7 Manfaat Mengejutkan Berhubungan Seks

Jakarta - Tahukah anda bahawa melakukan hubungan seks baik untuk kesihatan anda? Ini adalah benar. Melakukan hubungan seks bukan sahaja dapat mengeratkan hubungan dengan pasangan anda, aktiviti ini juga didakwa memberikan pelbagai faedah untuk kesihatan tubuh. Inilah ulasannya!

Baca juga: 4 Kedudukan Hubungan intim Semasa Hamil Muda

1. Menjaga Kesihatan Badan

Salah satu faedah melakukan hubungan seks adalah menjaga kesihatan badan. Aktiviti ini tidak dapat disamakan dengan berlari, kerana berlari membakar lebih banyak kalori dalam badan. Walaupun begitu, melakukan hubungan seks boleh menjadi alternatif untuk bersenam, kerana dapat meningkatkan kadar denyutan jantung dan memprovokasi otot-otot dalam tubuh menjadi lebih aktif.

2. Meningkatkan Sistem Kekebalan Tubuh

Bagaimana hubungan seks dapat meningkatkan sistem imun seseorang? Sebenarnya, ini adalah salah satu faedahnya. Semasa hubungan seks terdapat peningkatan imunoglobulin A, yang merupakan sejenis antibodi yang berperanan ketika tubuh mengalami reaksi alergi.

Antibodi ini terdapat pada selaput lendir tubuh yang melapisi saluran pernafasan, saluran pencernaan, air liur, dan air mata. Tahap tinggi antibodi ini akan membantu tubuh apabila terdapat gangguan pada buah pinggang, usus, dan gangguan imun.

3. Tidak Mudah Tekanan

Penjaga mood untuk kekal positif boleh dilakukan dengan melakukan aktiviti seksual dengan pasangan. Dengan mood Perkara yang baik adalah, anda tidak akan mudah mengalami tekanan, kerana tahap endorfin yang tinggi dalam badan.

Baca juga: 5 Perubahan Tubuh Wanita Selepas Malam Pertama

4. Meningkatkan Kualiti Tidur

Tidur yang berkualiti tidak semestinya dimiliki oleh semua orang. Terutama bagi mereka yang jarang melakukan hubungan seks. Sebenarnya, melakukan hubungan seks dapat meningkatkan kualiti tidur secara keseluruhan, kerana melepaskan diri hormon prolaktin yang membuatkan anda berasa lebih santai. Kerana hormon ini, seseorang tidur lebih cepat setelah melakukan hubungan seks.

5. Mengurangkan Risiko Kanser Prostat

Tahukah anda bahawa ejakulasi dapat membersihkan sebatian penyebab barah dan mencegah pengumpulan kalsium yang mencetuskan barah prostat? Ini boleh berlaku apabila anda mengalami ejakulasi sekurang-kurangnya 21 kali sebulan. Risiko yang lebih tinggi boleh berlaku jika anda mengalami ejakulasi kurang dari 7 kali sebulan.

6. Meningkatkan Pengendalian Pundi kencing

Seiring usia wanita, mereka akan mengalami masalah kawalan pundi kencing. Ini menyebabkan air kencing mengalir secara tidak terkawal. Manfaat lain untuk melakukan hubungan seks adalah dengan membantu mengencangkan otot-otot pelvis bawah ketika berlaku orgasme.

7. Mengurangkan Risiko Pelbagai Penyakit

Anda dapat merasakan faedah penuh melakukan hubungan seks apabila digabungkan dengan gaya hidup sihat. Melakukan hubungan seks dan gaya hidup sihat dapat mengurangkan risiko penyakit berikut:

  • Mengurangkan risiko pedih ulu hati dan angina.

  • Mengurangkan risiko barah prostat.

  • Mengurangkan risiko gangguan kencing.

Baca juga: 6 Perkara Ini Berlaku Pada Tubuh Anda Apabila Anda Tidak Berhubungan Seks

Terdapat banyak faedah melakukan hubungan seks yang anda dapat. Walau bagaimanapun, ini juga mesti seimbang dengan tingkah laku seksual yang selamat dan sihat. Di samping itu, seimbangkan aktiviti seksual yang anda lakukan dengan memakan makanan berkhasiat seimbang yang sihat, bersenam secara teratur, berhenti merokok, dan segera membincangkannya dengan doktor mengenai aplikasi tersebut. jika anda mempunyai masalah kesihatan, ya!

Rujukan:
NCBI. Diakses pada tahun 2020. Adakah Seks Baik untuk Kesihatan Anda? Kajian Kebangsaan Mengenai Seksualiti Berpasangan dan Risiko Kardiovaskular di Kalangan Lelaki dan Wanita Tua.
NCBI. Diakses pada tahun 2020. Perbelanjaan Tenaga semasa Aktiviti Seksual di Muda Sihat
WebMD. Diakses pada tahun 2020. 10 Faedah Kesihatan Seks yang Mengejutkan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found