cenderung lebih sukar dicerna. Apabila laktosa tidak dicerna dengan betul, perut akan menjadi kembung dan menghasilkan gas atau menyebabkan cirit-birit. Ini akan memburukkan lagi keluhan orang yang mengalami bisul.

6. Pemanis Buatan

Pemanis buatan yang paling mungkin dikaitkan dengan masalah pencernaan adalah sorbitol. Sorbitol adalah gula yang sukar dicerna yang terdapat secara semula jadi dalam beberapa buah termasuk prun, epal, dan buah persik.

Sorbitol juga terdapat dalam permen karet dan makanan diet. Setelah mencapai usus besar, sorbitol sering menyebabkan gas, menyebabkan perut kembung, dan mencetuskan cirit-birit.

Baca juga: Perhatikan Menu Diet untuk Penghidap Gastritis

7. Menu Lain

Selain enam makanan di atas, terdapat beberapa menu sarapan yang perlu dielakkan oleh penghidap ulser lain, iaitu:

  1. Daging dengan kandungan lemak tinggi.
  2. Jeruk dalam bentuk buah atau jus utuh (makanan / minuman berasid)
  3. Makanan dengan rempah yang boleh merengsakan mulut dan perut.
  4. Coklat.
  5. Bawang.
  6. Makanan yang mengandungi banyak garam.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai makanan yang perlu dielakkan oleh orang yang mengalami bisul? Atau ada keluhan kesihatan di perut? Anda boleh meminta pakar gastroenterologi secara langsung melalui aplikasi . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Pencernaan
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 7 Makanan untuk Membantu Refluks Asid Anda
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Pencetus Pedih ulu hati
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. 11 Makanan yang Harus Dielakkan Semasa Anda Mengalami Masalah Pencernaan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found