Wanita hamil tidak makan dengan kerap, inilah kesannya

, Jakarta - Menjaga diet yang sihat dan makan secara teratur semasa mengandung adalah perkara wajib dilakukan. Semasa mengandung, nutrien dari makanan yang dimakan adalah sumber nutrien utama bagi janin dalam kandungan. Jadi, apa yang akan berlaku pada janin sekiranya ibu tidak menjaga diet yang sihat dan makan secara teratur semasa hamil?

Baca juga: Anemia pada Wanita Hamil, Sekiranya Anda Rawat Inap di Hospital?

Kesan Tidak Makan Secara Berkala Semasa Kehamilan

Walaupun sering mengalami mual, muntah, dan penurunan selera makan, makan secara teratur semasa kehamilan harus dilakukan. Sebabnya, jika ibu sering melewatkan makan, bukan sahaja ibu akan terjejas, tetapi janin juga akan menanggungnya. Untuk menjaga pemakanan yang sihat dan makan secara berkala semasa mengandung, ibu perlu mengetahui beberapa masalah kesihatan sekiranya mereka mengabaikannya.

  • Bayi yang Lahir dengan Berat Rendah

Wanita hamil yang mengabaikan corak pemakanan yang sihat, dan tidak kerap makan semasa mengandung akan meningkatkan risiko bayi dilahirkan dengan berat badan rendah (LBW). Keadaan ini cukup membimbangkan, kerana bayi yang dilahirkan dengan berat badan rendah lebih rentan terhadap penurunan kecerdasan, pertumbuhan terbantut, dan penurunan imuniti.

Sekiranya perkara-perkara ini dialami oleh Si Kecil, tidak mustahil dia akan mudah terkena pelbagai penyakit orang dewasa semasa dewasa. Salah satu cara untuk mengelakkannya adalah dengan menjaga diet yang sihat, dan meningkatkan penggunaan makanan kaya nutrien selama kehamilan.

Baca juga: Inilah yang berlaku pada badan jika anda melewatkan makan

  • Wanita Hamil Menghidap Anemia

Salah satu penyebab utama anemia adalah kekurangan zat besi dalam badan. Ini akan menjadi sangat berbahaya jika dialami oleh wanita hamil. Sebabnya, anemia boleh menjadi pencetus kepada pelbagai masalah kesihatan pada ibu dan bakal bayi. Beberapa perkara boleh berlaku kerana kekurangan zat besi dalam badan, termasuk kelahiran pramatang, berat lahir bayi yang rendah, kecacatan fizikal, dan juga keguguran.

Untuk mengelakkan perkara ini, diperlukan diet sihat yang kaya dengan zat besi. Anemia yang dialami oleh wanita hamil akan memudahkan mereka merasa letih dan pening. Kesan jangka panjang yang boleh berlaku, antara lain, menderita kemurungan, hingga mati setelah melahirkan.

  • Ibu Kekurangan Kalsium

Nutrien ini berperanan penting dalam perkembangan janin dan menjaga kesihatan tubuh ibu, sehingga kelahiran anak dapat berjalan dengan lancar. Apabila wanita hamil kekurangan kalsium, risiko terkena radang sendi atau radang sendi lebih tinggi.

  • Kelahiran Pramatang

Tidak menjaga diet yang sihat dan makan secara teratur semasa mengandung juga boleh menyebabkan ibu mengalami kelahiran pramatang. Salah satu penyebab wanita hamil mengalami kelahiran pramatang, iaitu kekurangan kalori dalam badan. Untuk mengelakkan ini berlaku, penting untuk mengambil 2,200 kalori pada trimester pertama, dan 2,300-2,500 kalori pada trimester kedua dan ketiga.

Baca juga: Inilah sebab mengapa makan lewat membuat anda mual

Kesan terburuk untuk tidak mengekalkan diet yang sihat dan sering melewatkan makan adalah kematian janin, alias keguguran, yang berlaku disebabkan oleh kekurangan pengambilan nutrien yang membantu perkembangan janin semasa dalam kandungan. Walaupun agak jarang berlaku, ibu harus sedar akan kesannya. Untuk mengetahui pemakanan yang baik yang diperlukan oleh badan, berjumpa doktor di hospital terdekat. Jangan lupa untuk memeriksa kandungan secara berkala untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku!

Rujukan:

Kidshealth.org. Diakses pada tahun 2020. Makan Semasa Kehamilan.

Hello Ibu. Diakses pada tahun 2020. Apa Yang Berlaku Apabila Anda Tidak Makan Semasa Hamil?

Hello Ibu. Diakses pada tahun 2020. Adakah Melangkau Makanan Mempengaruhi Kehamilan Awal?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found