Ketahui Rawatan Balanitis pada Kanak-kanak

Jakarta - Pertumbuhan dan perkembangan anak menjadi perhatian utama ibu bapa kerana anak-anak mudah dijangkiti penyakit kerana sistem imun mereka yang belum matang. Oleh itu, adalah tugas utama ayah dan ibu untuk sentiasa menjaga kesihatan bayi. Kerana jangkitan mudah menyerang tubuh anak, salah satunya adalah balanitis.

Hujung kepala zakar rentan terhadap jangkitan, yang dikenal sebagai balanitis. Jangkitan boleh berlaku disebabkan oleh bakteria, jamur, atau virus. Keadaan ini juga boleh berlaku kerana terdedah kepada bahan kimia dan ubat-ubatan tertentu. Membersihkan zakar yang terlalu kerap atau jarang juga menjadi pencetus. Pada bayi lelaki, balanitis mudah terjadi apabila dia mengalami ruam lampin.

Rawatan Balanitis pada Kanak-kanak

Ibu harus mengetahui gejala balanitis, termasuk sakit, kemerahan, dan pembengkakan kepala zakar. Kadang kala, bocor cecair dari kelenjar yang menyebabkan bau tidak menyenangkan dan kawasan yang dijangkiti pasti gatal.

Baca juga: Encik. P berasa sakit, mungkin ada 7 penyakit ini

Dalam kes balanitis yang teruk, kanak-kanak itu sukar membuang air kecil. Bakteria yang menyebabkan balanitis membuat kulit berubah menjadi merah terang, sementara ragi memicu munculnya bintik-bintik putih dan kebocoran cairan dari kelenjar. Oleh itu, sekiranya ibu mendapati simptom ini pada bayinya, segera periksa keadaan kesihatannya. Ibu boleh segera membuat temu janji dengan doktor pakar di hospital terdekat, agar si kecil dapat segera mendapatkan rawatan.

Rawatan balanitis pada kanak-kanak memberi tumpuan kepada kebersihan dan cara menjaga kebersihan zakar. Pastikan zakar anak kecil anda dibersihkan dengan air suam setiap hari dan keringkan dengan lembut sepenuhnya. Elakkan menggunakan sabun, syampu, atau agen pembersih dengan kandungan kimia yang tinggi. Elakkan anak mandi dengan gelembung kerana meningkatkan potensi kerengsaan.

Selepas anak membuang air kecil, keringkan perlahan bahagian kepala zakar. Gunakan tisu kering atau tuala. Ibu boleh mencari pengganti sabun sebagai pembersih, seperti emolien yang lebih senang didapati di farmasi. Perkara penting yang tidak boleh dilupakan adalah mengelakkan menarik kulit kepala zakar untuk membersihkannya. Sekiranya bayi anda masih memakai lampin, ganti dengan kerap untuk mengelakkan ruam lampin.

Baca juga: Waspada, ini adalah 4 komplikasi akibat balanitis

Bergantung pada penyebab balanitis anak anda, doktor anda mungkin menetapkan krim dan salap, seperti krim steroid atau salap, untuk merawat kerengsaan kulit ringan. Memberi krim atau tablet antijamur untuk jangkitan yang disebabkan oleh virus, dan memberi antibiotik untuk merawat balanitis yang berlaku akibat jangkitan bakteria. Sekiranya balanitis tidak sembuh walaupun menjalani rawatan, sunat boleh menjadi rawatan alternatif yang disyorkan.

Sebenarnya, apa yang menyebabkan kanak-kanak mengalami balanitis?

Banyak perkara, tetapi pencetus yang paling berisiko adalah kebersihan yang buruk, kerengsaan di bahagian bawah kulup akibat buang air kecil, penggunaan sabun, sabun mandi, atau perengsa lain, jangkitan bakteria, dan mengotorkan kulup. Memang, kanak-kanak lelaki masih sukar membersihkan kawasan bawah kulup kerana tidak ditarik sepenuhnya. Namun, jangan biarkan dia mengganggu kawasan itu, terutama dengan tangan yang tidak bersih.

Baca juga: Petua Mudah untuk Meringankan Gejala Balanitis

Rujukan:
Pandangan Adil. 2019. Balanitis (Kanak-kanak).
NHS. 2019. Balanitis.
Berita Perubatan Hari Ini. 2019. Balanitis.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found